AYGÜL KONAR

Koru, çeltik ekimlerinin önümüzdeki haftalarda biteceğini ve tarlalarda bakımın ise eylül ayı sonuna kadar devam edeceğini söyledi.

“YERİNİ HAZIRLAYAN ÇİFTÇİMİZİN %75-80’İ ÇELTİK EKİMİNİ YAPTI”

Ekim işleminden sonra bakım aşamalarının ön plana çıkacağını ifade eden Koru, “Çeltik ekimleri bölgemizde başladı, bir hafta on gün içerisinde de ekim sona erecek. Ekimler tamamlanmak üzere. Hava şartları da ekim için iyi oldu. Toprağa atılan tohum da güzelce çimleniyor. Geçtiğimiz yıllarda bu dönemlerde hava şartları hissedilir derece serin geçmişti ve tohumun çimlenmesi yönünden iyi değildi, birçok sıkıntı çekmiştik. Bu sene böyle bir durum söz konusu değil. Yerini hazırlayan çiftçimizin %75-80’i çeltik ekimini yaptı. On gün içerisinde bölgemizde çeltik ekimi tamamlanmış olur. Ekim işleminden sonra bakım aşamaları ön plana çıkıyor. Kurt ilacı, yabancı ot ilacı, gübrelemeler, mantar ilaçları derken daha sonra hasat-harman zamanı oluyor. Sezon şimdi başlayıp eylül ayının sonuna kadar devam ediyor. Hasat zamanına kadar tarlalarda bakım işlemleri sürecek” diye konuştu.

“AYAKTA DURMAKTA ZORLANIYORUZ”

Sezondan yana beklentilerinden bahseden Koru, her türlü girdi maliyetinde artış olduğunu, piyasada fiyat belirlenirken girdi maliyetlerinin göz önünde alınması gerektiğini belirterek sözlerine şöyle devam etti: “Girdi maliyetlerinde artış yüksek. İlaç ve gübre arttı, mazot istikrarlı gidiyordu o da son günlerde zamlandı. Her türlü girdi de artış söz konusu. Gümrüklerin düşürülüp ithal ürün gelmesinden dolayı çeltik fiyatları 3 TL’nin altına inmeye başlayınca 3 bin 200 olan luna çeltik 3 bin 500, 3 bin 400 olan Colombo 3 bin 700 gibi yükseltilerek TMO alıcı oldu. TMO alıcı olmasaydı piyasa daha da aşağıya düşecekti. Bunun karşılığında elimizde kalan ürünlerin fiyatı satarken düştüğü gibi girdilerde ortalama %60-70 oranına artış oldu. Piyasada fiyat belirlenirken bunlar mutlaka göz önüne alınmalı. Artışlara göre, çiftçinin ayakta kalıp faaliyetlerinin sürdürülebilir olması için o oranda refah payı ile fiyat artışı sağlanması lazım. TMO fiyat açıklarken bu artışları hakkaniyetli bir şekilde göz önünde bulundurması lazım, fiyat ona göre açıklanmalı. Piyasaya yapmış olduğu müdahaleler bizim beklentilerimizi karşılaması lazım ki bu iş sürdürülebilir olsun. Her yıl söylediğimiz gibi, ilk önce içerideki yerli mal değerlendirilmeli. Yerli üretim mutlaka desteklenmeli. Yerli üretim iç piyasada harcandıktan sonra ithalat kapıları açılmalı. Gümrük vergilerinin sıfırlanması bizi ciddi şekilde sarstı. Bir taraftan malımızın fiyatı düşüyor, diğer taraftan girdiler misli misli artıyor. Ayakta durmakta zorlanıyoruz. Artışlar göz önünde hakkaniyet ile bulundurulup ona göre fiyat belirlenmeli. Sezon tüm üreticilerimiz için inşallah hayırlı olur. Bol tane bereketli, randımanı yüksek, güzel fiyatlarla değerlendirildiğimiz bir sezon olur, yoksa sıkıntılarımız gerçekten büyük.”