Keşan’da faaliyet yürüten Makine Mühendisleri Yalçın Kaya, Tanju Şapçı ve Murat Dinç, dün bir araya gelerek ilçemizdeki hava kirliğinin nedenleri ve bunun önlenmesi konusunda görüş ve önerilerini paylaştı.

Tanju Şapçı’nın Şube Sokak üzerinde bulunan işyerinde gerçekleşen buluşmanın sonunda ortaya çıkan sonuca göre Keşan’daki hava kirliliğinin temel sorunları;  kalitesiz kömür, kalorifer yakıcılarının duyarsızlığı ve denetim eksikliği.

Saat 14.30 sıralarında gerçekleşen buluşmada ilk olarak görüşlerini ifade eden Şapçı, Keşan’a doğalgaz gelse bile birçok yerde kullanılmayacağına dikkat çekerek, “Edirne’ye doğalgaz geleli 5 yıl oldu ama aradan geçen bu kadar süre sonunda bile doğalgaza geçen bina sayısı mevcut binaların %40’ı kadar. Bu aynı durum doğalgaz Keşan’a geldiğinde de yaşanacaktır.  Keşan’a bugün yarın doğalgaz geldi desek bile bu belli yerlerde verilebilinecektir.  En az 5 yıl içersinde Keşan’daki konutların %50’sinin doğalgaza geçmesini tamamlayabilirsek bu bizim için büyük bir kardır” dedi.

BİN BİNADAN SADECE 100 TANESİ BACA TEMİZLİĞİ YAPTIRMIŞ

Sözlerinin devamında Keşan’da hava kirliliğinin önlenmesinde halkın bilinçlendirilmesinin önemine değinen Şapçı,  şöyle konuştu: “Keşan’da ne zaman halkı bilinçlendireceğiz naylon, lastik ve poşet yakmayı önleyeceğiz, kalorifer yakıcılarına gerekli eğitimleri verip bilinçlenmelerini sağlayacağız. Şu anda Keşan’da apartmanların baca temizliğinin mecburi olmasına rağmen bu işi yapan Keşan’da 3 tane firma var. Bunlara sorduğumuzda her biri 10-12 baca temizlediklerini söylüyorlar.  Şu anda Keşan’da bin taneden fazla kaloriferli bina var.  Yani bu bin binadan sadece 100 tanesi baca temizliğini ya yaptırmış ya yaptırmamış.  Bunlar denetlenmeden, bunlara cezai işlem uygulamadan bu işin önüne geçemeyiz.  Vatandaşa gidiyoruz “baca temizliğini yaptırdın mı?” diye soruyoruz. “yaptırmadım” diyor. Ne zaman yaptıracağını soruyoruz. “Belediye denetimlere başladığı zaman” diyorlar.  Böyle bir sistem yok. Şu anda o kalorifer kazanı yakılıyorsa baca temizliğinin yapılması, emisyon ölçümlerinin yapılması gerekir.  Emisyon ölçümü için de daha sadece 45 kişinin başvurduğu söyleniyor.  Yani bu rakamın 600-700 olması gerekir ki nerede bir hata var, kömürde mi?  Bilebilelim. Kazanlarda kireç hala atılmıyor. Kömür firmalarının %70’i kireç vermiyor.  Belediyeye şikayet ediyoruz bu şekilde belediyenin baskısı ile kireç almaya çalışıyorlar”


