“Dörtlüsü yanan, kornası acı acı çalan taksiciye yol ver”

MURAT ARKAN

Keşan’da hizmet veren Saros Taksi ve Hastane Taksicileri sorunları ile sektör hakkında değerlendirmelerde bulundu. Söze başlamadan önce Keşan halkı ile tüm Türkiye’nin yeni yılını kutlayan taksiciler, yeni yılın ülkemize barış, sağlık, mutluluk ve huzur getirmesini temenni ettiklerini söylediler.

2016 YILI İYİ GEÇMEDİ AMA 2017’DEN UMUTLUYUZ

Taksiciliğin sorunlarından ve yeni yıldan beklentilerinden söz eden taksiciler, “2016 yılı taksiciler için iyi bir yıl değildi. 2017’de beklentilerimiz yüksek. Özellikle ülkemizde ekonomimizin biraz olsun zor günler geçirmesi, bizleri hemen etkiliyor. Amacımız öncelikli olarak gece gündüz demeden halkımıza hizmet.” dedi.

EN BÜYÜK SIKINTIMIZ TRAFİĞİN OLMASI VE PARK SORUNU

En büyük sorunlarının trafik ve park sorunu olduğunu belirten taksiciler, “En büyük sıkıntılarımızdan bazıları, trafik ve park konusu, otopark konusu. Keşan merkezine dükkân ve işyeri sahiplerinin özel kendi araçlarını çarşı dükkânları önüne park etmesi gelen müşterilerimize park alanı bırakmamaları trafiği zora sokuyor. Sabah getirilen araçlar akşama kadar durduğu için araçlar gösterişten başka bir amaca hizmet etmiyor.  Belediyemizden beklentimiz yollardaki otopark alanlarında bir düzenleme. Eğer böyle bir düzenlemeye gidildiği taktirde bizim işlerimiz %20-%25 artacaktır. Park sorununda en çok etkilenen yine taksicilerdir. Trafik sıkıntısı ve bilinçsiz park yapılması sıkıntılarından dolayı 4 dakikalık bir mesafeyi 10-15 dakika civarı gelebiliyoruz.”

TAKSİ SİGORTA ÜCRETLERİ VE TAKSİ BAKIMLARI ÇOK PAHALI

Sigorta ve taksi bakım ücretlerine de düzenleme bekleyen taksiciler sözlerine şu şekilde devam etti: “Ticari taksi sigortaları, bakımları, servis ücretlerinin yüksek tutulması taksici esnafının belini büküyor. Keşan küçük olmasına rağmen korsan taksicilik yapan araçlar var. Bunun önüne geçilmesi gerekmektedir. Ayrıca kanunlarımızda korsan taksicilik yapanlara hem aracın trafikten men edilmesi hem de para cezası var. Yetkililerimizden bu konuya el atmalarını rica ediyoruz. Yapılan altyapı ve doğalgaz kazıları sonrasında hemen kapatılması gerekiyor. Örneğin Yenimescit Mahallesinde aşırı derecede bazı bozuk yolların olması yeni aldığımız ticari taksilerin hemen bakıma girmesine neden oluyor.”

VATANDAŞIMIZ TAKSİYE BİNMEKTEN ÇEKİNMESİN

Başka bir soruna da değinen taksiciler “Vatandaşlarımız taksiye binmekten korkmasınlar. Ücretlerin fazla tutar yazması düşüncesiyle taksiye binmemeyi düşünmesinler. Örneğin otogardan şehir merkezine 10-12 TL civarında bir tutar yazıyor. Özel ticari bir taksi için çok büyük bir meblağ değil. Ayrıca müşterilerin ticari taksiye bindiğinde taksimetre açtırması yine kendi lehine. Şehir dışına, köylere dahil, taksi duraklarına gelerek pazarlık usulü ile de ulaşım sağlayabilirler. Eğer bindiğiniz ticari taksi ile ilgili olarak herhangi bir şikayetiniz olursa kesinlikle gelip ilk önce taksi duraklarına bildirmelerinizi önemle rica ederiz.”

MODERN TAKSİ DURAKLARI İSTİYORUZ

Kendi zaman geçirdikleri plastik kabinlere değinen taksiciler şunları aktardı: “Gördüğünüz gibi bu plastik kabinlerde işten ayrı kalan zamanlarda geçiriyoruz. Bu plastik kabinler özellikle yazın fırın gibi, kışında buzhane gibi. Belediyemizden, ne kadar bütçeleri, bizim isteğimizi yerine getirirler mi bilmiyoruz ama Ankara Çankaya Belediyesi taksicilere modern taksi durakları yaptı. Çankaya Belediyesinin internet sitesinde de yapılan taksi duraklarının fotoğrafları var, oradan bakabilirler. Biz modern taksi durakları istiyoruz. Bu hem bizler için önemli hem de şehrimizin görüntüsü için güzel bir proje.”

DÖRTLÜSÜ YANAN, KORNASI ACI ACI ÇALAN TAKSİCİYE YOL VER

Geçiş üstünlüğüne de değinen taksiciler sözlerini şu şekilde tamamladı: “Ülkemizde ve Avrupa’da da var olan geçiş üstünlüğünde en önce ambulans ve acil yaralı taşıyan araçlar gelir maalesef bizde ambulansa yol verilmiyor. Bu açıdan bakıldığında bizlerde yeri geliyor hastaneye yaralı, hasta götürdüğümüz zamanlar oluyor. Bu zamanlar da özellikle ‘dörtlüsü yanan, kornası acı acı çalan taksiciye yol ver’ diyoruz.”

Taksiciler son olarak kendi sektörlerinde söylenen bir sözü hatırlatarak Keşan Halkının yeni yıllarını kutladılar: “Bir taksici sözü, taksicilik yaparak aç kalan olmaz, tok olan da olmaz, ölen de olmaz, ama zengin de etmez.”