Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, dün düzenlediği basın toplantısında, 8’i Kıbrıs, 2’si Güneydoğu ve 1’i Kore gazisi olmak üzere toplam 11 gazi ile KKTC (Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti)’ne gezi düzenlediklerini söyledi.

Makamında gerçekleştirilen ve saat 17.00’de başlayan toplantıya Keşan Belediye Meclis üyeleri İlhan Boz ve Aydın İstek, Keşan Şehit Aileleri ve Gaziler Derneği Yönetim Kulu Başkanı Ferhat Dönmez ile gaziler katıldı.

ÖZCAN: KKTC CUMHURBAŞKANI BİZİ KABUL EDECEK

Toplantıda konuşan Özcan, Kıbrıs gazilerinin, kendilerinden KKTC’ye bir gezi düzenlenmesini istediklerini belirterek, şunları söyledi: “Gazilerimiz bizden 2 yıldan beri, savaştıkları topraklara gitmek için gezi düzenlenmesini istiyorlardı. Bu yıla kısmetmiş. En son <Çanakkale Deniz Zaferi ve Şehitler Günü> nedeniyle bir araya geldiğimizde konuyu son kez görüştük. Daha sonra konuyu Garnizon Komutanımıza ilettik. 6 – 12 Nisan tarihleri arasında, 8 Kıbrıs, 2 Güneydoğu ve 1 Kore gazimiz olmak üzere toplam 11 gazimizle KKTC’ye gideceğiz. Anılarını yad etme adına bu geziyi düzenledik. Gidiş, dönüş ve konaklama bedelleri belediyemize ait, rehberlik hizmetleri ise daha önce Keşan’da komutanlık yapan şimdi tümgeneral olan İlhan Talu’nun görevlendireceği rehberler tarafından sağlanacak. Şehitliklerimizi gezeceğiz. Onların ilk çıkartma yaptıkları özel yerleri de görme fırsatımız olacak. 9 Nisan 2013 Salı günü saat 9.15’te Keşan’dan hareket edeceğiz. KKTC Cumhurbaşkanı Derviş Eroğlu’nu ve komutanımızı ziyaret edeceğiz. Burada Kıbrıs gazilerimize madalya verilecek. Biz gazilerimizin yanındayız. Bizden sonra da oda ve borsamız ile iş adamlarımızın bu konuda destek olacağını umut ediyorum. Biz kendilerine Keşan’da ilk defa toplantılarını rahatça yapabileceği bir mekan sağladık. Nezih bir ortamda buluşuyorlar. Bu Kıbrıs gezisi de bir ilk oldu. Gönlümden geçen vekillerimizin de bu işe ön ayak olması.”    

DÖNMEZ: TARİF EDİLEMEYECEK BİR DUYGU

Daha sonra söz alan Ferhat Dönmez, Kıbrıs gazilerinin 39 yıl sonra aynı topraklarda olmalarının tarif edilemeyecek bir duygu olduğunu belirterek, şöyle dedi: “Bu gezi bizim için onurlu ve duygulu bir gezi olacak. Bundan dolayı Sayın Keşan Belediye Başkanımız Mehmet Özcan ve encümen üyelerine teşekkür ederiz. Ben bundan dolayı gurur duyuyorum. Benim Güneydoğu gazisi olmam, 1974 yılındaki Barış Harekatı’na katılmış olan arkadaşlarımın duygularından farklı ama kendilerinin 39 yıl sonra aynı topraklarda olması çok değişik bir duygu. Kendilerinin o dönemdeki yaşantılarındaki izleri görmek, şimdiki değişiklikler ile yaşanmış olan acıları yeniden yaşamak, bunlar tarif edilemez.”

ÖZCAN: SIRA KORE GAZİLERİNDE

Kore Savaşı’na katılan gazilerimizin sayısının hızla azaldığının altını çizen Mehmet Özcan, “Keşan’da 4 Kore Gazisi var. Bunlar için de konsolosluklarla görüşülüp bir şey ayarlansa, onlar da dünya gözüyle bir kez daha oraları görebilseler. Kafamdaki düşünce bu ama bu sadece benim tek başıma yapabileceğim bir iş değil. Basından da bu talebimizi dile getirmesini diliyoruz.” dedi. Dönmez de

Kore Hükümeti’nin bu hususta inanılmaz duyarlı olduğunu belirtti. Açıklamaların ardından toplantı sona erdi.  

DÖNMEZ, KAYMAKAM DINKIRCIYA DA

TEŞEKKÜR ETTİ

Öte yandan, Ferhat Dönmez, gezi ile ilgili katkılarından dolayı, Kaymakam Bekir Dınkırcı’ya da teşekkürlerinin iletilmesini istedi.