Trakya Taşeron İşçileri Dayanışma ve Yardımlaşma Derneği Başkanı Levent Uçar, dün yaptığı açıklamada, “Bu taşeron illeti ne zaman son bulacak biz de merakla bekliyoruz. En son 100 bin sözleşmeli işçiye kadro geldi ama taşeron işçisine ne gelen var ne giden” dedi. Uçar, taşeron işçilerin maaş sıkıntılarına da dikkat çekerek, işçilerin 84 TL’lik yol ücretlerinin kesildiğini de kaydetti.

 

TAŞERON İŞÇİSİNE NE GELEN VAR NE GİDEN

Mecliste en son çıkan Torba yasa ile 100 bin sözleşmeli personelin kadroya alınmasının söz konusu olduğunu belirten Uçar, şöyle konuştu: “Sayın Bakanımız Faruk Çelik, yaptığı basın açıklamasında <30 Haziran’da taşerona son> dedi. Bir türlü son olmadı ve şimdi eylül veya kasımda son deniyor. Bu taşeron illeti ne zaman son bulacak? biz de merakla bekliyoruz. En son 100 bin sözleşmeli işçiye kadro geldi ama taşeron işçisine ne gelen var ne giden. Sanki bizler bir yetimiz? ne anamız var ne babamız. Belki biri gelir bizi evlatlık alır ve bir kimliğimiz olur. Bu kadar kötü durumdayız. Bizim de hakkımız, bizler de onurlu bir yaşam, adil bir ücret, kölelik değil kadro ve sendikal haklarımızı istiyoruz. Hükümet neden taşeron firmalarının keyfi uygulamalarının önüne geçmiyor?  Örneğin Anayasa’mız diyor. Ancak ihale sözleşmelerinde <İşçi herhangi bir sendikaya üye olursa iş hakkı tek taraflı fesh edilecek.> maddesi bulunuyor. Ayrıca yine Anayasa’mızda maddesi bulunuyor ama bu nerede?”  

HİÇ BİRİMİZ GÜNÜNDE MAAŞ ALAMIYOR

Açıklamasının devamında taşeron işçilerin en büyük sıkıntısının maaş olduğunu ifade eden Levent Uçar, şunları söyledi: “Gününde maaş alamıyoruz, yol paralarımız ödenmiyor, yıllık izin kullanamıyoruz, kıdem tazminatımız, iş garantimiz yok, ihale süreleri çok kısa, toplu sözleşme haklarımız bulunmuyor, döner sermayeden bir pay alamıyoruz. Özellikle kılık kıyafet düzenlemesi gerekiyor. Çalıştığımız firmaların reklam tabelaları gibi geziyoruz.  Hiç kimse gününde maaşlarını alamıyor. Taşeron illetini hükümet çıkardı ama alt ve asıl işverene demiyor. Bizler alın teri döküyoruz. Sadaka değil hakedişimizi istiyoruz. Bizler maaşta iyileştirme bekliyoruz. 774 TL asgari ücret alıyoruz. Daha önceleri bu ücrete ek olarak 84 TL yol parası ödenmekteydi. Biz iyileştirme beklerken 84 TL yol parasının kesilmesi vicdanları kanattı. Kamuda veya özel sektörde çalışan taşeron işçilerin hepsi mağdur. Özellikle belediye çalışanları, özel çalışanlar, fırıncı arkadaşlarımızın hepsi mağdur durumda.”

BİRLİK VE BERABERLİKLE KÖLELİK SİSTEMİNDEN ÇIKACAĞIZ

Taşeron işçisinin hiçbir iş güvencesinin bulunmadığını ve çalışıp çalışmamasının işverenin iki dudağının arasında olduğunu da ifade eden Uçar, sözlerinin sonunda:“İşlerine son verilen arkadaşlarımız bizlere gelip müracaat edecek. Bu arkadaşlarımızın her türlü hukuksal anlamda dernek olarak  arkasındayız. 4 hukuk danışmanımızla yanlarında olacağız. Derneğimize bu zamana kadar cesaretli 412 kişi üye oldu. Bizler sesimizi yükselttikçe beraberlik çerçevesinde hareket edeceğiz. Birlikte hareket ederek bu kölelik sisteminden çıkalım.”