Keşan Köylere Hizmet Götürme Birliği’nin 2013 Yılı Olağan Genel Kurul Toplantısı dün yapıldı. Toplantının dilek ve temenniler bölümünde söz alan Keşan Köy ve Mahalle Muhtarları Derneği Yönetim Kurulu Başkanı Abdullah Kemik, Tekirdağ’a bağlı köylerin parke taşları artık derelere attığını söyleyerek, “Biz ise bu taşları bulamadığımız gibi hala kanalizasyon sorunları ile uğraşıyoruz.” dedi.

Kaymakam ve Keşan KHGB Başkanı Bekir Dınkırcı başkanlığında, saat 10.20 sıralarında, Keşan Şoförler ve Otomobilciler Esnaf Odası Derviş Günday Eğitim Salonu’nda başlayan Olağan Genel Kurul Toplantısı’na, Birlik Müdürü Metin Öztoprak, 40’a yakın köy muhtarı, Edirne İl Genel Meclisi’nin CHP’li üyeleri Sebahattin Karaman ile Fethi Dayan ve AK Parti’li Üyesi Mustafa Serbes katıldı.

DINKIRCI: KEŞAN HAK ETTİĞİ DEĞERİ MUHAKKAK ALACAK

Yoklama alınmasının ardından, saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın okunmasıyla başlayan Olağan Genel Kurul Toplantısı’nın açılış konuşmasını Bekir Dınkırcı yaptı. Keşan’ın tarım, hayvancılık ve ticaret anlamında hak ettiği değeri muhakkak alacağını dile getiren Dınkırcı, 2013 yılı içerisinde, Özel İdare ve KÖYDES’ten temin edilen kaynaklar çerçevesinde çalışmalar yürüttüklerini ifade ederek, tarımsal ekipmanlarla ilgili tebliğin yayımlandığını ve muhtarların bu konuya özen göstermelerini istedi.

2014 BÜTÇESİ 5 MİLYON 789 BİN LİRA

Toplantı, bu konuşmanın ardından, Birlik Müdürü Öztoprak’ın okuduğu 2013 Yılı Faaliyet Raporu ve yapılan oylamada oy birliği ile kabul edilmesiyle devam etti. 2013 Yılı Bütçesi “Fasıllar Arası Aktarma”nın görüşülmesi ve oy birliği ile kabul edilmesinin ardından, 2014 Yılı Tahmini Bütçesi’nin görüşülmesine geçildi. Metin Öztoprak, 2014 Yılı Tahmini Gelir-Gider Bütçesi’nin 5 milyon 789 bin 160 TL olduğunu açıkladı. Toplantıya katılanların oylarına sunulan bütçe, oy birliği ile kabul edildi. Toplantının bir diğer gündem maddesi olan 2014 Yılı Yatırım Planı ve Çalışma Programı’nın görüşülmesinde söz alan Dınkırcı, içme suyu ve kanalizasyonu olmayan köylerdeki bu eksikliklerin giderilmesi, asfalt ve stabilize olan köy yollarının standartlarının yükseltilmesini hedeflediklerini söyledi.

YÜZDE BİR KATILIM PAYLARINI ÖDEMEYEN KÖYLER VAR

Toplantının ilerleyen bölümünde, Keşan KHGB’ne üye olan köy muhtarlıklarından katılım paylarının alınması konusuna geçildi. Öztoprak, burada yaptığı konuşmada, Keşan KHGB’ne üye köy muhtarlıklarının, bütçelerinin %1’i oranında yapılacak hizmetlere katkıda bulunma payları olduğunu bildirerek, “Bazı muhtarlarımız buna hassasiyet gösterdi. Fakat bazı köylerimizden bunu daha göremedik.” dedi. Bekir Dınkırcı da, köy muhtarlarına “Desteklerinizi bekliyoruz.” diye seslendi.

PLAN VE BÜTÇE KOMİSYONU’NDAKİ ÜYELER DEĞİŞMEDİ

Birlik personeli sözleşmelerinin 1 yıl daha uzatılması kararının alınması ile devam eden toplantıda, Plan ve Bütçe Komisyonu’nun oluşturulmasına geçilirken, bu komisyon, geçen dönemde olduğu gibi; Edirne İl Genel Meclisi Başkanı Nusret Uybaş, AK Parti’li Üyesi Mustafa Serbes, Mercan Muhtarı Mesut Özkan, Orhaniye Köyü Muhtarı Hasan Bayır, Yeniceçiftlik Köyü Muhtarı Erdinç Şeftali’den oluşturulmasına oy birliği ile karar verildi.

