AYGÜL KONAR

Alınan kredilerin Ekim ayı itibariyle geri ödenmeye başlamasıyla ilgili açıklamada bulunan Keşan Tuhafiyeci ve Manifaturacılar Esnaf Odası Başkanı Hasan Kocaman, kredilerin uzun vadede, faizsiz olarak ertelenmesini talep etti.

“ESNAFIN BUNU ÖDEYECEK DURUMDA OLDUĞUNU DÜŞÜNMÜYORUM”

Pandemi döneminden önce devletin verdiği kredilerden bahseden Kocaman, verilen kredilerin esnafın yüzde 95’ine ulaştırılmadığını ifade ederek, şunları söyledi: “İşler kimsenin düşündüğü gibi gitmedi. Bu kredilerin geri ödeme günleri geldi. Ekim ayı itibariyle başlıyor. Esnafın bunu ödeyecek durumda olduğunu düşünmüyorum. Geçmişinde bu kredileri ödeyecek kadar kenara para koymadılar. İşleri olmadı, gittikleri pazarlarda olsun, açtıkları dükkanlarda olsun, insanlar yasak korkusuyla, koronavirüs korkusuyla alış verişlerini aza indirdiler. Vatandaş parası olsa bile harcamak istemedi. Yarın öbür gün ne olur kapatırız korkusuyla. Bundan dolayı bu kredilerin ertelenmesi söz konusuysa ertelerken kesinlikle faizsiz bir şekilde hatta ve hatta uzun bir süre ertelenmesi gerekiyor.”

“2 AYLIK ERTELEME BİZİ KURTARMAYACAKTIR”

Kış aylarının geldiğini, şartların daha da zorlaştığını dile getiren Hasan Kocaman, kredi ertelemelerinin sadece 2 aylık erteleme ile esnafı kurtarmayacağını belirterek, “Çarşı esnafını da ilgilendiren durum. İnsanlar alışverişe çıkmıyorlar. Sadece zincir marketlere yöneliyorlar. Onlar büyük indirimler yaptıkları için bizim esnafımızı çok etkiliyor. Bundan dolayı insanlar kredileri değil de kirasını, elektriğini, suyunu, Bağ-Kur’unu yanında çalıştırdığı elemanın sigortasını ödemekte bile zorlanıyorlar. Kaldı ki, krediyi ödeyemezler zaten. Krediye ayıracak parası yok kimsenin. Ertelenmezse sıkıntı büyük. Biz erteleyecekler diye duyuyoruz fakat faiz ile beraber ertelerlerse bugün 4 bin TL’yi ödeyemeyen ertelenen aylarda bunu 5 bin-6 bin TL’ye çıktığında nasıl ödeyecek? Herkesin şartları ortada. Önümüzde de kış var. Devletin bu konuya el atması gerekiyor. Özellikle krediler konusunda ben de esnaf temsilcisi olarak kredilerin ertelenecekse hem uzun vadede hem de faizsiz ertelenmesini istiyoruz” şeklinde konuştu.