BÜLENT SAYLAM

Karaca, pandemi nedeniyle kirazda bu yıl ihracatın olmadığını söyledi.

“İHRACAT YAPAMIYORUZ”

Çeribaşı kirazının markalaştığının altını çizerek, sözlerine başlayan Karaca,“Çeribaşı kirazı üretim bazında dünya standartlarında en iyi ürünlerden biridir. Fakat bu yıl ihracat olmadığı için kirazımız çöp oldu. Üreticiler olarak, kirazdan para kazanamadık. Dünya genelinde yaşanan pandemi nedeniyle, ihracat yapamıyoruz ve bu durum bizi ekonomik olarak olumsuz yansıyor.” dedi.

KAZANCIMIZIN TAMAMI GÜBRE VE İLACA GİDİYOR

Ahmet Karaca, konuyla ilgili olarak şöyle devam etti: “Üretici olarak, kirazdan elde ettiğimiz kazancın tamamı gübre ve ilaca gidiyor. Biz, şu anda ekonomik olarak çok kötü durumdayız. Tarım Bakanlığının destekleme anlamında yaptığı bir takım çalışmalar vardır ama bizlere yansıyan bir şey yok. Ayrıca, ihracat yapabilmemiz için devletin ekipman ve pazarlama yönünden kooperatifleri desteklemesi gerekiyor. Kooperatifler elektrik paralarını zorla ödemeye çalışıyor. Üretici de, kiraz ürünü için herhangi bir yatırım yapamıyor. Bizim ön soğutmalı paketleme ünitesine ihtiyacımız var. Bunu özel sektör yapabiliyor ama kooperatif ve üretici bazlı yapılabilmesi mümkün değil.”

AVRUPA’DA 10 EURO’DAN AŞAĞIYA SATILMIYOR

 “Keşan’a yapılması planlanan Gıda İhtisas OSB’de, yer bulma şansınız var mıdır?” şeklindeki soruya yanıt veren Ahmet Karaca, sözlerini şöyle tamamladı: “Bizim bir takım çalışmalarımız var. Avrupa’da 10 Euro olan kiraz, Türkiye’de 7-8 TL olmamalı. Aracı firmalar, düşük fiyata ürün almamalı. Avrupa’daki hallerde bizim ürettiğimiz kiraz, 10 Euro’dan aşağıya satılmıyor. Biz, üreticiler olarak nasıl mücadele edeceğiz. Üretici, ekonomik olarak bitiyoruz.”