12 Ekim 2016 Çarşamba günü ihalesi yapılacak olan Çok Amaçlı Pazaryeri Kompleksi'nin kiralanmaya ait şartnamesindeki bazı maddeler ihaleye girmeyi düşünen çevre esnafını düşündürüyor.
Esnaf, 10 yıllığına kiraya verilmesi için kiralanmaya ait şartnamedeki 12. maddenin, ulusal düzeydeki büyük firmalar ile baş edemeyecekleri anlamına geldiğini ifade ederek 300 TL muhammen kira bedeli bulunan bir işyerinin kiralanması durumunda, kiralayan kişinin ilk etapta yaklaşık 7 bin TL ödeme yapması gerektiğine dikkat çekti.
Çok Amaçlı Pazaryeri Kompleksi'ndeki işyerlerinin 12 Ekim 2016 Çarşamba günü ihaleye çıkması beklenirken işyerleri için ihaleye girmeyi düşünen esnafların konuyla ilgili birçok soru sordu.
Çevre esnafı, işyerlerinin ulusal çaplı firmalara verilmesi durumunda “Esnaf AVM” tabirinin sözde kalacağını belirterek işyerlerinin 10 yıl süreyle kiralanması için yapılacak ihalede, ulusal çaplı büyük firmalar ile başa çıkamayacaklarını kaydetti.
Çok Amaçlı Pazaryeri Kompleksi'ndeki işyerlerinden 4 tanesinin, diğerlerine göre daha büyük metrekareye sahip olduğuna dikkat çeken esnaf, ulusal çaplı büyük firmaların bu işyerlerine ilgi gösterdiğini ve bu çaptaki firmalar ile mücadele etmelerinin imkânsız olduğunu söyleyerek “Esnaf AVM” adının sözde kalacağını ifade etti.
12. MADDE KARŞISINDA ÇARESİZ KALDIK
Esnaf, Keşan Belediyesi Çok Amaçlı Pazaryeri Kompleksi içerisinde yer alan ve belediyeye ait işyerlerinin 10 yıl süre ile kiralanmasına ait şartname incelediklerinde 12. madde karşısında çaresiz kaldıklarını kaydetti. Söz konusu madde şu şekilde: “Yüklenici, ihaleye konu edilen işyerine ait 10 yıllık ihale bedeli üzerinden % 6 oranındaki kesin teminatı ise sözleşme imzalanana kadar belediye veznesine ya da belediyenin bankada bulunan hesabına yatırmak zorundadır. Yüklenici teminat olarak, 2886 Sayılı yasanın 26. maddesinde yer alan tedavüldeki Türk parası, bankalar ve özel finans kurumlarının verecekleri süresiz teminat mektupları vs. gibi değerleri Belediyemize ibraz edebilir. Kira bedelinin artışından doğan farktan ötürü oluşacak kesin teminat bedelindeki eksiklik, her yıl yüklenici yüklenici/kiracı tarafından kira artışının bildiriminden itibaren 1 ay içinde ödenir. Ödenmediği takdirde ödeyeceği kira bedelinden mahsup edilir.”
10 YILLIK KİRA BEDELİNİN % 6’LIK BÖLÜMÜNÜ NEREDEN BULACAĞIZ?
İhaleye çıkacak işyerlerinde en düşük muhammen bedelin 200 TL olduğunu ifade eden esnaf, bu bedelin ihalede mutlaka artacağını belirterek, artış sonrasında, 10 yıllık kira bedelinin % 6’lık bölümünü yatırmak için nereden para bulunacağının da düşünülmesi gerektiğini söyledi. Tüm kira bedellerinde mutlaka artış yaşanacağını, dolayısıyla işyerini kiralayacak kişinin ödeyeceği bedellerin de artacağını ifade eden esnaf, piyasalardaki durumun da ortada olduğuna dikkat çekerek, böylelikle büyük çaplı firmaların kendilerinin önüne geçtiğini belirtti.
BÜYÜK FİRMALAR İLE REKABET EDİLEBİLİRLİK SAĞLANMALI
Öte yandan, şartnamedeki 13. maddede, ihaleyi alan kişinin, 15 gün içinde kesin teminatı yatırması ve ihaleyle ilgili vergi, resim, harç gibi vergilerin yanı sıra “Diğer giderler” adı altındaki ne olduğu belirtilmeyen giderleri de ödemesi gerektiğine vurgu yapan esnaf, bu şartnameye göre; küçük esnafın Çok Amaçlı Pazaryeri Kompleksi'nde işyeri kiralamasının bir hayli güç göründüğünü ifade ederek büyük firmalar ile rekabet edilebilirliğin sağlanması gerektiğine dikkat çekti.
300 TL’YE İHALE EDİLECEK İŞYERİNE BAŞLANGIÇTA 7 BİN TL ÖDENECEK
Şartnamede maddelere göre 300 TL bedel ile bir işyerini kiralayan kişinin, geçici teminat olarak yaklaşık bin TL, kesin teminat olarak yine yaklaşık 2 bin TL, bunların yanında bir yıllık peşin kira ve damga vergisiyle birlikte yaklaşık 7 bin TL ödemek zorunda kalacağını ifade eden esnaf son olarak söyleyenlerin hepsinin dışında “Diğer giderler” adı altındaki giderlerin ne olduğunu bilmedikleri için bunu hesaba katmadıklarını belirtti.