HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Sağlık Bakanlığı'nın açıkladığı koronavirüs vaka haritasında 'çok yüksek risk' grubunu gösteren kırmızı renkle yer alan Keşan’da, spor salonları salgının önlenmesi amacıyla Edirne İl Hıfzıssıhha Kurulu kararıyla yaklaşık 1 ay önce kapatıldı. Keşan’da kapalı olan spor salonlarının işletmecileri ve eğitmenler salonların yeniden açılması için basın açıklaması yaptı.

İNSANLARIN SAĞLIKLI KALMALARI İÇİN SPOR YAPMALARINI SAĞLAMAMIZ GEREKMEKTE

Salon işletmecisi Beden Eğitimi ve Spor Eğitmeni Çağlar Uygun, pandemi döneminde spor yapmanın önemli olduğunu belirterek, “Her paniklediğimiz anda önce sporu kesmenin kimseye faydası olmayacaktır. Bu süreçte bile vazgeçilmesini önermediğimiz sporun, vücudumuza neler yaptığına tekrar bir göz atalım. Düzenli egzersiz, hem vücudumuzda hem de ruhumuzda sayısız değişikliğe yol açıyor. Tabii bu değişiklikler de sağlıklı olma durumumuzu katlayarak artırıyor. Spor yaptığımızda kalp hastalığı ve inme riski yüzde 20-35, Tip 2 diyabet riski yüzde 33-59 azalıyor. Birçok kişi fiziksel egzersizi kilo kaybetmek için yapsa da sağladığı fayda kiloyu dengelemekle kalmıyor, kan basıncı düzenleniyor, kilo kaybı ile kalp yükü azalıyor. Düzenli spor ile en büyük değişikliği kaslarımızda gözlemliyoruz. Egzersiz yapmaya başlayınca saatler içerisinde gen ifademizi tetikliyor ve kas gelişimi başlıyor. Spor yapmayı bırakınca genlerimiz yine eski haline dönüyor. Hareket eden kaslar, yiyeceklerin sağladığı enerjiyi kullanır, ancak sedanter bir yaşamınız varsa kaslar şekeri daha az kullanır ve Tip 2 diyabete eğilim artar. Yine hareket etmeyen kaslar, yağ yakmaya yardımcı olmaz ve bu yağlar özellikle küçük damarlarda birikerek kalp hastalığı ve inmeye zemin hazırlar” dedi.

SPORUN ANKSİYETE VE DEPRESYONU AZALTTIĞINI ORTAYA KOYUYOR

Hücresel düzeyde sürekli egzersiz yapmanındamarları genişleterekvücuda daha çok oksijenin girmesini sağladığını ifade eden Uygun, “Daha çok oksijen ise hücrenin en büyük güçlerinden biri olan mitokondri sayısının artmasını sağlar. Ayrıca düzenli egzersiz, vücutta hücrelere zarar veren ve yaşlanma dahil birçok hastalığın temeli olan serbest radikallerle savaşacak antioksidan üretimini artırır. Beynimizde yaptığı değişiklikleri kısaca özetlersek; öncelikle her şeye daha pozitif bakmamızı sağlayan endorfinimizi yükseltir. Kendimizi daha iyi hissederiz. Araştırmalar spor yapan insanların olabileceğini daha önce yazmıştım. Özetle spor salonlarından elimizi ayağımızı kesmek, bizi Covid-19’dan korumaz, aksine enfeksiyonlara daha yatkın hale getirebilir. streslerini yönetmede daha başarılı olduğunu, sporun anksiyete ve depresyonu azalttığını ortaya koyuyor” diye konuştu.

DÜZENLİ SPOR VİRÜSÜ VE BAKTERİLERİ UZAK TUTUYOR

Çağlar Uygun, düzenli spor yapmanınvirüs ve zararlı bakterileri öldürdüğünü kaydederek, “Düzenli olarak egzersiz yapmak, vücudumuz içerisinde bulunan zararlı virüs ve bakterileri öldürmektedir. Egzersiz yaptıktan sonraki ilk 3 saatlik süreçte, kanda bazı hücreler daha hızlı bir şekilde dolaşmaya başlar. Bu hücrelerin ise, vücut içerisinde bulunan zararlı virüs ve bakterileri öldürme özelliği mevcuttur. Zararlı virüs ve bakterileri öldüren bu hücreler, aslında her daim insan kanı içerisinde bulunmakta ve dolaşmaktadır. Yapılan egzersiz sonucunda ise bu hücrelerin miktarı ve vücuttaki dolaşım hızı arttığından, daha fazla zararlı virüs ve bakterinin öldürülmesini sağlarlar. Bu da demek oluyor ki, düzenli ve aktif bir şekilde çalışan bağışıklık sistemine sahip olmak isteniyorsa, düzenli bir şekilde egzersiz yapılması gerekmektedir” dedi.

