TÜBİT (Trakya Üniversitesi Bilgisayar ve İnovasyon Topluluğu) tarafından organize edilen ve Keşan Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksekokulu’nda gerçekleştirilen “Bilişim ve İnovasyon Zirvesi’15” kapsamında dün Keşanlı İşadamları Tolga Mercan, Evren Yörük ve Nehir Gergin de“Yerel firmaların büyümesinde teknoloji faktörü” konulu söyleşi gerçekleştirdi.

Saat 10.00’da, okulun konferans salonunda gerçekleşen söyleşinin açılış konuşmasını Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası) Genç Girişimciler Komitesi Başkanı Nehir Gergin yaptı.

Teknolojinin, özellikle son 15 yılda önemli ölçüde kullanıldığını ifade eden Gergin, girişimciliğin önemine de değindi.

MERCAN: GİRİŞİMCİLİK VE YAPTIĞINIZ İŞİN BÜYÜYEBİLİR OLMASI ÖNEMLİ

Tolga Mercan da, kendisinin girişimci bir insan olduğunu ifade ederek, “Şirketlerimizde bundan önce babam zamanında ilk yatırımları yapılan işlerin devamını ve yeni işlerin büyümesiyle çalışmalarımızı sürdürüyoruz. Otomotiv, alkol satışı, sigara satışı, temizlik ürünü satışı gibi işlerle uğraşıyoruz. Burada mühim olan şey sattığınız ürün değil daha çok girişimcilik ve yaptığınız işin büyüyebilir olması. Büyüme alanı olan işlere yatırım yapıyoruz. Burada her ne kadar 70-80 bin nüfus yaşasa da Türkiye’nin 77 milyonunun yanında denizde su damlası kalıyor. O yüzden biz, işlerimizi hazırlarken dedik ki, ‘Su damlasına mı göre bir iş tutalım, denizin tamamına göre mi iş tutalım?’ Biz denizin tamamına göre iş tutmayı seçtik. O yüzden de bir işi yaparken sadece tek yönlü bakmamak lazım. Sadece Keşan bazında düşünmüş olsaydım bu gün bakkallık yapıyor olurdum. Tepenin üzerine çıkıp baktığınızda çevrenizde Trakya olduğunu görüyorsunuz. Trakya’nın nüfusu 1 milyon 500 bin. Bunun içerisinde iki önemli şehir var. Biri Çorlu, diğeri Çerkezköy. Bu ticari anlamda iki merkeze işler yapıp işimizi büyüttük. Ondan sonra Tekirdağ, sonra Kırklareli ve Edirne olarak işlerimizi geliştirdik. Bizim işlerimizin en önemli kısmı volümün yüksek olduğu ve ticaretin gelişime açık olduğu işlere girmeyi biz tercih ettik. Bunun yanında para kadar önemli olan bilgiyi kullanıyoruz. Bu bilgi nedir? Muhasebe, sipariş, lojistik teknolojisi. Bunların hepsi birbirine bağlı. Siparişler, online olarak merkeze düşüyor. Merkezde alınan sipariş 15 dakika sonra hazırlanmaya başlıyor. Arkasından lojistikte hazırlanan mallar irsaliyeye ve faturaya düşüyor. Fatura kesilmesi yapılıyor ve cari hesap anında değişiyor. Bunların hepsi önemli bir süreç.” dedi.

YÖRÜK: İNTERNET ÜZERİNDEN YURTDIŞINA ULAŞTIK

İşadamı Evren Yörük ise yüz yıllardan bu yana süre gelen un sektörüyle uğraştığını dile getirerek, “Eskiden üretim çok zormuş. İşçi bulmak, üretmek zormuş, satmak çok kolaymış. Teknolojiyle birlikte üretim işi de kolaylaştı. İnternet de hayatımıza girdi ve internet üzerinden çok fazla satış yaptım. İnternet üzerinden kendimizi tanıtıp, Singapur’dan, Filipin’lerden, Malezya’dan firmalar bize ulaştılar. Keşan’da ben şöyle bir eksiklik görüyorum, bilgisayar sektöründe ciddi bir eksiklik var. Teknolojiyi iyi öğrenmemiz lazım. Şu an çok ciddi bir açık var. Eğer çaba gösterirseniz önünüz açık olacaktır.”

Söyleşinin ardından Aykut Taşdelen “Android”, Türkay Ürkmez “Yazılım teknolojileri eğitimi”, Onur Erdem ise “Bilişim sektörünün geleceği” konularında seminer verdi.