Edirne İl Genel Meclisi’nin Keşan’da yapılan Eylül Ayı toplantılarına dün de devam edildi. Saat 14.45 sıralarında Keşan Belediye Meclisi Toplantı Salonu’nda başlayan toplantıya; CHP Keşan İlçe Başkanı Erdoğan Gümülcineli, AK Parti Keşan İlçe Başkanı Mustafa Mercan, İl Genel Meclisi eski Başkanı Nusret Uybaş, İl Genel Meclisi eski üyeleri Kamil Filiz ve Mustafa Serbes, geçen dönem Keşan Belediye Meclis üyesi Serdar Dinçer, Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Meclis Başkanı Yüksel Alioğlu ve Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, KTSO Öğrenci Komitesi’nden Sorumlu Meclis Başkan Yardımcısı Sevtap Engin, Keşan TSO Yönetim Kurulu üyeleri, Keşan Ortopedik Engelliler Derneği Başkanı Taner Aykut ve bazı vatandaşlar katıldı.

Kalabalık bir misafir grubunun ağırlandığı toplantıyı açan İl Genel Meclisi Başkanı Abdülaziz Çıkıkçı, 9. toplantının 3. birleşimini yapacaklarını belirtti.

Daha sonra Meclis Katibi Şenol Kılıç tarafından yoklama yapıldı.

İÇKİLİ YER RUHSATLARI VERİLDİ

Üyelerin tamamının katıldığı toplantıda ilk olarak Ağustos ayında gündeme alınan “Karlıköy’deki 1982 numaralı parselin içkili yer bölgesi kapsamına alınması” görüşüldü.

Konuyla ilgili İmar ve Bayındırlık Komisyonu raporunu Erdal Akgün’ün okumasının ardından, Karlıköy’deki 1982 numaralı parselin içkili yer bölgesi kapsamına alınmasına oy birliğiyle karar verildi.

Toplantı, “Sazlıdere Köyü’nde 37 numaralı parselin içkiyi yerler bölgesi kapsamına alınması” maddesinin görüşülmesiyle devam etti.

Meclis Başkanı Çıkıkçı, konuyla ilgili komisyon raporunun bulunduğunu ve ilgili kurumların da olumlu görüşü olduğunu dile getirdi ve maddeyi oylamaya sundu.

Sazlıdere Köyü 37 parselin de içkili yerler bölgesi kapsamına oy birliğiyle dâhil edilmesinin ardından toplantıya katılan AK Parti Keşan İlçe Başkanı Mustafa Mercan konuştu.

İl Genel Meclisi üyelerine “Hoş geldiniz” diyen Mustafa Mercan, toplantıların Keşan’da düzenlenmesinde emeği geçenlere teşekkür etti. Hayırlı kararlar alınması dileğinde de bulunan Mustafa Mercan, “Keşan’a geldiğiniz için hepinize teşekkür ediyorum.” dedi.

GÜMÜLCİNELİ: 101 KİLOMETRE KÖY YOLUMUZ STABİLİZEYMİŞ BUNA ÇOK ŞAŞIRDIM

Daha sonra söz alan CHP Keşan İlçe Başkanı Erdoğan Gümülcineli, şöyle konuştu: “Böyle bir toplantının Keşan’da yapılması Keşan gündemine farklı bir bakış getirdi. Bizleri bu toplantıya davet ettiğiniz için teşekkür ediyorum. Az önce doğalgazla ilgili toplantıdaydık. Çünkü sağlığımız hava kirliliğinden ciddi oranda etkileniyor. Doğalgaza duyarlılık anlamında bir mesaj olsun istedim. İlgili arkadaşlar duyarlık gösterirse mutlu olurum. Keşan karayolları ağına bağlı 264 kilometre yolumuz varmış. 162’ü asfalt, 101’i stabilizeymiş. Ben bunu duyunca çok şaşırdım. En ücra noktalara kadar çok ciddi asfalt yollar yapılmış. Keşan’da Avrupa’nın aydınlık yüzünde böyle bir manzarayla karşılaşmak beni çok üzdü. 10 milyon TL kredi kullanılacakmış. Bunun 8 milyon TL’si yollara kullanılacakmış. Bu çok yararlı olur. Ne kadar hizmet o kadar insanları yerinde tutmak anlamında yardımcı olacaktır. Çünkü köylerde genç nüfus kalmıyor. O anlamda göçü de önleyeceğini düşünüyorum. Bunu siyasi maksatla değil, yöremizin ihtiyacı olan hizmetin gelmesi anlamında  söylüyorum. Teşekkür ediyorum.”

