BÜLENT SAYLAM

Keşan TSO (Ticaret ve Sanayi Odası)’nın 2018 Nisan ayında yapılacak seçimler öncesinde Kırmızı Liste bu akşam saat 20.00 sıralarında bir açıklama gerçekleştirdi. Toplantıda Kırmızı Liste adına Keşan TSO Meclis Başkanı Yüksel Alioğlu, Cemal Yazıcı ve Ertan Sağoğlu birer konuşma yaptılar.

BİR ARAYA GELDİK MÜDAHİL OLMAK İÇİN GELDİK

Toplantıda sözü ilk alan Alioğlu, Keşan TSO’da yeni bir kültür ve disiplin getirmek istediklerini ve başkandan başkana değişmeyen bir çalışma kültürü ve disiplini getirmek için bir araya geldiklerini söyledi.  Alioğlu, neden bir araya geldiklerini açıklayan konuşmasında şunları söyledi: “Nedir bu kültür ve disiplin katmak. 1) çalışanların huzurlu çalışma ortamını sağlamak için bir araya geldik. 2) Üyesinden aldığı desteği ve aidatı en verimli şekilde üyesine döndürmek için bir araya geldik. Bundan neyi kast ediyoruz. Üye zaman zaman yılda 1 veya 2 kere çok kaliteli toplantılar, üyenin önünü açmak için yol göstermek için, belli kişileri getirip toplantılar düzenlemek üyeyi isteği üzerine düzgün, hazırlık yaparak fuarlara taşımak, alelade bir şekilde fuarlar gittik geldik değil de Keşan TSO’da sadece fuara gitmek adına değil odalar ve borsalar birliği en önce ne amaçla gittiğini sonra da sonucu istiyor. Onun için biz üyemizi fuara götürürken evvela amacını sonra da sonucunu isteyeceğiz. Bunun için bir araya geldik. 3) Etrafında olan gelişmelerden üyesini haberdar etmek için bir araya geldik müdahil olmak için geldik.”

DEPOLAMA TANKLARINI MAALESEF ULUSAL BASINDAN ÖĞRENDİK

Alioğlu daha sonra bölgede bazı olaylardan Keşan TSO olarak uzak kaldıklarını, gelişmelerden oda ve üyelerin haberdar olmadığını söyledi. Alioğlu açıklamasında şunları kaydetti: “Haberdar etmek için dediğimizde neyi kastetmek istiyoruz. Bugün bölgemizde olan bitenlerin ne kadar farkındayız bilemiyorum ama ben size birkaç örnek vereceğim. Arap Turizm Örgütü 7.6.2017 tarihinde Saros ve Enez Liman ziyaretleri yaptı. Bu ziyaretlerde Sayın Edirne Valimiz, Sayın Edirne Belediye Başkanımız, Sayın Edirne TSO Başkanımız katıldılar. Ama biz bölgemiz olmasına rağmen bu ziyaretlerden haberdar değiliz ve maalesef masada yokuz. 8.7.2017 tarihinde Enerji Bakanlığının açıklaması Saros’da yüzer depolama yeniden genleştirme projesi depolama tanklarını maalesef ulusal basından öğrendik. Arkadaşlar tabiî ki de devlet belli bölgelere yatırımlar yapacak, depolama tankları yapacak biz bunlara engelleme niyetinde değiliz öyle de bir niyetimiz yok. Eğer bizim bölgemizde böyle bir şeyler oluyorsa evvela TSO’nun ve bölge insanının haberdar olması gerekiyor. Onun için bunu söylüyorum. İnşallah bir dahaki sefere biz geldiğimizde bu tip organizasyonları mutlaka üyelerimize duyuracağız. İnanıyorum ki eğer fırsat verilirse bu arkadaşlarla beraber Odayı en iyi şekilde yöneteceğimize üyemize en iyi şekilde katkı vereceğimize inanıyorum, hepinize ayrı ayrı teşekkür ediyorum. ”