Toplantı, dilek ve temenniler bölümü ile devam etti. Bu bölümde söz alan Dınkırcı, köylere yapılan yatırımların mutlaka otokontrollerinin yapılması gerektiğinin altını çizerek, “Gerek muhtar, gerekse ihtiyar heyeti bu kontrolleri yapabilir. Böylece bu yatırımları verimli kullanabiliriz. Hayvancılıkta da açık ve yarı açık işletmelerini genişletmeliyiz.” diye konuştu.

KEMİK: MALKARA’DA TAŞLAR DERELERE DÖKÜLÜYOR AMA KEŞAN’DA…

Dınkırcı’nın yaptığı bu konuşmanın ardından söz alan Keşan Köy ve Mahalle Muhtarları Derneği Başkanı Abdullah Kemik, köylerde 19-20 köye parke taşı verildiğini, 4 köyün de kanalizasyonu olmadığını hatırlatarak, Tekirdağ’ın belde ve köylerine gıpta ile baktığının altını çizdi ve şunları söyledi; “Bazı muhtarlarım da bunu gözlemlemiştir. Orada, bırakın taş dizmeyi, taşları derelere atıyorlar. Buradaki İl Genel Meclisi üyeleri farklı mı? Buraya yatırımlar farklı mı geliyor yoksa biz Edirne’de farklı bir durumda mıyız? Biz daha kanalizasyon sorunumuzu çözemedik. Beni siyaseten hiçbir şey ilgilendirmiyor. Biz muhtarlar olarak sadece dertlerimize, sorunlarımıza bakıyoruz. Biz daha kanalizasyonlar sorunlarımızı çözememişken, sizler de çıkıp diyorsunuz ki ‘Biz ne istediyseniz yaptık.’ Burada ya biz yanlışlık yapıyoruz ya da siz yapıyorsunuz. Biz köy içi yollara döşemek için taş diye yalvarırken, Tekirdağ’da derelere atılıyor. Bizde yanlışlık varsa yanlışımızı söylemelisiniz.”

ASILSIZ, İSİMSİZ ŞİKAYETLER DİKKATE ALINMASIN

Sözlerinin devamında, koruma bütçelerinin inanılmaz derecede sıkıntı olduğunun altını çizen Kemik, son denetlemelerde koruma bütçelerinin mutlaka yapılması gerektiği yönünde söylemler olduğunu, bu konu hakkında kapsamlı bir toplantı yapılması gerektiğini vurgulayarak, “Böylece arkadaşlarım gelecekte nöbeti devrederken sıkıntı yaşamayacaklardır. Ayrıca, seçimler yaklaşınca, muhtarlarımız hakkında isimsiz şikayetler de başladı. Bu asılsız ve isimsiz şikayetlerin dikkate alınmamasını istiyorum.” diye konuştu.

DINKIRCI, SIKINTI OLDUĞUNDA HABERİM OLSUN

Bu sorunlar üzerine söz alan Bekir Dınkırcı, kapılarının herkese açık olduğunu dile getirerek, “Hangi kurumla ilgili probleminiz varsa, ilk önce kurum müdürüyle çözmeye çalışın. Çözemezseniz ben siz yardımcı olurum. Sıkıntını olduğunda haberim olsun.” dedi.

Abdullah Kemik’in sözlerine cevap vermek için söz alan Fethi Dayan, Tekirdağ’ın bütçesi ile Edirne’nin bütçesi arasında çok büyük bir farklılık olduğunun altını çizerek, şunları söyledi; “Türkiye genelinde, belki de en fakir bütçeye sahip olan bir yeriz. Bu kıt imkanlara rağmen bir şeyler yapmaya çalışıyoruz. Edirne’den en az sorun olan yer Keşan’dır. Eldeki kaynaklarımız bu. Biz de isteriz hizmetlerin en güzelini, en eksizini yapmayı.”

Toplantı, muhtarların köyleriyle ilgili bazı sorunlarını Kaymakam Dınkırcı’ya iletmesinin ardından sona erdi.