HELVACIOĞLU: SAROS’UN SORUNLARININ ÇÖZÜMÜNDE İL GENEL MECLİSİ’NE İŞ DÜŞÜYOR

Gümülcineli’den sonra Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu söz aldı.

Konuşmasını slaytla destekleyen Helvacıoğlu, Hamzadere Bölgesi’nde toplantının yapılmasından memnuniyet duyduklarını ifade ederek, “Keşan Ticaret ve Sanayi Odası olarak bugün burada sizlerle bir çalıştay düzenleyelim istedik ve o düşünceyle toplantıya katıldık.” dedi.

Saros Körfezi’nin 1/25 binlik planlarının Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından onaylanması için kamuoyu oluşturulması gerektiğini belirten Mustafa Helvacıoğlu, bu konuda önümüzdeki günlerde Ankara yolculuğu olacağını kaydetti. Saros’ta yaz aylarında 5 bin istihdam ve 30 bin ev bulunduğunu söyleyen Helvacıoğlu, Saros’un sorunlarının çözümü konusunda İl Genel Meclisi’ne de iş düştüğünü belirtti. Geciken sürecin bölgeye yatırımları da olumsuz yönde etkilediğini ifade eden Mustafa Helvacıoğlu,şu an için Saros’ta 2 bin yatak bulunduğunu ve 300 bin nüfusa hizmet verdiğini belirtirken Saros’un yeniden yapılanması halinde bölgenin Bodrum’u olacağını vurguladı.

Hamzadere Barajı’nın biran önce tamamlanması gerektiğini söyleyen Helvacıoğlu, bölgede %10 olan sulama potansiyelinin barajın bitirilmesiyle %90 seviyelerine çıkacağını ve bunun da tarım cirosunu 4’e katlayacağına işaret etti ve barajı bölgenin kalbi olarak niteledi ve İl Genel Meclisi’nin Hamzadere’yi gezmesini önerdi.

Tarımsal OSB (Organize Sanayi Bölgesi) kurulması çalışmalarının hızlandırıldığını, bu konuda Edirne ayağının ve İl Genel Meclisi’nin de destek olmasını isteyen Mustafa Helvacıoğlu, Paşayiğit Mahallesi’nde kurulması düşünülen Tarımsal OSB için dosyayı 40 gün içinde hazırlayıp Tarım Bakanlığı’na sunma çalışmalarını genişletmeye başladıklarını ve bölgenin ihtisası konusunda TEPAV (Türkiye Ekonomik Politikaları Araştırma Vakfı)’dan destek aldıklarını söyledi.

Mecidiye’deki taş ocaklarının getirdiği olumsuzluklara da değinen Helvacıoğlu, turizm için Yapay Resif yapıldığını, gemi batırıldığını, 300 bin insanın tatile davet edildiğini aktararak, konuyla ilgili çareler aranması gerektiğini belirtti.

İç yolları Keşan Belediyesi’nin dış yolları Karayolları’nın yaptığını dile getiren Mustafa Helvacıoğlu, “Bu konuda çalışan herkese teşekkür ediyoruz ama zamanlamasında sıkıntılar oldu. Bu yollar olmalı ama zamanlama hatası yapıldı.” dedi.

Bölgede iç gümrükleme yapılması gerektiğini de ifade eden Helvacıoğlu, İç gümrükleme olursa zaman ve para kaybının önüne geçebiliriz. Bazı konular sizlerin dışında kalabilir ama dillendirin. Ama dillendirin. Bu konuları her yerde anlatın. Sizler kıymetlisiniz, bu bölgede seçilmiş birer milletvekili olarak sizleri değerlendiriyorum. O yüzden bölgeye karşı sorumluluğunuz var.” diye konuştu.

