İstanbul Gayrettepe’de hizmet veren Planet Pet Veteriner Klinik’in sahibi Keşanlı Veteriner Hekim Tarık Akan, 10 Haziran 2015 Çarşamba günü saat 14.00’te “Derya’nın Dünyası” programında Derya Baykal’a konuk oldu. Akan, programda evde kedi köpek bakımıyla ilgili açıklamalarda bulunurken yanında getirdiği kedi yavrularıyla labrador cinsi yavru köpek ise programı seyredenlerin ilgi odağı oldu. Program sonrası kendisine ulaştığımız Akan, gazetemize açıklamalarda bulundu.

EVDE HAYVAN BESLEMEK KOLAY DEĞİL

Veteriner Hekim Tarık Akan, 10 Haziran 2015 Çarşamba günü “Derya’nın Dünyası” programında Derya Baykal’a konuk olmasında bir hasta sahibinin vesile olduğunu ifade ederken programla ilgili şunları söyledi: “Derya Hanım da aynı zamanda bizim kliniğimizin müdavimlerinden sık sık uğruyor alışveriş yapıyor, kızının köpekleri var, çok da şeker bir kadın kendisi program da çok keyifli geçti. Kedileri götürdük programa yavru kediler vardı. Bir arkadaşım yeni köpek edinmişti. O köpeği de getirdim. Güzel bir program oldu. Programın öncesinde hiç haberleşmediğimiz için spontane gelişti her şey. Genel olarak hayvanların bakımıyla alakalı hayvan sevgisiyle alakalı bir program yaptık. Çünkü hayvan bakmak dışarıdan göründüğü gibi alalım evde bakalım şeklinde basit bir konu değil. Aynı çocuk yapmak gibi, çocuk yapmak gibi derin bir konu hazırlıklar yapılması lazım, masrafı var. Bununla ilgili hazırlıkların yapılması gerekir. Keşan’da küçükken kedi köpeklere ekmek veriyorduk. İstanbul gibi büyük şehirlerde bu işler böyle olmuyor. Hazır gıdalar var. Hepsi başka başka mamalar yiyorlar. Yani evde hayvan beslemek kolay değil.”

KEDİ KÖPEK BAKMANIN BÜYÜK ŞEHİRLERDE TEMEL SEBEBİ “YALNIZLIK”

Akan, programla ilgili olarak evde kedi köpek bakma nedenlerine değinirken, insanların kedi köpek bakmanın temel sebebi büyük şehirlerde “yalnızlık” olduğunu söyledi. Programla ilgili son olarak şunları söyleyen Akan, “İnsanlar arkadaş bulamadıkları için dost edinemedikleri için kedi köpek gibi evde karşılıksız sevgi verecek yaratıklara mecbur kalıyorlar. Çünkü gerçekten de büyük şehirlerde en büyük problem bu “yalnızlık”. Kendinizi anlatabileceğiniz bir şeyler paylaşabileceğiniz hem arkadaşınız yok hem de zamanınız yok ama eve bir kedi veya bir köpek aldığınız zaman çok güzel ortaklıklar paylaşılacak şeyler çıkıyor. O yüzden de hızla yayılıyor. Artık büyük şehirlerden küçük şehirlere de geçmeye başladı. Bu kısmen güzel olduğunun duyulmasıyla alakalı kısmen de yaşananlarla alakalı yani ben kendimi bildim bileli köpeğim var.” şeklinde konuştu.

KEŞAN’DA CİDDİ BİR PET KLİNİĞİ POTANSİYELİ VAR

Keşan’a çok sık geldiğini çocuklarının yazın Yayla Sahilinde kaldığını belirten Veteriner Tarık Akan, Keşan’da ciddi bir pet potansiyeli olduğunu söyledi. Akan, Keşan’ın hem merkezi olması açısından hem de Keşan’da yaşayan insanların kültür yapısı açısından kedi köpeğin çok sıkça bakıldığını ve bir pet kliniğini rahatlıkla idame edebileceğini ifade etti. Akan konuyla ilgili şunları ifade etti: Hele yazın sahillerde Erikli’nin potansiyelini hepimiz biliyoruz. Ne kadar da büyüdüğünü biliyoruz. Buraya İstanbul gibi kozmopolit yerlerden gelen insanlar var ve bu insanlar kedi köpekleriyle geliyor. Orada hizmet verebilecek bir pet shop ya da bir veteriner kliniğinin açılması faydalı olacaktır. Keşanlı olmam itibariyle buradan da, İpsala’dan, Malkara’dan, Uzunköprü’den hastalar geliyor. Ben İstanbul’da bakıyorum ben isterdim ki burada olsun, ben sadece oradan yardımcı olayım bu konuda meraklı bir arkadaş olursa, seve seve yardımcı olurum.”