SOMUT SONUÇLARA ULAŞACAĞIZ

Alioğlu’ndan sonra söz alan Cemal Yazıcı da Kırmızı Liste olarak bölgede ihracatı, üretimi istihdamı, turizmi geliştirmek için yola çıktıklarını ifade etti. Yazıcı konuyla ilgili olarak şöyle konuştu: “Bölgemizin sosyal ve ekonomik gelişiminde aktif rol almaya karar verdik. Ve bu yola girdik. Bölgemizin en büyük zorluklarından biri yurt dışına ürünü satmakta yaşadığı sıkıntı ve belirsizliklerdir. İhracat bizim birincil hedefimiz olacak. Başta komşumuz Yunanistan’a üyelerimizin kolaylıkla satış yapabileceği bir çözüm sunacağız. Odamız önderliğinde satış ve lojistik hizmetlerini toplu olarak sunup en küçük işletmelerimizin dahi ihracat yapabilmesi için gerekli alt yapı çalışmalarını hazırladık. Bununla beraber odamız üyelerine ihracat konusunda eğitim, danışmalık ve organizasyon hizmetleri sunacağız. İhracata yönelik devlet desteklerinden etkin bir biçimde faydalanmalarına ön ayak olacağız.  Somut sonuçlara ulaşacağız.”

YABANCI YATIRIMCIYA YARDIMCI OLACAĞI BİR OFİS OLUŞTURACAĞIZ

Yazıcı’nın sözlerine katıldığını belirten Ertan Sağoğlu da bölgeye katma değer sağlayacak somut projeler üzerinde çalıştıklarının altını çizdi. Sağoğlu şunları söyledi: “Başında beri Kırmızı Liste olarak Sayın Alioğlu’nun dediği gibi oda kültürünü ve oda sistemini son derece önemsiyoruz. Değerli basın mensubu arkadaşlarımız ve üyelerimiz bizden bu sözleri sıkça duyacaktır. Yabancı bir yatırımcı bölgemize odamıza geldiğinde yabancı yatırımcıya yardımcı olacağı bir ofis oluşturacağız. Çok önemsiyoruz biz bunu, neden önemsiyoruz? Çünkü gelen yatırımcının bürokratik işlemlerini hızlı yapıp şirket işlemlerini kolaylıkla sağlayabilmesi gerekiyor. Burada hedeflediğimiz bir kitle var. Küçük ve orta ölçekli yabancı yatırımcıya hizmet vermek. Aynı zamanda 1 Ocak 2018’de yürürlüğe girecek olan arabuluculuk kurumu işçi ve işveren uyuşmazlıkları durumunda dava şartı aranacak mahkemeler tarafından. Keşan TSO olarak biz arabululuculuk hizmetlerini devreye almaya düşünüyoruz. Bizim için olmazsa olmazlardan bir tanesi üyelerimize katkı sağlamak açısından. Bizler bölgemizin gerçek sorunlarına odaklandık. Sosyal medyada ve basında göstermelik gündem oluşturmak istemiyoruz. Bölgemize katma değer sağlayacak somut projeler üzerinde çalışıyoruz. Ekonominin ve toplumumuzun her kesiminin ihtiyacı olan işlere oda bütçemizin ve oluşturabileceğimiz yatırım desteklerine el verdiği kadarıyla eğitimli ve daha modern bir toplum için kırmızı liste olarak çaba gösteriyoruz. Bölgemiz olarak üretmeden gelişemeyiz. Ürettiğimizi ihraç etmeden büyüyemeyiz. Üretimde ürün çeşitliliğimizi artırmalıyız, katma değerli ürünlere yoğunlaşmalıyız. Sadece hizmet sektörü ve inşaat sektörü ile kalıcı büyümenin sağlanması mümkün değildir. Ayrıca siz basın mensuplarının aracılığıyla öğrenmiş bulunuyoruz. Sizlere teşekkür ediyoruz aynı zamanda. Mevcut yönetimimizde yer alan Genç Girişimci ve İş Adamı kardeşimiz Nehir Gergin, endüstri 4.0 diye bir söylemde bulundu. Kendisine teşekkür ediyoruz çünkü aynı dili konuşuyoruz. Biz bunu daha ileri götürmek istiyoruz. Endüstri 4.0 ama tarım 4.0 ve eğitim 4.0’ı da önemsiyoruz. Eğer biz bunları yanına koyamazsak maalesef bölgemiz için eksik bırakmış oluruz.”

Konuşmaların ardından Kırmızı Liste toplantısına basına kapalı olarak devam etti.