DEMEK Kİ BU ŞEKİLDE OLMUYOR

“Yani maalesef zor bir durumdayız” Şapçı, sözlerinin devamında , “Doğalgaz geldiğinde emisyon değerlerinin daha sıkı bir şekilde takip edilmesi sağlanacak. Karbon monoksit oranını şu an en fazla 475 civarından olması isteniyor. Ama doğalgaz geldiğinde bu değer 300’lere düşecektir.  Keşan’da bu kömürü yakarak asla bu değeri sağlayamayacağız.  Mecburen doğalgaza geçmek zorunda kalacağız.  2 bin metrekareden daha küçük olan yerlerde kombi takılabilinecek. Bu metrekareden büyük olan yerlerde kombi takabilmek için yüzde yüz katılım sağlanması gerekiyor. Yoksa toplu ısınmaya devam edilecek. Belediyenin yapmış olduğu anonslar, havaların 15 derecenin üzerinde gitmesi ayrıca Keşan Belediyesi Çevre ekiplerinin son günlerde denetimlerini sıklaştırması Keşan’daki hava kirliliğini olumlu yönde etkiledi. Normal şartlarda biz halkın kendi kendine havayı iyileştirmesini bekliyoruz. Demek ki bu şekilde olmuyor. Cezai işlem uygulamak zorundayız diye düşünüyorum” şeklinde konuştu.


KAYA: BİLİNÇLİ YAKIM TEKNİKLERİ ÇOK ÖNEMLİ

Tanju Şapçı’nın ardından Yalçın Kaya söz aldı. Hava kirliliği konusunda, sadece ilgili birimlerin tedbirler almasıyla sorunun çözüme kavuşmayacağına dikkat çeken Kaya şunları söyledi: “Keşan Belediyesi’nin kurallara uymayanlara ceza keserek, soruna çözüm üretmesi zordur. Bu konuda, insanların ve yakıcıların bilinçlenmesi gerekiyor. Aksi takdirde, ne tür tedbir alınsa da, çözüm olmaz. Apartmanlarda, temiz hava girişleri, pis hava bacalarının da, ilgili birimler tarafından gerekli kontrollerinin yapılması gerekiyor. Bilinçli yakım teknikleri çok önemlidir ve yakıcıların belirlenen standarda uymalıdır.”

KAZAN YAKMA SAATLERİ SERBEST BIRAKILABİLİR

Yalçın Kaya sözlerini şöyle sürdürdü: “Kazanların belirli saatleri yakılması konusunda uyarılar yapılıyor. Ancak, bunun mantıklı olup-olmadığının düşünülmesi lazım. Bence, yakım saatleri serbest bırakılmalıdır. Kazanlar ilk yandığında bacadan koyu bir duman çıkartıyor. Keşan’da, 500 tane apartmanın kazanı aynı anda yakıldığında, ciddi bir duman etrafı sarmış olacak. Serbest bırakılsa ve isteyen istediği zaman yakmış olsa, en azından akşam olan yoğunluk ortadan kalkmış olabilir. Belki de, değişen bir durum olmaz. Ama bu denenmeli ve başarılı olup-olmayacağının tespiti yapılabilir.”

 DİKKAT EDİLMELİ

Kaya, sözlerini şöyle tamamladı: “Hava kirliliğinin çok fazla yaşanmaması adına, kaliteli kömür yakılması gerekiyor. Kükürt oranı yüksek olan kömürler, havadaki zehirli gaz oranını artırır. Bunlara dikkat edilmesi gerekir.”


DİNÇ: İTHAL KÖMÜR KULLANILMALI

Son olarak söz alan Murat Dinç ise, şunları söyledi: “Hava kirliliği, Keşan’da en önemli sorunlarından biridir. Kirliliğin ana nedenleri; bilinçsiz yakım ve yakılan yakıtın kalorisinin düşük, kükürt dioksit oranın fazla olmasından kaynaklanmaktadır. Bundan ötürü de, yakılan kömürün iyi seçilmesi gerekiyor. Bölge kömürü önemli ancak, bu havamızı kirletiyorsa ve ısınmamızı sağlamıyorsa, başka yerlerde kullanılmalıdır. Dolayısıyla, yüksek kalorili ve kükürt dioksiti az olan ithal diye tabir edilen kömürlere yönlenmesi gerekiyor. Yakıcıların ve apartman yöneticilerinin bilinçli olmalı. Yöneticilerde gerekli denetimlerini yapmaları gerekiyor.”