S.S. Keşan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nin 2013 yılı olağan genel kurul toplantısı dün yapıldı. Kooperatifin daha önce 9 kişi olan yönetim kurulu üye sayısı 5’e düşürüldü.

Köşk Düğün Salonu’nda saat 10.00’da yapılan toplantıya, Belediye Başkanı Mehmet Özcan, AK Parti Keşan İlçe Teşkilatı üyeleri ve AK Parti Keşan Belediye Başkan Adayı Mustafa Mercan, CHP Keşan İlçe Başkanı Vedat Koyuncu ve ilçe yöneticileri ,CHP Keşan Belediye Başkan Aday Adayı Ufuk Kanışkan, CHP Edirne İl Genel Meclisi üyeleri Nusret Uybaş, Sebahattin Karaman, KTSO Meclis Başkanı Yüksel Alioğlu ve bazı yönetim kurulu üyeleri, Kırklareli, İpsala, Uzunköprü, Malkara, Lalapaşa Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri başkan ve temsilcileri, Keşan Halk Bankası Müdürü Rukiye Ararat ile Keşan'da faaliyet gösteren odaların başkan ve yönetim kurulu üyeleri ile kooperatif üyeleri katıldı.

GENEL KURULA 158 ÜYE KATILDI

Keşan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi’nin bin 65 üyesinden 158’inin katıldığı genel kurul toplantısının açılış konuşmasını Yönetim Kurulu Başkanı İsmail Atakan yaptı. Atakan, genel kurul toplantısına katılanlara “Hoş geldiniz” diyerek, toplantının hayırlı olmasını diledi.

DİVAN BAŞKANLIĞI’NA İLHAN DALKIRAN SEÇİLDİ

Toplantı daha sonra, divan heyeti seçimiyle devam etti.

Verilen önerge ile Divan Başkanlığına Trakya ve Marmara Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Bölge Birliği Yönetim Kurulu Üyesi ve İpsala Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı İlhan Dalkıran, Başkan Yardımcılığına Trakya ve Marmara Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Bölge Birliği Denetim Kurulu Üyesi ve Uzunköprü Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi Başkanı Ümit Levent Er, katip üyeliklere de Keşan Küçük Sanayi Sitesi Yapı Kooperatifi Başkanı Salim Şevik ile Keşan Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifi  ortaklarından Sebahattin Şengün getirildi.

Saygı duruşunda bulunulması ve İstiklal Marşı’nın söylenmesinin ardından, yönetim kurulu yıllık çalışma raporu ve denetim kurulu raporlarının okunması maddesine geçildi.

KARAAĞAÇ: 2013’TE ORTAKLARIMIZA 14 MİLYON 631 BİN LİRA KREDİ KULLANDIRDIK

Yönetim Kurulu raporunu okuyan Başkan Vekili Ahmet Karaağaç, kooperatif olarak Türkiye Halk Bankası Keşan Şubesi’den kooperatif ortaklarına gerekli finansal desteği sağlamak üzere kullandırdıkları kredilere yıllık vadede %4, vadesi 1 yıldan uzun olan kredilerde ise %5 faiz oranı uygulanmakta olduğunu belirterek, “Merkez birliğimizin, Halkbank ve hükümet yetkilileri ile uzun süredir devam eden yoğun çalışmalar neticesinde başarı ile gerçekleştirmiş olduğu, 1 Mayıs 2013 tarihinden itibaren geçerli olan düzenlemeler sonucu faiz oranları geçen yıla oranla 1 puan aşağıya indirilmiştir. Kredileri kullandırmada 60 aya varan vade imkanları ile aylık, 3 aylık, 6 aylık taksitler halinde ödeme seçenekleri ortaklarımızın tercihine bırakılmış ve kredilerin geri ödemelerinde kolaylık sağlanmıştır. 2013 yılı içerisinde ortaklarımıza kooperatif işletme kredisinden 14 milyon 630 bin 922,45 TL kredi kullandırılmıştır.” dedi.

