TMMOB Makine Mühendisleri Odası Edirne Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Makine Mühendisi Tanju Şapçı, Edirne İl Mahalli Çevre Kurulu Toplantısı’nda, sosyal yardımlaşma ve dayanışma vakfınca 4000 kalori ve % 3’ten fazla kükürt oranına sahip kömürlerin dağıtılması kararını eleştirdi.

Tanju Şapçı, alınan kararın doğru olmadığını belirterek, “Edirne İl Mahalli Çevre Kurulu’nun aldığı bu kararı esefle kınıyorum. Halkın sağlığını paraya değişen bir zihniyete Keşan olarak ‘hayır’ dememiz gerekmektedir.12 Nisan 2016 tarihinde alınan kararla geçen gün alınan karar bir biriyle tamamen çelişmekte. Burada halk karara saygı göstererek, ithal kömür almıştır. Apartmanların % 80’i bağlantılarını yaparak, kömür aldılar. Çifte standart olmaması gerektiğini düşünüyorum. Yeni alınan karar diğerini yok saymaktadır. Edirne İl Mahalli Çevre Kurulu’nu oluşturan üyeler, almış oldukları kararla Keşan’ı yok saymışlardır. İnsan hayatından daha değerli bir şey olduğunu sanmıyorum. Ne olursa olsun devlet vatandaşına ayrım yapamaz. ‘Sen fakirsin 4000 kalorilik kömür yak, sen zenginsin 6 bin kalorilik kömür yak’ denmez. Böyle bir şey olamaz. Edirne İl Mahalli Çevre Kurulu’nu oluşturanların tekrar toplanarak, bu karardan vazgeçmesini istiyorum. Bunun içinde Keşan’da bulunan sivil toplum kuruluşlarının ve tüm siyasilerin bir an önce harekete geçmesi gerektiğini düşünüyorum.” dedi.

KİRLİLİĞİ HALKIMIZ ÇEKECEK

Makine mühendisleri olarak her yıl Keşan Belediyesi’ne katkıda bulunmak için kazan denetimi yaptıklarını ifade eden Şapçı, şunları söyledi: “Bu denetim ve kontrollerde eksikleri olanlara cezai işlem uygulatıyoruz. Böyle bir karardan sonra hangi kazan dairesini kontrol edip, hangi işlemi uygulayacağız. Bu resmen Keşan’ın üzerine kara bulutların çökmesine sebep olacaktır. Sosyal yardımlaşmanın Keşan’da bin tona yakın kömür dağıttığını sanıyoruz. TOKİ Sosyal Konutları’ndaki daire sayısı 700. Bu 700 konutta da 350 tondan fazla kömür yanar. Bin ton kömür Keşan’da yanacak ve kirliliğini halkımız çekecek.”

ŞU AN GEÇEN YILDAN KALMA KÖMÜRLER YAKILIYOR

Tanju Şapçı, son günlerde Keşan’da hava kirliliğinin yeniden artış göstermesini, eski kömürlerin yakılmasına bağlayarak, “Şu an geçen yıldan kalma kömürler yakılıyor. Odamızın düzenlediği bilgilendirme toplantısında, bunu dile getirdik. Denetimlerin başlayacağını söyledik. Denetimler başladığında halkımız biraz daha duyarlı olacaktır. Kirliliğin önüne geçeceğimize inanıyorum.” diye konuştu.