Keşan Ortopedik Engelliler Derneği Başkanı İsmail Büyükkayhan ve Keşan Toplu Ulaşım Sistemi (KETUS) Yönetim Kurulu Başkanı Harun Altun, dün saat 15.00’te Keşan Ortopedik Engelliler Derneği dernek binasında açıklamada bulundular. Açıklamada ilk olarak konuşan İsmail Büyükkayhan, Keşan Ortopedik Engelliler Derneği olarak Keşan Toplu Ulaşım Sistemi (KETUS) yönetimi ile seçimden sonra göreve başladığında kendileriyle önce tanışmak için bir araya geldiğini belirterek, “Bu tanışmamızda engelliler derneği olarak bize hangi konularda ne gibi destek verebilirler bu konuları konuştuk. Sağ olsun Harun Bey ve diğer arkadaşlar ben oraya gitmeden onlar bize geldiler ve yanımız olduklarını belirttiler. Geçmişten daha iyi günlere geleceksiniz dediler. Bende bu yönde bir istekte bulundum. Çanakkale için bir araba istedim. Engellilerimizin hemen hemen hepsinin oraya gidip gezemediklerini biliyordum. Sağ olsun kırmadılar bizi tamam dediler. Bunla ilgilide herhangi bir ücret talep etmediler. Bu şekilde bize verdikleri araçla etkinliğimizi düzenledik.” dedi.

Engellilerin şehir içi taşımacılığı durumu konusunda konuşan Büyükkayhan, KETUS’a bu durumu sorduğunu ve çalışmaların devam ettiğini cevabını aldığın söyleyerek, “Umuyorum ki bu çalışmalarda kısa zamanda neticeye varacaklar. Böylece Sayın Harun Bey ve yönetimi Keşan’da 65 yaş ve üzeri ile engellilere diğer şehirlerde olduğunu gibi ulaşım hakkını sağlayacaklarını düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

Sonrasında konuşan Harun Altun Keşan Toplu Ulaşım Sistemi’nin, SS 25 no’lu şehir içi minibüsçüler taşıyıcılar kooperatifinin 93 ortağının 90 tanesiyle kurulmuş bir anonim şirketi olduğunu ifade ederek, “Belediyenin 2013 yılı 11. Ayında belediye ile protokol yapıldı taşıma sistemiyle ilgili. Keşan’da hem engelli hem de normal vatandaşlara nasıl daha iyi hizmet verebiliriz bununla ilgili bir çalışma yapıldı. Raporlar doğrultusunda belediye ile bir protokol yapıldı. Daha henüz faaliyete geçmiş durumda değil. Şuan mevcut 1 tane engelli aracımız 3 tane turizm aracımız var. Turizm araçlarımızda yurt içinde geziler yapabiliyor. Mevcut aracımız şuan engelli 1 tane ama dediğim gibi belediye ve ulaşım hizmetlerinin de çalışmaları, şirketimizin ve kooperatiflerin yapmış olduğunu çalışmalar, avukatlarımız var bunu takip eden devam eden duruşmalar mahkemeler var bunların neticesinde sonuçlanmak üzere engelli araç sayımızı çoğaltıp KETUS ulaşım sistemini aktif hale getirmeyi amaçlıyoruz.” dedi.

YENİ TİP ARAÇLAR GELECEK

Konuşmasının devamında Altun şunları söyledi: “Araçlar engelli taşımaya uygun olunca 65 yaşta burada söz konusu oluyor. Biliyorsunuz 65 yaş üstü yolcuları taşıyabilmek için araçların ayakta yolcu taşıyabilir kapasitede olması gerekiyor. Şuan mevcut SS 25 no’lu araçlar 65 yaş üstü yolcu taşımaya uygun değil. Dediğim gibi protokol en kısa zamanda sonuçlanacak ve yeni tip araçlar gelecek. Ondan sonra araç sayımızı çoğaltarak en azından 3 veya 4 hattımızla yarım saatte veya saatte bir aktif hale getirmek istiyoruz.  Keşan’a birleşen yerleşkelerinde KETUS sistemine katılması söz konusu umarım en kısa sürede sıkıntıları çözeceğiz ve engelli ve 65 yaş üzeri vatanlarımıza ve Keşan halkına en iyi hizmeti sunmaya çalışacağız.”

Açıklamanın sonunda İsmail Büyükkayhan’ın Harun Altun’a yönettiği “65 yaş üstü ve engelli vatandaşlardan ne gibi bir belge göstermesini bekliyorsunuz? Nasıl bir belge hazırlanacak.” sorusuna Altun, “Bu konuyla ilgili belediye ulaşım hizmetlerinin bir çalışması var. Nüfus kâğıdı veya kartlı sistem yapılarak bu konu çözülecek.”  şeklinde cevap verdi.