SONGÜL KONAR

Türk Silahlı Kuvvetleri'nin son başlatmış olduğu Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım operasyonlarında teröristlere ağır darbeler vurulduğunu belirten Kılınç, şehit düşen askerimize de Allah’tan rahmet, yakınlarında baş sağlığı diledi.

ABD başkanı Biden’ın soykırım açıklamalarını da eleştiren Kılınç, Biden ‘ın açıklamalarındaki ifadeleri radikal Ermeni çevrelerin ve Türkiye karşıtı grupların baskısıyla verdiğini düşündüklerini söyledi.

Gürcan Kılınç, geçtiğimiz gün Cumhurbaşkanı tarafından açıklanan 17 günlük tam kapanma ile ilgili konuştu.

Kılınç, sözlerinin başında, devletin ramazan ayında da milletin yanında olacağını İfade ederek sözlerine şöyle devam etti:“Ramazan ayının, huzurun, paylaşmanın ve sabrın iklimini egemen kılan çok özel bir ayımızdır. Devletimiz; bu zorlu süreçte olduğu gibi, Ramazan ayında da destekleriyle milletimizin yanında, iftar ve sahur sofralarında olacaktır. Bu mübarek ayın ülkemize, tüm İslam âlemine ve insanlığa, huzur ve afiyet getirmesini; birlik ve beraberliğimizi pekiştirerek Ramazan Bayramı’na eriştirmesini diliyorum” dedi.

“TERÖR ÖRGÜTLERİNİ YERİN DİBİNDE BİLE OLSA BULUP YOK EDECEĞİMİZİ TÜM DÜNYAYA DUYURDUK

Terör örgütlerine yönelik tarihlerde görülmemiş ağır darbeler indirerek operasyonlar yürüttüklerini belirten Kılınç, açıklamasının devamında şu cümlelere yer verdi:“Türk Silahlı Kuvvetleri'nin kara ve hava unsurları ile PKK/YPG terör örgütünün Kuzey Irak'taki fesat yuvalarına karşı kapsamlı bir operasyon başlatılmıştır. Türkiye, sınırları dışından ve içinden maruz kaldığı terör saldırılarına karşı 2015 yılından itibaren terörle mücadelede yeni bir konsepte geçmiştir. Teröristlerin burnumuzun dibine kadar gelip eylem yapmasını beklemeden terör örgütlerini yerin dibinde bile olsa bulup yok edeceğimizi tüm dünyaya duyurduk. Hem sınırlarımız içinde hem de sınırlarımız ötesinde terör örgütlerine yönelik, tarihlerinde görülmemiş ağır darbeler indirdiğimiz operasyonlar yürüttük, harekâtlar gerçekleştirdik. Pençe-Şimşek ve Pençe-Yıldırım adı verilen son operasyonlarımız da bu amaçla yürütülmektedir. Operasyonlarımızda görev alan kahraman askerlerimizin her birine şükranlarımı sunuyorum. Irak’ın Kuzeyinde yürütülen Pençe –Yıldırım Harekatında şehit düşen askerlerimize Allah’tan rahmet, ailesine ve yakınlarına sabır, yaralı Mehmetçiğimize ise acil şifalar diliyorum. Aziz milletimizin başı sağ olsun.”

“HİÇBİR ZAMAN KİNLE HAREKET ETMEDİK”

Biden’in açıklaması ile ilgili Kılınç şu ifadelere yer verdi: “ABD Başkanı Biden, 24 Nisan günü yayımladığı bir mesajda coğrafyamızda bir asırdan daha uzun süre önce yaşanmış acı olaylarla ilgili mesnetsiz ifadeler kullanmıştır. Milletimizin her ferdi gibi bizleri de derinden üzmüştür. Biden‘ın açıklamalarındaki ifadelere radikal Ermeni çevrelerin ve Türkiye karşıtı grupların baskısıyla yer verildiğini düşünüyoruz ancak bu durum, ortaya çıkan tablonun iki ülke ilişkileri üzerindeki yıkıcı etkilerini ortadan kaldırmıyor. Türkiye olarak tarihte yaşanan acıların yarıştırılması gibi bir anlayışı kesinlikle insani bulmuyoruz. Hiçbir zaman kinle hareket etmedik. Ancak milletin iradesinin düşmanlarını da unutmadık, unutmayacağız.”

TAM KAPANMA DÖNEMİNE GEÇİLECEKTİR

Kabine toplantısının ardından alınan yeni kararlar ile ilgili konuşan Kılınç, açıklamasında şu ifadelere yer verdi: “Cumhurbaşkanımız Sayın Recep Tayyip Erdoğan’ın başkanlığında toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesi'nde alınan kararlar doğrultusunda; uygulanmakta olan kısmi kapanma tedbirlerine yeni önlemler eklenerek tam kapanma dönemine geçilecektir. 29 Nisan 2021 Perşembe günü saat 19.00’dan itibaren 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 05.00’e kadar sürecek olan tam kapanma döneminde ülke genelini kapsayacak şekilde aşağıdaki tedbirlerin alınması gerektiği değerlendirildi.”

SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMASI;

  • “Hafta içi hafta sonu ayrımı olmaksızın 29 Nisan 2021 Perşembe günü saat 19.00’da başlayıp 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 05.00’te bitecek şekilde tam zamanlı sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacaktır.
  • Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günlerde bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılar 10.00-17.00 saatleri arasında faaliyet gösterebilecek, vatandaşlarımız zorunlu ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla (engelli vatandaşlarımız hariç) ikametlerine en yakın bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi ve tatlıcılara gidip gelebilecektir.
  • Aynı saatler arasında bakkal, market, manav, kasap, kuruyemişçi, tatlıcılar ve online sipariş firmaları evlere/adrese servis şeklinde de satış yapabileceklerdir.
  • Yukarıda belirtilen uygulama zincir ve süper marketler için haftanın altı günü geçerli olacak, zincir marketler pazar günleri kapalı kalacaktır.
  • Sokağa çıkma kısıtlamasının olduğu günlerde yeme-içme yerleri (restoran, lokanta, kafeterya, pastane gibi yerler) sadece paket servis şeklinde faaliyet gösterebileceklerdir.
  • Yeme-içme yerleri ile online yemek sipariş firmaları Ramazan ayı sonuna denk gelen 13 Mayıs 2021 Perşembe gününe kadar 24 saat esasına göre paket servis yapabilecektir. Yeme-içme yerleri ile online yemek sipariş firmaları Ramazan ayının sona ermesiyle birlikte saat 01.00’e kadar paket servis yapabilecektir. Tam kapanma döneminde ekmek üretiminin yapıldığı fırın ve/veya unlu mamul ruhsatlı iş yerleri ile bu iş yerlerinin sadece ekmek satan bayileri açık olacaktır (Bu iş yerlerinde sadece ekmek ve unlu mamul satışı yapılabilir.). Vatandaşlarımız ekmek ve unlu mamul ihtiyaçlarının karşılanması ile sınırlı olmak ve araç kullanmamak şartıyla (engelli vatandaşlarımız hariç) ikametlerine yürüme mesafesinde olan fırına gidip gelebileceklerdir.
  • Fırın ve unlu mamul ruhsatlı iş yerlerine ait ekmek dağıtım araçlarıyla sadece market ve bakkallara ekmek servisi yapılabilecek, sokak aralarında kesinlikle satış yapılmayacaktır. Sokağa çıkma kısıtlaması sırasında yukarıda belirtilen temel gıda, ilaç ve temizlik ürünlerinin satıldığı yerler ile üretim, imalat, tedarik ve lojistik zincirlerinin aksamaması amacıyla muafiyet kapsamında bulunan iş yerleri dışında tüm ticari işletme, iş yeri ve/veya ofisler kapalı olacak olup uzaktan çalışma haricinde yüz yüze hizmet verilmeyecektir.
  • Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak olan dönemde konaklama tesislerinde rezervasyonunun bulunması vatandaşlarımız açısından sokağa çıkma ve/veya şehirler arası seyahat kısıtlamasından muafiyet sağlamayacak olup bu dönemde konaklama tesisleri sadece zorunlu durumlara bağlı olarak seyahat izin belgesi alan kişilere hizmet verebileceklerdir.
  • Tam kapanma sürecinde kendi ihtiyaçlarını karşılayamayacak durumdaki ileri yaş gruplarındaki veya ağır hastalığı olan vatandaşlarımızın 112, 155 ve 156 numaraları üzerinden bildirdikleri temel ihtiyaçları VEFA Sosyal Destek Gruplarınca karşılanacak olup, bu konuda gerek personel görevlendirilmesi gerekse ihtiyaçların bir an evvel giderilmesi bakımından gerekli tedbirler Valiler ve Kaymakamlar tarafından alınacaktır.”

ŞEHİRLERARASI SEYAHAT KISITLAMASI

  • “Sokağa çıkma kısıtlaması uygulanacak olan 29 Nisan 2021 Perşembe günü saat 19.00’dan 17 Mayıs 2021 Pazartesi günü saat 05.00’e kadar vatandaşlarımızın şehirler arası seyahatlerine zorunlu haller dışında izin verilmeyecektir.”

DENETİM FAALİYETLERİNİN ETKİNLİĞİNİN ARTIRILMASI

  • “Tam kapanma döneminde kolluk kuvvetlerinin tam kapasiteyle denetim faaliyetlerine katılımı sağlanacak, özellikle sokağa çıkma ile şehirler arası seyahat kısıtlamaları başta olmak üzere kolluk kuvvetleri tarafından kapsamlı, geniş katılımlı, etkili ve sürekli denetim faaliyetleri planlanarak uygulamaya geçirilecektir.”

SOKAĞA ÇIKMA KISITLAMALARI SIRASINDA;

  • “Muafiyet tanınan iş yerlerinde çalışıldığına dair gerçeğe aykırı belge düzenlenmesi, Özel sağlık kuruluşlarından sahte randevu alınması, Fırın, market, bakkal, kasap, manav, kuruyemişçi veya tatlıcılara çıkış serbestisinin maksadını aşan şekilde kullanımı (markete ailece gidilmesi gibi),Çiftçi Kayıt Belgesinin (ÇKS) amaç dışı kullanılması gibi durumlarda muafiyetlerin giderek artan bir sıklıkla kötüye kullanıldığı göz önünde bulundurularak, bu suistimallerin önlenmesi amacıyla kolluk kuvvetleri tarafından her türlü tedbir alınacak ve yapılacak denetimlerde bu hususların kontrolü özellikle sağlanacaktır.”