Keşan Ticaret Borsası eski Başkanı Ender Mağden, bazı eski yönetim kurulu üyeleri ve üyeler geçen Cumartesi günü Atatürk Parkı’nda düzenledikleri basın toplantısında yazılı bir açıklama yaparak, görevde olan Keşan Ticaret Borsası yönetiminden kamuoyunun bilgilendirilmesi amacıyla cevaplamasını istedikleri bazı sorular yöneltti.

Saat 12.30 sıralarında gerçekleşen toplantıda, Ender Mağden’in yaptığı açıklama aynen şöyle:

2 YIL OLDU ÜYELERİNİZE HESAP VERİN

İSTASYON MAHALLESİNDE BORSAMIZA KAZANDIRDIĞIMIZ ARAZİ İLE İLGİLİ NE AMACINIZ VAR? ÇIKIN ANLATIN ARTIK HERKES BİLSİN…

“04/10/2013 tarihinde yerel gazetelerde sorular sordum cevap veremediniz.

Şu an araziyi UMAT A.Ş.’ ye vermeye çalışıyorsunuz oysa bu arazileri aldığımızda yaptığımız ilk iş UMAT A.Ş. ile birlikte Keşan’a Fuar ve Kongre Merkezi kazandırmaktı tüm sosyal donatıları ile birlikte. O zaman bunu engellemek için var gücünüz ile çabaladınız, meclisimizin içerisindeki zayıf halkaları yanınıza çekmeye çalıştınız, oysa Keşan’ın kazanımları için, ilerlemesi için destek vermeniz gerekmiyor muydu? Şuan araziyi UMAT’a devretmeye çalışıyorsunuz, ne bir planınız var ne bir programınız. Hiç mi vicdanınız sızlamıyor! TOBB’a gidip battık bittik edebiyatı yapıyorsunuz, o halde ihaleyi niçin bozdunuz. Sakın enkaz edebiyatı yapmaya kalkmayın ha… Müsaade etmem.

OKU BAK, ŞU YÜZDEN…

Keşan Ticaret Borsası muhasebe memuru Hüseyin Alpu’dan 16.01.2013 tarihinde 2013/14.41 sayı ile borsamıza alınan arsaların TOKİ’ye, bankalara ve mezbahaya ait yapılan ödemelerin faizleri ile birlikte tarafıma verilmesini istemişim.

Verilen resmi cevabi yazıda iki adet arsa için (72.741,28 ve 26.017 m2) TOKİ’ye ödenen tüm bedellerin toplamı 5.422.020 TL dir. Bu bedeli ödemek için borç alınan Mezbaha işletmesine ve bankalara ödenen faizler ise; Mezbaha işletmesine 58.030,99 TL, İş Bankası’na 206.092,24 TL, Vakıfbank’a ise 111.774,44 TL olmak üzere toplam 375.897,67 TL.

Bu anlatılanlar ışığında iki adet arsanın borsa’ya toplam maliyeti tüm faizler ile birlikte 5.422.029,20 TL +  375.897,67 TL = 5.797.926,87 TL olmuştur. Bu bedelden TURKMALL’ın gecikmesine ilişkin ödediği 99.062,87 TL’lik faizi de düşersek, maliyetin 5.698.926,87 TL olduğu görülecektir. Tüm bunlarla beraber bu maliyet hesabı iki arsa için yapılmaktadır. Oysa TURKMALL’a yalnızca bir arsa satılmıştır.              

 1 ADET ARSANIN (72.741 m2) SATIŞ RAKKAMI                                 :   8.500.000,00 TL.

 2 ADET ARSANIN (72.741 m2 + 26.017 m2) TOPLAM MALİYETİ       :   5.698.926,87 TL.  

KEŞAN TİCARET BORSASININ NET KARI : = 2.801.073,13 TL. + 26.017 m2 ARSA

26.017 m2 arsamızı da 27.10.2011 tarihli ihalede gerçekleşen fiyat üzerinde hesaplarsak 3.040 milyon TL yapar. 27.10.2011 tarihinde 2 adet arsamızın değeri zaten (8.500 + 3.040 milyon TL) 11.540 milyon TL imiş. Şunu demek istiyorum yeni yönetim olarak sizler o tarihte oluşan bu değerlemenin altında bir fiyata bu yeri hiç kimseye satamazsınız. Satarsanız eğer seninde dediğin gibi güzide bir kurum olan Keşan Ticaret Borsasını zarara uğratmış olursunuz. O tarihte ki döviz kurundan yerin bugünkü değerini hesaplamayı da şimdiki Borsa Yönetimine bırakalım. Bizler yönetimi devrederken Keşan Ticaret Borsasının 2 adet arsamızla ilgili hiçbir kurum ve kuruluşa 1 TL dahi borcu yoktu. TURKMALL’dan gelecek olan son taksit ve 26.017 m2 Migros’un bitişiğindeki arazi borsanın himayesinde kalacaktı.