VERGİDEN ÇIKAN KREDİNİN TAMAMINI ÖDEMEK ZORUNDA

Türkiye Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri Merkez Birliği tarafından Esnaf ve Sanatkarlar Kredi ve Kefalet Kooperatifleri’nin yeniden yapılandırılarak ortaklarına daha kaliteli ve daha şeffaf bir hizmet verilmesinin sağlandığını da ifade eden Karaağaç, sözlerini şöyle sürdürdü: “Ortaklarımız, lütfen vergi kayıtlarını kapatmayınız. ‘Ben kredimi aldım artık iş yerimi kapatabilirim’ diye düşünmeyin. Çünkü vergi kayıtlarınızın kapatılması halinde kooperatifimizden kullanmış olduğunuz kredilerin tamamını geri ödemek zorunda kalırsınız. Esnaflık faaliyetini sonlandırarak vergi kaydını kapatmış olan kişi, esnaflık vasfını kaybetmiş olur. Ana sözleşmenin 10’uncu maddesinde esnaflık vasıflarından birini kaybedenler Yönetim Kurulu Kararı ile Kooperatif ortaklığından çıkarılmak zorundadır. Esnaflık faaliyetini sonlandırmış olan ortaklarımızın kooperatife gelerek kendi beyanları ile ortaklıktan çıkmak için dilekçelerini yönetim kuruluna sunmaları gerekmektedir. Ayrıca bizlerden kredi kullanabilmek için sicillerinizin bozulmamasına özen gösterin. Kredi kullanmak istediğinizde dikkat edilen en önemli nokta maalesef ki sizlerin sicil durumudur. Unutmayalım ki artık siciliniz kredi kullanımındaki en büyük sermayeniz olmuştur.”

2014 YILI TAHMİNİ BÜTÇESİ 587 BİN LİRA

 

Daha sonra denetim kurulu raporu ve bilanço gelir gider tabloları Alparslan Görgülü tarafından okundu. Raporlar ve yönetim ile denetim kurulları oylamaya sunularak ayrı ayrı ibra edildi.

Yönetim ve denetim kurullarının ibraının ardından 2014 yılı tahmini bütçesinin görüşülmesine geçildi. ve 2014 yılı tahmini gider ve gelir bütçesi toplam 586 bin 784 TL olarak kabul edildi.

Toplantıda ayrıca, yönetim kurulu başkanına aylık 4 bin TL, yönetim ve denetim kurulu üyelerine ise aylık 400 TL ücret ödenmesi oybirliği ile kabul edildi.

TARLA SATIŞI İÇİN YÖNETİME YETKİ VERİLDİ

Kooperatif kefaletiyle kullandırılan krediler karşılığı alınan menkul ve gayrimenkullerin rehin ve ipoteklerinin borcun bitimini müteakip rehnin kaldırılması ve ipoteğin fekki, vadesinde ödenmeyerek takibe intikal eden kredi borçlarının kooperatif ana sözleşmesinin 66. maddesinde belirtilen süreye ek süre verilmesi,  Beyendik Beldesi Hisartepe Kalafatdere mevkiindeki 16 bin 600 metrekare tarlanın en az 19 bin 300 TL ve Beyendik Beldesi Mandadere mevkiinde kayıtlı 4 bin 500 metrekare tarlanın en az 5 bin 200 TL bedel ile satılması için yönetim kuruluna yetki verildi.

SEÇİMLER

Tek liste üzerinden ve açık oylama ile yapılması kabul edilen seçimlerde, ilk önce divan heyeti tarafından yeni yönetim ve denetim kuruluna aday olan üyeler tanıtıldı. Daha önce 9 kişiden oluşan yönetimin yapılan yasal düzenleme gereği 5 kişiye düşürüldüğü görüldü.

Açık oylama ile gerçekleştirilen seçimde yönetim kurulu asıl üyeliklerine İsmail Atakan, Ahmet Karaağaç, İhsan Ulusoy, Hüseyin Çakmak ve Ruhi İstek, denetim kurulu asıl üyeliklerine de Alparslan Görgülü ve Nurettin Soysal oybirliği ile seçildi.

Yine açık oylama ile yapılan seçimde bölge birliği temsilciliğine İsmail Atakan, Ahmet Karaağaç ve İhsan Ulusoy getirildi.

Daha önce yönetim kurulunda muhasip üye olarak görev yapan Ali Yalçın, herhangi bir görev üstlenmezken,  yönetim kurulu üyelerinden İbrahim Özbek yönetim kurulu birinci yedek üyeliğine,  Şaban Akan yönetim kurulu üçüncü yedek üyeliğine, Nurettin Sosyal denetim kurulu asıl üyeliğine seçildi. Denetim kurulu ası üyesi Mustafa Akgün de yönetim kurulu ikinci yedek üyeliğine getirildi.

Dilek ve temenniler bölümünde söz alan ve kısa bir konuşma yapan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, çok güzel bir seçim gerçekleştirildiğini kaydetti ve genel kurulun tüm Keşan’a hayırlı olmasını diledi.

Genel kurul toplantısının tamamlanmasının ardından, misafirlere ve üyelere etli pilav, ayran ve helva ikramında bulunuldu.