Keşan’ın Merkez Mahallesi’nden geçen derenin kirliliği nedeniyle insan ve hayvan sağlığı açısından tehlike arz ederek doğaya zarar verdiği iddia edildi. Küçük Doğanca Köyünden başlayan ve Cevizlik deresine kadar akan derenin yaklaşık 2 aydan beri kirli olduğu, derenin geçtiği yerlerde canlı varlıkların dereden akan sudan zarar gördüğü ve çevrede bulunan vatandaşlar tarafından durumun BİMER (Başbakanlık İletişim Merkezi) aracılığı ile yetkili birimlere şikâyet edildiği öğrenildi.
TAVUKLAR ÖLÜYOR
Vatandaşlar, son 2 aydır belirgin bir şekilde suda kirlenme olduğunu gözlemlediklerini ve bu kirlilikten çiftlik hayvanlarının olumsuz etkilendiklerini söylediler. Dereden su içen tavukların öldüğünü söyleyen vatandaşlar, “Tavuklara suları Keşan’dan getirip içiriyoruz ama bazen tavuklar dereye inip bu kirli sudan içiyorlar ve içen tavuklar da maalesef telef oluyorlar.” diyerek derenin kirliliğinden şikâyetçi oldular. Vatandaşlar ayrıca dereden sadece tavukların su içmediğini ve çevre halkın koyunlarının da bu dereden su içtiğini hatırlattılar.
BİMER’E BAŞVURULDU
Derenin 2 ay önce berrak bir şekilde aktığını kaydeden vatandaşlar derenin kirlenmesinden sonra BİMER’e konu ile ilgili başvurduklarını ancak BİMER’den kendilerine henüz bir geri dönüş yapıladığını söylediler. Yetkililerden konu ile ilgili olarak yardım beklediklerini söyleyen vatandaşlar, bu derenin Keşan’ın Ergenesi olmadan önlem alınmasını istediler.
KEŞAN’I DA YAKINDAN İLGİLENDİRİYOR
Keşan Deresinin, Keşan’ın batısından geçen Cevizlik Deresiyle birleştiğini ve bu dereden tarım topraklarının sulandığını hatırlatan vatandaşlar, konunun sadece koyunların su içmesi ve tavukların ölmesi ile sınırlı olmadığını dile getirirken Keşan’ı da sağlık açısından ilgilendirdiğini söylediler. Vatandaşlar, yetkililerden dere ile ilgili incelemenin acilen başlatılmasını istediler.