 “Doğalgaz Keşan’a gelecek” diyen Mustafa Helvacıoğlu, sözlerini şöyle sürdürdü: “Bugün ilk sifatı Mustafa Mercan yapmış. Bizler de bugün abone olma konusunda karar aldık. Ferah bir yaşam için doğalgaza ihtiyacımız var. Hava kirliliği kırmızı çizgiye geldi Keşan’da. İl Genel Meclisi’nin de bu konuda destek olmasını istiyoruz.”

Tahılda KDV’nin %1 olduğunu, pirinçte de %1’e düşürülmesi gerektiğini ifade eden Helvacıoğlu, köysel dönüşümün ülke genelinde başladığını, bu konuda Edirne’nin pilot bölge seçilmesi ve gençlerin köylere geri döndürülmesi gerektiğini söyledi.

Kalkınma ajansı proje çağrılarında havuz sisteminin uygulanmasını da öneren Mustafa Helvacıoğlu, Edirne Valisi Dursun Ali Şahin’in girişimleriyle ajansın bölgelerarası dağıtımının adaletli hale geldiğini kaydetti.

Balıkçılık sektöründe trol ve gırgır ile avlananlarla ilgili denetimlerin artırılması gerektiğine işaret eden Helvacıoğlu, denizlerdeki balık varlığının tehlikeye girmemesi için gerekirse avcılık yapılmadan dinlendirilmesini istedi.

Enez’in zenginliklerinin ortaya çıkarılması ve Enez’de müze oluşturularak çıkan tarihi eserlerin yerinde sergilenmesi gerektiğini dile getiren Mustafa Helvacıoğlu, sözlerinin devamında bölgedeki madencilik sektörünün daha verimli hale getirilmesi gerektiğini, bölgede 40 milyon ton linyit rezervinin bulunduğunu ifade etti.

Bölgenin enerji haritasının çıkarılması, İpsala sanayi sitesinin ilçe dışına çıkarılması, bölgede lisanslı depoculuğa geçilmesi, toprak tahlil laboratuarlarının etkin kullanımı konusunda da çalışma yapılması gerektiğini aktaran Helvacıoğlu, “Toplantının bölgemize hayırlı olmasını diliyorum.” dedi ve hazırladığı raporu İl Genel Meclisi Başkanı Abdülaziz Çıkıkçı’ya verdi.

ŞAHİN: “TRAKYA YATIRIM YAPILACAK EN GÜVENLİ BÖLGELER ARASINDA”

Toplantıda daha sonra TRAKYAKA (Trakya Kalkınma Ajansı) Genel Sekreteri Mahmut Şahin konuştu. 2009 yılından beri TRAKYAKA’nın bölgede faaliyetini sürdürdüğünü söyleyen Şahin, Türkiye, TR 21 Trakya Bölgesi ve Edirne’de yatırım konularında bilgiler verdi.

Trakya’da ve Edirne’de var olan tesislerle ilgili bilgiler de sunan Mahmut Şahin, Edirne’de yeni yatırım merkezlerinin oluşturulabileceğini kaydetti.

Trakya’nın en güvenli yatırım yapılabilecek bölgeler arasında olduğunu söyleyen Şahin, bu konuda yatırımcıları bilgilendirdiklerini dile getirdi. Edirne’nin ekonomik yapısı hakkında da konuşan Mahmut Şahin, Edirne’nin %0,3’le gelişmişliği en az olan iller arasında yer aldığını kaydetti ve enerji konusunda yatırımlara ağırlık verilmesini önerdi. Bölgedeki potansiyel yatırım olanaklarını da sıralayan Mahmut Şahin, ajans olarak hazırlanan projelere destek verdiklerini aktardı.

Konuşmaların ardından İl Genel Meclisi Üyesi Erdal Akgün söz aldı ve güzel bir toplantı olduğunu söyledi.

Akgün şöyle konuştu: “Edirne’nin teşvik kapsamına alınmaması teşviklerin başka bölgelere kayması anlamına geliyor. Geçen yıl 115 dönüm pancar ekildi. Daha önce bir aile 180 ton pancar ekiyordu. Tarihte ilk defa şeker fabrikası kapandı.”

Daha sonra Nedret Akbulut’un söz istemesi üzerine, Çıkıkçı da Sana yarın söz vereceğim. İstediğin gibi detaylı şekilde konuşursun.” demesi üzerine Akbulut, “2 saat konuşuldu. Adaletsiz davranıyorsunuz. Ben de soru sormak istiyorum.” şeklinde konuştu.

