HABER MERKEZİ

Çevre ve Şehircilik Bakanlığı’nın Çevresel Etki Değerlendirmesi, İzin ve Denetim Genel Müdürlüğü’nün internet sitesinden yapılan duyuruda; Edirne Valiliği’ne proje tanıtım dosyası sunulan kömür ocağı için ÇED sürecinin başlatıldığı ifade edildi.

PROJE 24,06 HEKTARLIK ALANDA FAALİYET GÖSTERECEK

Bölgeye kurulması planlanan kömür ocağının 24,06 hektarlık alanda faaliyet göstereceği öğrenildi.

Proje dosyasına göre; ÇED alanına en yakın yerleşim yerinin 1,2 kilometre güneydoğu istikamette bulunuyor. Proje, Trakya Alt Bölgesi Ergene Havzası 1/100.000 ölçekli Çevre Düzeni Planı’nda ise tarım arazisi içerisinde kaldığı ifade edildi. Kömür ocağı alanının, 1/25.000 ölçekli Çevre Düzen Planı’nda ise Tarımsal Açıdan Birinci Öncelikli (Mutlak) Korunacak Alanlar içerisinde kaldığı belirtildi.

PRJEDE 43 BİN 200 KİLOGRAM PATLAYICI KULLANILACAK

Öte yandan kömür ocağında 2 vardiya şeklinde günde 16 saat, ayda 25 gün, yılda 12 ay çalışmanın gerçekleştirileceği belirtilirken; yeraltı işletmesinde patlatma gerçekleştirileceği ifade edildi.

Yıllık 40 bin ton kömür kapasitesine sahip projenin yıllık pasa miktarının ise 5 bin ton olduğu belirtildi. Günde 48 adet patlatma yapılmasının planlandığı kapalı ocakta, yılda 43 bin 200 kilogram patlayıcının kullanılacağı açıklandı.

ÇED alanının doğu sınırında Karakaya Deresi, kuzey sınırında Muzalı Deresi’nin bulunduğuna yer verilen dosyada, ruhsat alanının ise Muzalı Göleti’nin tam ortasından geçmesi ve Çobançeşmesi Köyü’nün sınırları içerisinde yer aldığı görüldü.