SPOR SALONLARINDA BULAŞ ORANI DÜŞÜK

Koronavirüsün spor salonlarında yayılma olasılığının oldukça düşük olduğunu belirten Uygun, şunları söyledi:“Bilim insanları, Avrupa genelinde yaptıkları geniş kapsamlı bir çalışmada spor solanlarındaki yeni tip koronavirüs (Covid-19) riskinin oldukça düşük olduğunu ortaya koydu. Bununla birlikte, düzenli olarak egzersiz yapmanın insanların fiziksel ve ruhsal sağlığını Covid-19’a karşı korumaya yardımcı olduğunu belirten uzmanlar, spor salonlarının pandemi boyunca açık kalmasının toplumun refahı için kritik bir rol oynadığını açıkladı.İngiltere’de yer alan Sheffield Hallam Üniversitesi’nden araştırmacılar, Eylül ayından bu yana 14 Avrupa ülkesinde gerçekleştirilen 62 milyondan fazla spor salonu faaliyetine ilişkin verileri analiz etti. Sonuçlarda, gerekli hijyen ve sosyal mesafe önlemleri alındığında koronavirüsün bulaşma riskinin son derece düşük olduğu görüldü. Araştırmacılar, her 100 bin ziyaret başına ortalama 0,78 vaka görüldüğünü ve bunun neredeyse yok denecek kadar düşük bir riski işaret ettiğini söyledi. Çalışmada, market alışverişi yapmanın, dışarıda yemek yemenin ya da kalabalık bir caddede yürümenin spor salonunda egzersiz yapmaktan daha fazla risk taşıdığına dikkat çekildi.”

Çağlar Uygun, açıklamasının sonunda kar amacı gütmeyen EuroActive adlı spor derneği tarafından desteklenen çalışmanın baş araştırmacısı Profesör RobCopeland’ın şu açıklamasına yer verdi: “Araştırmamızın sonuçları, Avrupa’da bulunan spor salonlarının egzersiz yapmak için oldukça güvenli yerler olduğunu gösteriyor. Corona virüsün yayılmasını engellemek elbette bizim öncelikli amacımız, ancak bir yandan da insanların sağlıklı kalmaları için onların spor yapmasını sağlamamız gerekiyor. Bununla birlikte fiziksel olarak aktif olmanın Covid-19 enfeksiyonuna ve pandeminin neden olduğu ruhsal çöküntüye karşı koruma sağlayabileceği daha önce birçok kez kanıtlandı. Bu yüzden uzun vadede spor salonlarını kapalı tutmanın topluma olan zararının açık tutmaktan çok daha büyük olacağını düşünüyoruz. Spor salonlarını tamamen açık tutmak, özellikle ikinci dalgayla boğuşan Avrupalıların, toplumsal sağlığı ve refahı için kritik. Çalışmanın yazarlarından AlfonsoJimenez ise, ‘’Spor salonlarındaki corona virüs bulaş riskinin çok düşük olduğunu net bir şekilde söyleyebilirim. Covid-19 pandemisi esnasında bağışıklık sistemini geliştirmek ve güçlendirmek için spor yapmak insan sağlığı için kritik öneme sahip”

ARTIK İŞİMİZE DEVAM ETMEK İSTİYORUZ

Spor eğitmeni Kerim Doğru da, spor salonlarında hijyene daha dikkat edildiğini ifade ederek, “Salonlarda olabildiğince insan sağlığına önem veriyoruz. Şu an çevremizdeki birçok il ve ilçede spor salonları aktif. Artık işimize devam etmek istiyoruz” diye konuştu. 

Eğitmen Gürhan Gür ise spor salonlarının insan sağlığı için gerekli fiziksel aktivitelerin yapıldığı yerler olduğunu kaydederek, salonların yeniden hizmete girmesi gerektiğini söyledi.