Keşanlı liseli gençler tarafından kurulan ‘Odrinias’ adlı robotik proje takımı, 19-21 Kasım tarihlerinde Fikret Yüksel Vakfı’nın desteğiyle gerçekleşen 14-18 yaş arası robotik turnuvası FRC (First Robotics Competition)’de derece ve ödül alarak, 6-16 Mart 2017 tarihleri arasında ABD’nin Orlando kentinde düzenlenecek yarışmada mücadele edecekler.

Amerika merkezli First Vakfı tarafından 1994 yılından beri düzenlenen ve her yıl 70 binden fazla gencin yer aldığı 14-18 yaş arası robotik turnuvası FRC (First Robotics Competition) ilk defa Fikret Yüksel Vakfı’nın desteğiyle sezon dışı bir turnuvayla Türkiye’de gerçekleştirdi. Edirne Bahçeşehir Okulları Fen Lisesi 11’inci sınıf öğrencileri Keşanlı Tayfun Can Tavşanoğlu, Mehmet Can Aşar ve Baturalp Akalın tarafından kurulan ‘Odrinias’ adlı robotik proje takımı yarışmada “Rookies Half Amount” ödülünü alarak 3 bin dolar kazandı. Takım, 6-16 Mart 2017 tarihleri arasında ABD’nin Orlando kentinde düzenlenecek yarışmaya katılarak Türkiye’yi temsil edecek.

Takımda yer alan Mehmet Can Aşar, yaklaşık 2 yıldır First Vakfı’na ait robotik projelerle ilgilendiklerini belirterek, “İlk yılımızda Legolardan küçük boyutlarda robotlar yapıyorduk. Daha sonra geçen yıl 14-18 yaş arası robotik turnuvası FRC’yi izlemeye gittik. 60 kilogram ve 2 metreye kadar ulaşabilen robotlar yapıyorlardı. Daha sonra bizde bunu yapmaya başladık. Takımımız 4 kurucu üye ile yoluna başladı. Takımımızdan ayrılanlar oldu. Onları da başka bir takım kurmaları için teşvik ettik. 6 haftada robot tasarladık. Sponsor bulduk, malzemeleri toparladık. Bu yarışma sonucunda 3 bin dolarlık bir ödül kazandık.”  dedi.

HER YIL FARKLI TEMAYLA YAPILIYOR

Tayfun Can Tavşanoğlu da, robotik yarışmaların her yıl farklı bir temayla gerçekleştirildiğini dile getirerek, şunları söyledi: “Katıldığımız yarışmada 2007’nin teması olan Rock N Roll işlendi. Bu temada bize yarışmadan 6 hafta önce robot kitimizi verdiler. Bunun içine motor parçaları, elektronik parçalar vardı. 6 haftada biz robotumuzu yapıp yarışmaya katıldık. Amerika’daki yarışma 6-16 Mart 2017 tarihleri arasında Orlando kentinde gerçekleştirilecek.”

YARIŞMANIN İÇERİĞİ

Baturalp Akalın ise yarışmada ortaya koydukları çalışmadan bahsederek, “Robotlarla yapmamız gereken şey sahanın ortasında bulunan çengellere robotlarımızda olan kıskaçlarla yuvarlak simit halkaları tutarak o çengellere yerleştirmek. Sahada aynı anda 6 tane robot oluyor. Mavi ve kırmızı takım olmak üzere 2’ye ayrılıyorlar. Her takımda 3’er robot var. Orada takım arkadaşlarınla dayanışma yapman gerekiyor. Her halka taktığın zaman bize ‘2N’ olarak puan veriliyor. Bazı robotların üzerinde rampa bulunuyor ve bir robot diğer robotun üzerine çıktığı zaman bundan 40 puan alıyoruz. Bu da önemli bir puan.” diye konuştu.  

EN ÖNEMLİSİ ÜLKEMİZİ TEMSİL ETMEK

Takımlarının ismi ve elde etmek istedikleri başarılardan bahseden Akalın, şunları söyledi: “Takımımızın ismi Odrinias. İsim benzerlikleri olabilir diye numarayla da adlandırılıyoruz. Takımımızın numarası 6408. Takımızın ismini Odrinias koymamamızın sebebi Edirne’de ilk yerleşen Trak kabilelerinden olan Odrinler’den geliyor. Bizden bundan yola çıkarak takımızın ismini Odrinias koyduk. FRC’ye katılan ilk Trakya takımıyız. Bu yola çıkarken amacımız Amerika’ya gitmekti. Sponsorlar bularak, onlarla görüşerek bu hedefimize ulaşmaya çalışıyoruz. Halen sponsor arıyoruz. Aynı zamanda yarışmadan da 3 bin dolar bir ödül kazandık. Sıradaki hedefimiz Amerika’da da ödül alarak dünya şampiyonasına katılmak. İlk yılımız olduğu için ‘çaylak’ olarak geçiyoruz. Katılacağımız yarışmada da 6 çaylak takım var. Umarız dünya şampiyonasına gideriz. İstediğimiz ödül Rucky Allstar. Burada en önemlisi de ülkemizi temsil etmek. Daha önce sadece 1 takım dünya şampiyonasında ödül aldı. Bizde devamını getirmek istiyoruz.”  

Yarışmalarda, teknolojiyi, matematiği, bilimi ve mühendisliği barındıran programları öğrencilere sunularak, bu alanlarda çözüm üretici bireyler olarak yetiştirmeleri planlanıyor.