Abdülaziz Çıkıkçı da bunun üzerine “Ben ne zaman adaletsiz davrandım ki? Beni ev sahibi olarak bu sözü söylemekle yaraladın. Yarın söz vereyim dedim ama buyur sor sorunu.” dedi ve sözü Nedret Akbulut’a bıraktı.

AKBULUT: “AJANS BÖLGEYE GEREKLİ DESTEĞİ VERMİYOR”

Akbulut da şu soruyu yöneltti: “Ajansın amaçlarından bir tanesi bölgedeki girişimcilere destek sağlamak. Keşan, Uzunköprü, Edirne bölgesinde girişimcilik ruhunun gelişmemesinden dolayı rahatsızlık duyuluyor. Yapılan toplantılarda bu dile getirildi. Girişimcilik ruhu olmayan bir yerde yatırım olması anlamında da bir şey beklemek mümkün değil. Girişimcilik ruhunu kendi içimizde sağlamamız gerekiyor. Keşan TSO Başkanımız dediler ki, Kalkınma Ajansının bölgeye gerektiği kadar desteği olmamaktadır. Ajansın bölgeye gerekten desteği neden vermiyor?”

ŞAHİN: GİRİŞİMCİLİK KURSLARI VERİYORUZ

Şahin, soruyu şöyle yanıtladı: “Trakya’da girişimcilik ruhu biraz törpülenmiş olsa da var. Girişimcilik kursları veriyoruz. KOSGEB, üniversite ve ajans olarak eğitim veriyoruz. Kursa katılıp aldığı sertifikayla KOSGEB’e gidip destek alıyor. Biz sizlerden gelen projeleri alıp değerlendiriyoruz ve destekler ona göre veriliyor. Keşan proje yapması konusunda teşvik edilmeli.”

HELVACIOĞLU: “YOL GÖSTERİCİYE İHTİYACIMIZ VAR”

Helvacıoğlu ise girişimcilik ruhunun bölgede olmadığı şeklindeki görüşe katılmadığını ifade ederek şöyle konuştu: “En iddialı girişimciler bizim bölgemizde. Bu konuda mütevazı olmayacağım. Biz ajans desteklerinde havuz sistemi uygulanmasını istiyoruz. Son çağrıda ajansın 4 milyon TL’lik desteğinden 800 bin TL’sini Keşan aldı. Ben özel sektöre ayrılan destekten bahsetmiştim. Edirne genelinde vergi sıralamasında ilk 100’ün 40’ı Keşan, 10’u İpsala bölgesindendir. Bu da bizim ne kadar girişimci olduğumuzu gösteriyor. Edirne’ye desteğimiz var. Bölgemiz Trakya çapında girişimcilik konusunda en kıymetli bölgedir. Ajansın kuruluş yıldönümünde çalışma yapıldı. Sizin neyiniz eksik diye soruldu. Trakya’da diğer yerlerde girişimcilik eksiği ilk sıralarda yer alırken, Keşan’da ilk 10’da bile yer almadı. Keşan olarak girişimciye ihtiyacımız yok. Bizim girişimcimiz var ama yol gösterme konusunda ihtiyacımız var. Kalkınma ajansı bize bu konuda faydalı olmalı.”

Bilgilendirmelerin ardından Edirne’de İl Özel İdaresi tarafından kamulaştırılan Yeniçeri Hamamı ve Şeyh Secaattin Camii’nin bulunduğu alanın 25 yıl süreyle Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne devredilmesi maddesi ele alındı.

Konuyla ilgili Plan ve Bütçe Komisyonu raporunu Mehmet Geçmiş okudu ve Meclisi bilgilendirdi.

Yeniçeri Hamamı ve Şeyh Secaattin Camii’nin Vakıflar Bölge Müdürlüğü’ne kullanım hakkının bedelsiz olarak devredilmesi oybirliğiyle karara bağlandı.

Gündem maddelerinin sona ermesinin ardından Çıkıkçı toplantıyı kapattı ve bugünkü toplantının saat 13.00’te başlayacağını belirtti.