AYGÜL KONAR

“BU ZAMANIN ESNAFA YETMEYECEĞİNİ TAHMİN EDİYORUZ”

Esnafa verilen kredilerin de hibe edilmesi gerektiği kaydeden Köseler’in açıklamaları şöyle: “Dünya ve Türkiye bir yıldır bu salgınla mücadele etmektedir. Bunun sonucunda birçok sıkıntılar ortaya çıkmakta. Güçlü olan ülkeler bu sorunları rahat bir şekilde karşılayabilmekteler. Eğer yatırımınız, üretiminiz buna göre değilse, hazırlıklı değilseniz zorluklarla karşılaşırsınız. Şu anda dünyayı saran bu salgın ülkemizde de devam ediyor. Bundan daha çok esnafımız zarar gördü. Yapılan açıklamalar ile Ramazan ayına kadar açılmalar başladı kapalı işletmelerde. Sevindirici bir haberdi. Esnafımız da kısa da olsa bu zaman diliminde aradığını bulur diye umut ediyoruz. 15 günlük bir süresinin sonunda yeniden kapanmaya gidilebileceğini söylediler. Bu zamanın esnafa yetmeyeceğini tahmin ediyoruz. Esnafın, yaptıkları borçlanmaları 15 gün içinde kazanacak durumları yok. Benim söyleyeceğim bu sürenin uzaması. Devletimiz ve yerel yöneticiler bu konuyu ele alıp kontrolü de elden bırakmadan bu süreyi uzatmalı. Esnafımız derken buna bağlı birçok sektörü ilgilendiriyor. Sadece esnaf ile kalmıyor. Binlerce insan bunun içerisinde. Vaka sayılarına göre illerin renklere ayrılması konusunda da çok enteresan şeyler yaşıyoruz. Bana göre salgının pik noktasını yaşıyoruz şu anda. Bundan sonra da yaşanacak çok fazla bir şey olmaz diye tahmin ediyorum.”

“ÖDEMELER ÖNÜMÜZDE Kİ YILA BIRAKIRLARSA ESNAFIMIZ RAHATLATMIŞ OLUR”

Esnafa yardım kapsamında verilen kredilerin ödemesinin bir sonraki yıla bırakılmasını talep ettiklerini belirten Köseler: “Geçmiş dönemden biriken borçlar birkaç ayda toplanıp ödenecek borçlar değiller. Bu ödemeler önümüzde ki yıla bırakırlarsa esnafımız ve bütün işyerlerimiz rahatlatmış olur. Tabi bunların faizi ile tekrar devam etmesi, üstüne yük binmesi anlamına gelmiyor. Bize göre hibe etmeleri gerekir. Büyük devlet anlayışı, sosyal devlet anlayışı buradan geçiyor” şeklinde konuştu.

“TARIM POLİTİKALARINDA ÇOK FAZLA İLERİYE GİDİLMESE DE BİRÇOK İLDE VE İLÇEDE ÜRETİM DEVAM EDİYOR”

Gıdanın önemine dikkat çeken Köseler sözlerini şöyle tamamladı: “Birçok ülkede de gıda anlamında sıkıntı var. Allah’a şükürler olsun ülkemizde böyle bir problem yaşamadık. Tarım politikalarında çok fazla ileriye gidilmese de birçok ilde ve ilçede üretim devam ediyor. Bunların da devam etmesi için desteklenmesini diliyoruz. Önümüzde ki yıllarda gıda çok büyük ihtiyaç olacak. Bundan sonraki süreçte hem sağlığımızı korumak hem de karnımızı doyurmak için hükümetimizden, devletimizden sosyal devlet anlayışıyla bunları bekliyoruz.”