Peki, bu değerler size yeterli gelmedi mi? İhaleyi bozarak daha fazla mı kazanmayı umdunuz? Yoksa kafanızın arkasında başka planlarınız mı vardı? İhaleyi bozarak kurumu ne kadar zarara uğrattınız? Her ay Vakıflar Bankasına 51.000 TL. faiz ödediğiniz doğrumu? 20 aydır bu faizleri hangi para ile ödüyorsunuz? Yoksa Borsaya borç paramı veriyorsunuz? 5174 sayılı Odalar ve Borsalar Kanununda böyle bir yetkinizin var olduğunu mu sanıyorsunuz? Meclis üyeleri borsadan borç para alıp, borç para verebilirler mi? Kefil olabilirler mi?

Yoksa yaptığımız ihaleyi şaibeli mi buldunuz? Köşk düğün salonunda yapılan ihaleyi en yüksek fiyatı veren firmaya vermedik mi? İhale şartlarını ve şartnamesini TOBB avukatlarının hazırladığını bilmiyor musunuz?

Arazilerin KDV’si alıcı tarafından ödeneceğini bildiğiniz halde Keşan Ticaret Borsasını zor durumda bırakmak için ‘KDV’yi Borsadan tahsil edin’ diye imzasız dilekçe ile maliyeye şikâyet eden kim? Biliyorsunuz, açıklayın o zaman.

İçişleri Bakanlığından Müfettiş istediniz, incelendik, üzerinden de 3 yıl geçti. Soruyorum; Müfettiş raporunun sonunda savcılıktan dava açılmalı mı denmiş yoksa mevcut durum yeni borsa meclisinin alacağı karara mı bırakılmış? Açıklayın herkes bilsin.

Göreve geldiğinizden beri 2 yıl geçti Keşan Ticaret Borsası veya bölgeniz için hangi faaliyetleri gerçekleştirdiniz? Çıkın anlatın, bizler göremiyoruz. Yoksa faaliyetlerinizi basından gizliyor musunuz?

İhaleyi bozmayıp da 26.017 m2 arsamız üzerinde borsamıza sosyal tesis ve yeşil alanlar kazandıramaz mıydınız? TURKMALL’ın kuracağı alışveriş merkezi bölgemizi bir çekim merkezi haline getirip, sosyal ve kültürel hayatımıza katkısı olur muydu? Kurulacak olan AVM’de yaklaşık 1.000 kişinin istihdam edilemeyecek olması sizleri üzmüş müdür?

Bizler eski yöneticiler olarak bölge üreticilerimizden ve üyelerimizden aldığımız maddi ve manevi güç ile kentimizin ve insanlarımızın ortak menfaatleri olan işlere imza atmaya çalıştık. Aslında bizler sizlere köstek değil büyük bir miras bıraktık. 100 dönüm arazi aldık, 5 beldede 5 panel yaptık üreticilerimiz için, celep üyelerimiz için padoklar yaptık, örnek bahçe projesi gerçekleştirdik, Yusuf Çapraz Uygulamalı Bilimler Yüksek Okulu’na ışık olduk bilgisayar laboratuarı kurduk, sosyal sorumluluk projesi kapsamında 44 koyumuzun mezarlık bakımını yapıp bayramlara hazır hale getirdik, kalite tescil belgemizi aldık. Bizler sizlerin bizim düşündüklerimizi hayal bile edemeyeceğinizi biliyoruz ama saygı görmeyi de bekliyoruz.

 Dileriz ki ihaleyi iptal nedeniniz şu olsun ‘Keşan Ticaret Borsasının yeni yöneticisi olar bizler ticari öngörülerimiz, tecrübelerimiz, yeterliliğimiz, piyasada iş yapabilme kabiliyetimiz, güvenirliliğimiz diğer eski meclis üyelerine göre daha fazladır. Eski meclis üyeleri bu iki arsanın değerini toplam 11.540 milyona çıkartabiliyorsa (Bak yine dolar bazında hesaplamadım) bizler hayli hayli bu rakamın üzerinde bu yerleri değerlendiririz. (Zaten değer tespitinde 14 milyon TL’yi bulmuşsunuz, şimdi sırada bu parayı kasaya koymak var.)’ diye düşünmenizi canı gönülden arzu etmekteyim. Her şerde bir hayır vardır. Bu güzide kurumumuzu daha da yüceltmeniz dileğiyle hepinize saygılarımızı sunuyoruz.”