Cumhuriyet Halk Partisi (CHP) Genel Başkanı Kemal Kılıçaroğlu, önceki gün Lüleburgaz Kongre Meydanı’nda düzenlenen “Büyük Çiftçi Mitingi”nde binlerce kişiye seslendi.

CHP Genel Başkanı Kılıçdaroğlu’nun yanında kürsüye Babaeski’ye bağlı Taşağıl Muhtarı Zafer Çevik çıktı. Kılıçdaroğlu’ndan önce bir konuşma yapan Çevik,  geçen yıl 1,50 TL olan ayçiçeğinin, bu yıl 1 TL olarak açıklandığını, en yüksek mazotun Türk çiftçisine reva görüldüğünü, hayvan yetiştiriciliği ve süt hayvancılığının bitme noktasına getirildiğini söyledi.

Daha sonra kürsüye geçen Kılıçdaroğlu, önce sözü halka bırakmak istedikleri için gönüllü muhtarın konuşmasına yer verdiklerini belirterek “Muhtarımızın dediği gibi çiftçimiz kan ağlamaktadır. Trakya halkı Türkiye’de üretilen gündöndünün %60’ını üretirken geçen yılki fiyattan düşük fiyat verilmesi çiftçimize verilen değeri göstermektedir. Dünyanın en pahalı mazotu bizdedir. 10 yıl önce 3 kg buğday satıp 1 kg mazot alan çiftçi bugün 9 kg buğday satarsa 1 kg mazot alabilmektedir. Hayvancılığa gelince Recep Bey 2 koyundan birini cebine indirmiş ve hayvancılık da azalmıştır. ‘Keçi beslemeyin, ormanı yiyorlar’ diyenlerle sesleniyorum: asıl sizin kravatlı keçileriniz ormanı yiyor” dedi.

Çeltik üretiminin de yok olmaya yüz tuttuğunu belirten Kılıçdaroğlu, “Kırkpınar Güreşlerinde tüm millet bayrağa saygı göstermek için ayakta, bir tek AKP Bakanları oturuyordu. Bayrağa saygısı olmayanlara biz de sandıkta günlerini gösterelim. Köylünün halkın efendisi olduğunu gösterelim” dedi.

Başbakan Recep Tayyip Erdoğan ile AK Parti Hükümeti’ni eleştiren Kılıçdaroğlu, “Bu hükümet maalesef çeltikte ve buğdayda da aynı politikaları uyguladı. Et üreticisini ezdi. Yata ve gemiciklere verilen mazottan vergiyi kaldırdı. Buna karşı çiftçiye verdiği mazottan vergi aldı. Ulu Önder Mustafa Kemal Atatürk’ün ‘Milletin efendisi’ dediği köylü ‘AKP’nin kölesi’ oldu.  Peki kötü gidiş sadece çiftçide mi? Hayır, kötü gidiş maalesef ülkenin her köşesinde var. İşçiyi sendikasızlaştırdı. Halkı borç batağına soktu. Ülkemizin insanı bankaların ve AKP’nin kölesi oldu” dedi.

“TÜRK KÖYLÜSÜ

AKP İLE MÜCADELE

EDİYOR”

Bugün Türk köylüsün en büyük düşmanının AK Parti hükümeti olduğuna dikkat çeken Kılıçdaroğlu, “Siz dünyada kendi köylüsü ile rekabet halinde bir iktidar gördünüz mü? Görmediyseniz AKP hükümetinin politikalarına iyi bakın” şeklinde konuştu.

Başbakan’ın artık insanların özel hayatına karıştığını ve müdahale ettiğini de vurgulayan CHP Genel Başkanı,  sözlerini şöyle sürdürdü: “Kadınlarımızın kaç çocuk doğuracağına karışıyor, ne giyeceğine karışıyor. Hamile kadınların sokağa çıkmasına karışıyor. Geçtiğimiz günlerde ‘Ben Dolmabahçe’den vapurları izliyorum erkeklerle beraber inen kadınları görüyorum’ diyor. Yahu biz dikizci mi seçtik, Başbakan mı seçtik. Bu nasıl iş? Hepiniz bilirsiniz dünyada diktatörler iktidarda kalmak için yalan söylerler, inançları sömürürler. Geçtiğimiz günlerde Mısır’da ölen bir genç kız için televizyonların gözü önünde ağladı. Yahu Samsun’da açlıktan ölen 2,5 aylık kız için neden ağlamadın? Kıbrıs Barış Harekatı’nda bize yakıt veren Kaddafi’yi devirmek ve öldürmek için Türkiye’den çantalarla dolar gönderdin. Kaddafi sana 120 bin dolar ödül verdi. O parayı aldın, Şehit Aileleri’ne bağışlayacağını söyledin, soruyoruz nereye bağışladın? Bulamadık. Sadece ‘Ben yeşili çok seviyorum’ dedi. Evet, yeşili çok seviyor ama dolar üzerinde duran yeşili çok seviyor.”

Cumhuriyet Halk Partili olmanın özgür ve bağımsız Türkiye’yi savunmak olduğunu da vurgulayan Kılıçdaroğlu, “Kendi bayrağına, kendi halkına saygısı olmayanı sizde bir daha iktidara getirmeyin. Sizden bir isteğim var. Burada bulunan herkes CHP’ye oy vermeyen bir kişinin oyunu CHP’ye getirirse göreceksiniz Türkiye’de her şey çok güzel olacak” dedi.

Kılıçdaroğlu mitingten sonra Trakya’nın meşhur köylü şapkası ile halkı selamlarken kendisine takdim edilen çiçekleri de mitinge gelenlere attı.

Mitingini izlemek için başta Kırklareli olmak üzere, Edirne, Tekirdağ, İstanbul ve ilçelerinden gelen çok sayıda vatandaş olduğu gözlendi.

(Ertan BAYER-Gökhan KAN-Özcan ÇELTİKLİ)