Keşan’ın düşman işgalinden kurtuluşunun 93. yıl dönümü, 19 Kasım 2015 Perşembe günü çeşitli etkinliklerle kutlandı.

Cumhuriyet Meydanı’nda saat 09.00’da başlayan anma ve kutlama programı, Atatürk Ortaokulu Türkçe Öğretmeni Çağlar Yenice sunumunda gerçekleştirildi. Keşan Kaymakamlığı, Garnizon Komutanlığı ve Keşan Belediye Başkanlığı ile diğer çelenklerin sunumunun ardından Keşan Belediye Bandosu eşliğinde saygı duruşunda bulunuldu ve İstiklal Marşı söylendi. Kurtuluş programını Cumhuriyet Meydanı’nda toplanan çok sayıda vatandaş ta izledi.

Program, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan’ın günün anlam ve önemine ilişkin konuşması ile sürdü.    

ÖZCAN: ALLAH İNSANI VATANSIZ BIRAKMASIN 

Keşan’ın kurtuluşuna ilişkin heyecanı bir kez daha yaşamak adına bir arada bulunulduğunu belirten Özcan konuşmasında şunları söyledi: “93 yıl önce burada özgürlüğümüzü kazandığımız alanda kurtuluşumuzu kutlamak için toplandık. Hepimize hayırlı, kutlu olsun. Sizleri tarihte bir geziye çıkaracağım. Biz millet olarak Anadolu’ya 1071 yılında ayak bastık. Selçuklular’ın akabinde 1299 yılında Bursa Söğüt’de Osmanlı Devleti kuruldu. 1354’de Osmanlı İmparatorluğu Trakya topraklarına Gelibolu’da Çimpe Kalesi ile ilk adımını attı. 30 yıl sonra Kosova Meydan Savaşı’nı yaptık. Akabinde Edirne başkent oldu. 1453’de İstanbul fethedildi. Akabinde Osmanlı İmparatorluğu Avrupa’da Asya’da ve Afrika’da büyük bir cihan imparatorluğu oldu.Viyana kapılarına kadar gittik. Daha sonra işler ters gitmeye başladı ve gerileme dönemine girdik. 93 harbi olarak bildiğimiz 28 Ağustos 1877’de Balkanlar’da Ruslar’a karşı ciddi bir mağlubiyet aldık ve Ruslar İstanbul Yeşilköy’e kadar geldiler. Balkan Savaşları başladı ve Bulgar işgali yaşadık. Ordular dağıtıldı. 19 Mayıs 1919’da Yüce Önder Mustafa Kemal Atatürk, kurtuluş hareketi başlatmak üzere Samsun’a ayak bastı. Ulusu tekrar diriltip toplayarak  Kurtuluş Savaşı’nı başlattı. 1919-1922 yılları arasında bizim bölgemiz Anadolu’ya saldıran Yunanlılar’ın işgali altında kaldı. Atatürk, Kurtuluş Savaşı’nı Anadolu’da yürütürken burada da düşmana karşı ciddi bir mukavemet gösteren bir direniş oluşturuldu. Eğer Keşan’da ciddi bir yerel direniş olmasaydı Yunanlılar, Anadolu’ya sürecekleri 1 veya 2 kolorduyu burada tutmak zorunda kalmayacaklardı. Buradaki direnişin Anadolu’da direnişe katkısını hepimiz biliyoruz. İşgal günlerinde Raşit Efendi’yi Osman Ağalar’ı, Hayri Ağalar’ı ve isimleri sayılmayan daha nice kahramanları buradan rahmetle anmak istiyorum.

Günün anlamının herkes tarafından çok iyi idrak edilmesi gerektiğine vurgu yapan Mehmet Özcan, konuşmasına şöyle devam etti: “Allah insanı vatansız bırakmasın. Çoluğunu-çocuğunu, canını tehlikeye atarak yaşadığı toprakları terk eden binlerce mülteciyi görüyoruz. Ya denizde boğuluyorlar  ya da nehirde ya da organ kaçakçılarına mahkum oluyorlar. Horlanıp, itilip, kakılıyorlar. Allah bize bir daha o işgal günlerini yaşatmasın. Devletimiz baki olsun. Bir daha Kurtuluş günleri görmeyelim. Herkese saygılar sunuyorum.”

Özcan’ın konuşmasından sonra Halk Eğitimi Merkezi Müdürlüğü Halk Oyunları Ekibi ve Lalacık Halk Oyunları Ekibi, gösterilerini sundu.

            Lalacık Halk Oyunları Ekibi’nin halk oyunları gösterisinin bir bölümüne davet üzerine Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan da eşlik etti.

            Programın ardından Keşan Belediye Başkanlığı’nca saat 11.00’de Atatürk Parkı’nın yanındaki alanda halka pilav-ayran ikram edildi.

KURTULUŞ CADDESİ İNDİRİM GÜNLERİ

            Bu programı ardından Kurtuluş Caddesi esnafları tarafından, geleneksel hale getirilen ve bu yıl 4’üncüsü düzenlenen “Kurtuluş Caddesi Alışveriş ve İndirim Günü Etkinliği”nin açılışı gerçekleştirildi.

Saat 12.30’da gerçekleştirilen açılışa; Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan,  Belediye Başkan Yardımcısı Cengizhan Aktan, Keşan TSO Meclis Başkanı Yüksel Alioğlu ve Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu ile daire amirleri ve vatandaşlar katıldı.

            Etkinliğe katılan esnafların iş yerlerinde protokol üyeleri tarafından ziyaret edilmesi ve hayırlı işler dilenmesinden sonra günle ilgili görüşler dile getirildi.

            Kaymakam Nuri Özder, etkinliğin düzenlenmesinde katkı sağlayan herkese teşekkür etti ve gelenek haline gelen bu güzel etkinliğin uzun yıllar sürmesini diledi.

            Özder’in ardından Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan söz aldı.

            Etkinliğin her yıl biraz daha olumlu anlamda ileri gittiğini, küçük konsept değişiklikleri ile etkinliğin önümüzdeki yıllarda da süreceğini anlatan Özcan, alışveriş gününün esnafa ve Keşanlılar’a hayırlı olmasını temenni etti.

            Etkinliğin organizasyonu ile yakından ilgilenen Keşan TSO Yönetim Kurulu Üyesi Kadir Mutaf da cadde esnafı adına şunları aktardı: “Keşan Kaymakamlığı, Keşan Belediye Başkanlığı, Keşan TSO ve Kurtuluş Caddesi esnafı ile birlikte bu etkinliği organize ettik.  Alışverişten ziyade caddemizin markalaşması ve prestijini düşünüyoruz. Kurtuluş Günü’ne denk gelmesi nedeniyle ayrı bir heyecan yaşanıyor Keşan’da. Bu etkinlik ile ayrıca bir alışveriş sirkülasyonu yaratarak esnafa bir nebze de olsa katkı sağlamak istiyoruz. İnşallah bu etkinlikleri uzun yıllar beraberce sürdürürüz.”

            Caddedeki etkinlik saat 13.30’da Eski Edirne Belediye Başkanı Güngör Mazlum ve Keşanlı Gazeteci Feyzullah Aktan’ın katıldığı imza günü ile sürdü. Alışveriş günü etkinliği kapsamında sokak defilesi ve çeşitli etkinlikler ile cadde renklendi.