İNSANLARDA KARŞILAŞILAN TÜM HASTALIKLAR KEDİ KÖPEKTE DE VARDIR

Evlerde bakılmak üzere alınan kedi köpeklerin sonra sokağa atıldığını söyleyen Veteriner Hekim Tarık Akan, en büyük problemin insanların bu konudaki bilgi eksikliği olduğunu kaydetti. Akan, şunları aktardı: “İnsanlarda karşılaşılan tüm hastalıklar kedi köpekte de vardır. İnsanlarda yapılan bütün ameliyatlar köpekte ve kedide de yapılıyor. Yani ben bir kol kırığı yaptığım zaman bir parmak amptimasyonu bir göz ameliyatı yaptığımız zaman burada anlattığımda herkes hayretler içerisinde kalıyor. Pet sektöründe yani kedi köpek özelinde veterinerlik hekimlik çok gelişmiş durumda ABD (Amerika Birleşik Devletleri) bu işin anavatanı. Bütün gelişmeler ilk orada oluyor. Daha sonra bizim ülkemizde biz bunları tekrar etmeye başlıyoruz. 2000 yılından sonra özellikle pet sektörü çok fazla gelişti. Her klinikte röntgen var, ameliyathane var, her klinikte ultrason var kan tahlili cihazları var. yani insan ilk yardım merkezlerinde bulunmayan imkanlar bizim pet kliniklerimizde var. Dolayısıyla biz kendimizi çok hızlı bir şekilde geliştirmek zorundayız. Çok hızlı bir rekabet var özellikle büyük şehirlerde. Bununla ilgili olarak da biz seminerler düzenliyoruz. Konferanslar düzenliyoruz. Buradaki meslektaşlarımın da bu konferans ve seminerlere ilgisi olursa çok memnun olurum. Kolaylıklar da sağlayabilirim. Çünkü ben hem İstanbul Veteriner Hekimler Odası’nda hem de Klinisyen hekimler Derneğinde görevliyim. Burada bu mesleğin gelişmesi Keşanlı olmam itibariyle çok önemli. Elimden geleni de yaparım.”

TARIK AKAN KİMDİR?

1976 yılında Keşan’da doğan Tarık Akan, Zafer ilkokulu, Anafartalar Ortaokulu, Keşan Lisesi’nde okuduktan sonra, 1993 yılında İstanbul Üniversitesi Veterinerlik Fakültesi’ni kazandı. 1995 senesinde öğrenciyken Florya’da bir pet kliniğinde çalışmaya başlayan Akan, stajını Keşan’da Veteriner Ersin Özdemir’in yanında yaptı. Akan, Keşan’daki meslektaşları gibi Keşan’a dönüp büyükbaş hayvan veterinerliği yapmayı planlıyorken, pet kliniğiyle yapılan çalışmalar ilgisini çekti. Oradaki hekim kimliğine değer veren Akan 7 yıl Florya’da çalıştı. Askerlik dönüşü 2004 yılında İstanbul Gayrettepe’de kendisine ait pet kliniğini açtı. Tuna isminde bir oğlu ve Elif isminde bir kızı bulunan Tarık Akan, Nilüfer Uslu Akan ile evli. Eşinin Keşanlı ve kız kardeşi ile babasının Keşan’da olması nedeniyle Keşan’la bağının çok sıkı olduğunu vurgulayan Akan, İstanbul’da arkadaş çevresinde Keşanlı kimliğini önde tutarak kendini var ettiğini kaydederken, Keşan’ın her yönüyle kalkınmasını önemsiyor. Akan, aynı zamanda KEYİAD (İstanbul Keşanlı Yönetici ve İşadamları Derneği) üyesi.