Keşan İlçesi Sert Kabuklular Üreticileri Birliği (KİSKÜB) tarafından verilen, “Kaliteli Ceviz ve Badem Yetiştiriciliği Kursu” sertifika töreni dün saat 10.30’da Keşan Kültür Merkez’inde gerçekleşti.
Törenin açılış konuşmasını yapan KİSKÜB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Serin, şunları söyledi: “Bu kursun düzenlenmesinde öncülük eden Keşan İlçesi Sert Kabuklular Üreticileri Birliği, Beyköy’de atıl durumda bulunan ilköğretim okulunu Edirne Valiliğimizin ve köy tüzel kişiliğimizin oluru ile tadilat yapıp kiraladıktan sonra, sivil toplum kuruluşlarımızın desteği ile onarım yaptık. Şubat 2015’te açılışımızı yaparak, ‘Trakya Kalkınma Ajansı’na Kaliteli Badem Ceviz Üretimi’ adı ile proje hazırladık. Söz konusu projemiz kabul edilerek 01.08.2015 tarihinde imza altına alındı. Trakya Kalkınma Ajansı 2015 Yılı Sosyo-Ekonomik Kalkınma Malı Destek programı çerçevesinde birliğimize bir işletmede olması gereken ne varsa hepsinin alınmasına olur verildi.’’
176 KURSİYERE ULAŞTIK
Bu projenin en önemli ayağının Keşan olduğunun altını çizen Serin, projenin amacının köyleri deki genç göçünü engelleyebilmek, ceviz, badem yetiştiriciliğinde yapılan hataları öğrenmek, hataları telafi ederek ceviz, badem yetiştiricilerini bilinçlendirip gelir düzeylerini arttırmak olduğunu ifade etti.
Bu şekilde büyük şehirlere göç eden nüfusun dönmesinin sağlanabileceğini belirten Ahmet Serin, sözlerine şöyle devam etti: “Gıda Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı Keşan İlçe Tarım Müdürlüğü mühendisleri eğitim vermek üzere Keşan Halk Eğitim Müdürlüğü’nde kursa katılanlara sertifika vermek üzere projemize destekçi olarak katıldılar. Trakya Kalkınma Ajansı’nın maddi desteği ve birliğin organizasyonu neticesinde yola çıktık. Çok mutluyuz. Çünkü biz 120 arkadaşımızı nasıl bulacağız derken talep patlaması yaşayarak 176 kursiyere ulaştık. Demek ki çok isabetli karar vermişiz. Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğümüzden rica ettik kursiyer sayısını 150’ye sınıf sayısını 2’ye çıkardık. Edirne’mizin kalkınması için birliklerimizin doğru projeler üreterek Trakya Kalkınma Ajansı’na müracaatları neticesinde bizim projemizde görüldüğü gibi destek görüp projelerinizin onaylanabileceğini de göstermek istiyoruz.”
DESTEK VEREN HERKESE TEŞEKKÜR EDİYORUM
Ahmet Serin’in ardından Trakya Kalkınma Ajansı Genel Sekreteri Mahmut Şahin de bir konuşma yaptı. Şahin, konuşmasında şunları söyledi: “Çevremize örnek olacak bir uygulama. Bu tür uygulamalara destek verilmesi çok önemlidir. Biz bu tarz girişimlerin her zaman arkasındayız. Biz sadece para vermiyoruz, her zaman üreticimizin yanında oluyoruz. Kalkınma dediğimiz olay bu tarz küçük işlerle başlar. İleriki yıllarda Keşan’dan Avrupa’ya ceviz ve badem ihracatı yapılmasını bekliyoruz. Eğitim konusunda KİSKÜB’e her türlü maddi manevi desteği vereceğiz. Bu işe destek veren herkese teşekkür ediyorum.”
Şahin’den sonra Keşan Kaymakamı Nuri Özder de bir konuşma yaparak, KİSKÜB’ün güzel çalışmalara imza attığını belirtti. Özder, ceviz ve bademin tüm sağlık uzmanları tarafından tavsiye edildiğini aktararak bu tür projelerin devam etmesi gerektiğini söyledi.
Konuşmaların ardından projede katkısı olan, Keşan Kaymakamlığı, Trakya Kalkınma Ajansı, Keşan İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü, Keşan İlçe Milli Eğitim Müdürlüğü ve Keşan Halk Eğitim Merkezi Müdürlüğü’ne KİSKÜB Yönetim Kurulu Başkanı Ahmet Serin tarafından ceviz ve badem fidanları verildi.
Fidanların verilmesinin ardından protokol üyeleri tarafından sertifika almaya hak kazananlara sertifikaları takdim edildi.
Kurslar kapsamında eğitim gören 85 kursiyere ceviz yetiştiriciliği, 61 personele de badem yetiştiriciliği sertifikası verildi.