Sonay CAN

Keşan’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 91’inci yıldönümü, dün düzenlenen tören ve etkinliklerle kutlandı.

Vatandaşlar, geçen yıllara oranla renksiz geçen ve kısa süren program nedeniyle tepki gösterdi.

Saat 09.00’da, Cumhuriyet Meydanı’ndaki Atatürk Anıtı önünde başlayan törene, Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, Keşan 4. Mekanize Piyade Tugay Komutanı Tuğgeneral Yıldırım Alel, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, CHP Edirne milletvekilleri Recep Gürkan ve Kemal Değirmendereli, resmi daire amirleri, askeri erkan ile az sayıda vatandaş katıldı.

Sunuculuğunu Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü Formatörü Başar Şen’in yaptığı tören programı, Atatürk Anıtı’na çelenklerin sunulmasıyla başladı. Saygı duruşunda bulunulmasını, Keşan Belediye Bandosu eşliğine İstiklal Marşı’nın söylenmesi ve belediye zabıtaları tarafından gönderlere bayrakların çekilmesi izledi. Daha sonra Mehmet Özcan, günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

ÖZCAN: ÜZERİNDE BULUNDUĞUMUZ BU COĞRAFYADA

EN AZ 400 YILLIK BİR BARIŞ SÜRECİ YAŞADIK

Keşan’ın eski tarihlerden bu yana yerleşim birimi olduğunu ve birçok kez düşman işgaline uğradığını dile getiren Özcan, son olarak Kurtuluş Savaşı’nda ilçenin Mustafa Kemal Atatürk ve silah arkadaşları ile Keşan’ın o dönemdeki önde gelenleri tarafından işgalden kurtarıldığını söyledi.

Mehmet Özcan şöyle dedi: “91 yıl önce yine böyle bir 19 Kasım sabahı Keşan, bir daha el değiştirmemek üzere yine bizlerin oldu. 91 yıl öncesi de vardı kuşkusuz, biz millet olarak Trakya topraklarına en az 4 bin yıl önce Luvi Türkleriyle geldik. Zaman içerisinde, Trakya ve Balkan Coğrafyası’nda bu millet asimile olarak kayboldu. Ancak ikinci bir dalgayla, 1071 yılında Anadolu’ya başlatılan yolculuğu, 1299’da Osmanlı Devleti’nin kurulmasıyla, Trakya ve Balkanlar’dan Avrupa’ya olan yolculuğumuz izledi. 1354’te Trakya’ya ilk kez geçişimizden sonra, 1359 yıllarında Keşan yeniden Türklerin oldu. Bu süreç içerisinde, Kosova Savaşı, Mohaç Savaşı, Viyana Kuşatması derken, üzerinde bulunduğumuz bu coğrafyada en az 400 yıllık bir barış süreci yaşadık. Ancak 1850’lerden sonra yavaş yavaş bir geri dönüşüm oldu.”

“BALKAN COĞRAFYASINDA İNSANLARIMIZ BÜYÜK ACILAR ÇEKTİ”

Özcan, sözlerinin devamında, Osmanlı İmparatorluğunun çöküşünün sonlarında, ilk olarak Balkanlar’ın karıştığının altını çizerek, sözlerini şöyle sürdürdü: “Balkan Coğrafyası’nda insanlarımız, 150-200 yıl boyunca çok acılar çekti. 1919’da ise Keşan, Yunan işgalinde kaldı. İnsanlarımız 3 yıl işgal altında yaşadı. Anadolu’da da büyük bir kurtuluş mücadelesi vardı. Atatürk önderliğinde bu millet, son devlerini de elinden almak isteyen yedi düvele karşı canla başla mücadele etti. Bildiğiniz üzere ülkemizin batısı başta Yunanlılar olmak üzere birçok devlet tarafından işgal edilmişti. Ankara önlerine kadar süren Yunan işgaline karşı, Atatürk’ün, önderliğinde büyük bir şahlanış başladı.”

“KEŞAN, TRAKYA VE RUMELİ’DEKİ DİRENİŞ ÇOK ANLAMLIDIR”

Mehmet Özcan, işgal altındaki Keşan’da verilen direnişin çok anlamlı olduğuna dikkat çekerek, sözlerini şöyle sonlandırdı: “Kurtuluş Savaşı’nın verildiği dönemde Keşan işgal edilmişti. Buradaki insanlarımızın yaptığı direniş, en az bir Yunan Kolordusu’nun burada sabitlenmesine neden oldu. Bu bakımdan Keşan, Trakya ve Rumeli’deki bu direniş çok anlamlıdır. Eğer buradaki direniş olmasaydı, belki bir Yunan Kolordusu daha Batı Anadolu’ya çıkacak ve dolayısıyla da tarihimiz çok değişmiş olacaktı. Değerli hemşehrilerim; o günlerde acı çeken insanlarımızı, rahmet ve minnetle anıyorum. Başta Raşit Efendi’leri, Bekir Ağa’ları, Osman Ağa’ları huzurunuzda saygıyla yad ediyorum. Her biri nur içinde yatsın. Sonuçta Kurtuluş Savaşımızı kazandık ve 91 yıl önce yine bu kurtuluş caddesinde barış imzalandıktan sonra Mehmet Yüzbaşı komutasında bir birlik Keşanımızı, bir daha başkalarına verilmemek üzere geri alıyor. Kurtuluş günümüz hayırlı olsun. Tanrı, bize, bu bayrağın altında, özgür Türkiye Cumhuriyeti Devleti’nde binlerce yıl yaşamayı nasip etsin. Gazi Mustafa Kemal Atatürk’ü ve gazilerimizi minnetle, şehitlerimizi de rahmetle anıyorum.”      

KEŞAN BELEDİYESİ HALK OYUNLARI GÖSTERİSİ

Tören, Keşan Belediyesi Halk Oyunları ekibinin gösterisi ile son buldu.

VARDAR OVASI TÜRKÜSÜ BU KEZ DOĞRU ŞEKLİYLE SÖYLENDİ

Törenin ardından, Cumhuriyet Meydanı’ndaki ses sisteminden çeşitli kahramanlık ve Balkan Türküleri dinletildi. Bunlardan en çok dikkat çekeni ise son günlerde gündeme gelen Vardar Ovası Türküsü’nün, orijinal ve anonim şekliyle sansürlenmeden dinletilmesiydi.

VATANDAŞLARDAN KUTLAMA TEPKİSİ

Öte yandan törenin ardından Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan ve yanlarına çocuklarını da alan aileler, kutlamaların bitmesi karşısında tepki gösterdi. Eskiden kurtuluş günlerinin daha renkli geçtiğini belirten vatandaşlar, bu coşkunun yeni düzenlemelerle ortadan kaldırıldığını kaydetti.

PİLAV DAĞITILDI, KURTULUŞ BALOSU DÜZENLENDİ

Cumhuriyet Meydanı’ndaki törenin ardından, saat 12.30’dan itibaren vatandaşlara etli pilav ve ayran dağıtıldı. Gece de Kurtuluş Balosu düzenlendi.