• Keşan Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Çevre Mühendisi Arzu Akbunar, şehir merkezindeki sabit cihaz ve Hava Kalitesi Ölçüm Aracı’ndaki verilerin karşılaştırılacağını belirterek, 2013 yılından bu yana yaklaşık bin 500 kazan denetiminin gerçekleştirildiğini kaydetti.

 

Hüseyin Ünsal Yücel

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı İstanbul Çevre ve Şehircilik İl Müdürlüğü Marmara Temiz Hava Bölge Müdürlüğü’nden 1 aylık süreyle gönderilen Hava Kalitesi Ölçüm Aracı, dün uzman ekip tarafından Keşan Safiye Erol Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi bahçesine konuşlandırılarak, kuruldu.

Keşan Belediyesi Çevre Koruma ve Kontrol Müdürü Çevre Mühendisi Arzu Akbunar, konuyla ilgili yaptığı açıklamada, “Şehir merkezinde sabit olan hava kalitesi ölçüm istasyonundan dolayı havanın kirli olduğunu biliyoruz. Ama yinede kıyaslama yapmak adına şehir merkezinden farklı bir noktaya bu ölçüm istasyonunu getirdiler. Ölçüm istasyonu 1 ay süreyle okul bahçesinde kalacak. 2014 yılı Ocak ayında da bu mobil istasyonlardan Anafartalar İlkokulu ile Keşan İlhami Ertem Mesleki ve Teknik Anadolu Lisesi’nin bahçesine kurulmuştu. Oradan aldığımız değerlere göre kirliliğin en yüksek olduğu yerler merkezden sonra Anafartalar İlkokulu çevresi yani Aşağı Zaferiye Mahallesi, en temiz olduğu yer ise Çamlıkent olarak belirlenmişti.” dedi.

SABİT CİHAZ İLE MOBİL ARAÇ ARASINDAKİ DEĞERLERİ KIYASLAYACAĞIZ

Denetimlerin daha da sıklaştırıldığını ve 2013 yılından bu yana bin 500 kazan denetiminin gerçekleştirildiğini dile getiren Akbunar, şunları söyledi: “Yönetmeliğe ve saatlere uymayan 40 apartman yönetimine idari yaptırım uygulandı. Bunun haricinde her gün zaten sabah 06.09.00, akşam 04.00-07.00 saatleri arasında çevre denetim ekibimiz, şehir içerisinde kontrol yapıyor. Yakma saatlerine uymayan apartmanların tespitini yapıyoruz ve uymayanlara idari yaptırım uyguluyoruz. Bu yaptığımız uygulamalar sonucu olumlu bir sonuç elde edip etmediğimizi tespit etmek için bu araçtan alınan verileri inleyeceğiz. Sabit cihaz ile mobil araç arasındaki değerleri kıyaslayacağız.”

YAKICILARIN VE YÖNETİCİLERİN DİKKAT ETMESİ GEREKEN HUSUSLAR

Arzu Akbunar, hava sıcaklıklarının düşmesiyle kirlilik değerlerinin de artacağını kaydederek, “Her ne kadar denetim yapsak da, denetim kurallarına uyulsa da, yakma saatlerine uyulsa da havaların soğumasıyla kirlilik değerleri artacaktır. Apartman yöneticileri ve ateşçilere büyük sorumluluk düşüyor. Ateşçiler bir binada en fazla 2 kazan yakabilirler. Birden fazla binada eğer kazan yakacaklarsa 31 daireyi geçmemesi gerekiyor. 6 dairelik 5 binanın kazanını yakabilir. Bir binada 31 ve üstü daire varsa da oraya bir ateşçi bakabilir. Büyük siteler için 2 veya 3 ateşçi de gerekebilir. Ateşçilerin kazan dairelerinin temizliğini düzenli olarak yapmalıdır. Kazan ve boruların temizliği düzenli olarak yapılmalı. Çuvalla kömür yakılmamalı. Boş çuvalların kömür firmalarına geri dönüşüm için verilmesi gerekiyor. Cüruflarda çuvallanarak akşam, saat 19.00’dan sonra çöp konteynerleri kenarlarına konulmalı. Cüruflar belediyemiz tarafından düzenli olarak alınıyor. Büyük sitelerde de içeride, üç tarafı kapalı, rahatsızlık vermeyecek şekilde bir cüruf alanı oluşturulabilir. Kazan konyteynerler var, bunlardan da temin edebilirler. Kesinlikle cüruflar yanar şekilde atılmamalı, mutlaka soğutulmalıdır. Apartman yöneticilerinin de kazan bakımlarını her yıl yaptırmaları gerekiyor. Mutlaka yılda bir defa baca gazı emisyon ölçümü yaptırmaları gerekiyor. Baca temizliği yılda 2 defa muhakkak yapılmalı ve baca temizliği yetkili firmalara yaptırılmalı. İtfaiye müdürlüğümüzün yetki verdiği 3 firma var. Bu konuda bil almak için itfaiye müdürlüğümüze başvurulabilir.” şeklinde konuştu.