Keşan Köylere Hizmet Götürme Birliği, köylerin çöp toplama sorununu görüşmek üzere dün olağanüstü toplandı.

Keşan Kaymakamı ve Birlik Başkanı Bekir Dınkırcı başkanlığında gerçekleştirilen toplantı, Keşan Şoförler ve Otomobilciler Odası Derviş Günday Toplantı Salonu’nda saat 14.00’te başladı. Toplantıya, Keşan Köylere Hizmet Götürme Birliği Müdür Vekili İsmail Hakkı Uraz, Birlik Encümen üyeleri, Keşanlı Edirne İl Genel Meclisi üyeleri ve köy muhtarları katıldı.

DINKIRCI: ELİMİZDE 268 KONTEYNER VAR

Saygı duruşu ve İstiklal Marşı’nın söylenmesi ile başlayan toplantının tek gündem maddesi olan köylerin çöplerinin toplanması sorunu ele alındı. Kaymakam Bekir Dınkırcı, yaptığı konuşmada Keşan’ın tüm köylerindeki çöp toplama sorununu ortadan kaldırma niyetinde olduklarını kaydetti. Halen Keşan’ın 19 köyüne ait çöplerin Kadıköy Sulama Kooperatifi tarafından toplanmakta olduğuna dikkat çeken Dınkırcı,19 köyün çöplerinin toplanması işine Kadıköy Sulama Kooperatifi devam edecekse buna göre planlamamızı yapacağız ve biz geriye kalan 26 köyümüzle ilgili gerekli planlamaları yapacağız. Elimizdeki kaynağı en iyi şekilde kullanmak zorundayız. Çöp konteynırlarını dağıtılması konusunda kriterler var. Hane başına ne kadar ücret alacağımız da önemli. 8 aylık hizmet alımıyla ilgili ödenek gelecek ve biz de ihaleye çıkacağız. İhale sonucunda belli bir süre devam edeceğiz. Elimizde şuanda 268 konteynır var ve geldikçe dağıtacağız. Bulacağımız bir rakamla hane başı ücret muhtarlarımız tarafından toplanarak, Ziraat Bankası’nda KKHBG hesabına yatırılacak. Hangi köyden ücret topluyorsak, onlarla yola devam edeceğiz. “ diye konuştu.

BOYALIK: ASLAN YATTIĞI YERDEN BELLİ OLUR

Daha sonra söz alan İl Genel Meclisi’nin AK Partili Üyesi Hüseyin Boyalık, Keşan’ın köylerindeki çöp sorununun çözümlenmesi gerektiğine ifade ederek şunları söyledi:  “Aslan yattığı yerden belli olur. Temiz Köy projesi kapsamında bakanlığımız bize gönderdiği çöp kamyonları, çöp konteynırları var. Vali Bey de 2 bin adet çöp konteynırı göndereceğinin sözünü verdi. Bu işe bir şekilde başlamalıyız. Muhtarlarımızın bu işin ucundan tutması önemli. Taşın altına elini koyacak olan muhtarlar. Bu programa ne kadar destek olursanız, o kadar hizmet vereceğiz. Muhtarlarımız hane başına belirlenecek olan bedelin köylerden toplanması. Keşan’ın köylerinin çöp sorunu bitmeli. Muhtarlarımızın biran önce para toplama işine başlamaları gerek. Biz İl Özel İdaresi ve Valiliğin desteğini alacağız.”

ÇIKIKÇI: BU KONU ÜZERİNDE POLİTİKA YAPILACAK KONU DEĞİL

 İl Genel Meclisi Başkanı Abdülaziz Çıkıkçı da toplantıda söz alarak öncelikle konunun detaylı olarak masaya yatırılması gerektiğine dikkat çekti. Çıkıkçı şöyle konuştu: “Asla hata kaldırmayacak bir durum. İpsala’da sistem artık durma noktasına geldi. 5 yıl önce ısrarla çöplerin toplanması konusunda baskıcı davrandık. Ancak daha sonra çöp toplanan ilçelerde yaşanan sıkıntıları gördük. Bu sıkıntıları artık biliyoruz. Keşan az hatayla bu işe başlamak zorunda. 1 çöp kamyonu gelmiş ve sistemde var olan araçlar var. Ancak konteynır desteği ister. Mecidiye ve Çamlıca bölgesinde ciddi sıkıntılar olacak. Sahil bölgesine yakın yerlerimiz. Can suyu olarak belli miktarda para gelecek. Dükkan bir kez dolacak ama dükkan boşaldıktan sonra yeniden doldurun deme şansımız olmayabilir. Sistemi sosyal düşüneceğiz ama para kazandırmamız lazım. İpsala’da 7 TL gibi bir rakam var ve Keşan’da da bu civarda bedel toplanmalı. Bu konu üzerinde politika yapılacak konu değil. Bu nedenle doğru karar alınması durum var”

Konuyla ilgili köy muhtarları da görüşlerini açıklarken, bazıları çöp toplama bedellerinin su faturalarına yansıtılması yönünde görüş bildirdi. Konuşmaların ardından çöp toplama işi ile ilgili olarak birlik encümenine oy birliği ile yetki de verildi.