Mutaf: “Bölgemizin değerlerini ortaya çıkarmamız gerektiğini gördük”

 

Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Genç Girişimciler Komitesi tarafından organize edilen Gaziantep – Urfa İş Gezisi Programı 6 – 8 Şubat 2014 tarihleri arasında gerçekleştirildi.
İş gezisi programına, Keşan TSO Meclis Başkan Yardımcısı Sevtap Engin, Yönetim Kurulu üyeleri Merthan Dağtaş, Kadir Mutaf ve İsmail Şapçı, Meclis Üyeleri Aykut Boz, Faik Helvacıoğlu ve Evren Yörük, Keşan TSO Sigortacılar Meslek Komitesi Başkanı Sedat Yılmaz, Disiplin Kurulu Üyesi Şahap Kayahan, Genç Girişimciler Komitesi Başkan Yardımcısı Göksel Aktaş, Keşan TSO Satır Et Komitesi Üyesi Hasan Çetinkaya, Genç Girişimciler Komite Üyeleri Ahmet Can Kaya, Serkan Şen, Okan İnan, Hasan Saatçioğlu, Orkan Özkaya ile oda üyeleri Ufuk Toptani ve Cumhur Bozkurt katıldı.

ANTEP’İ SANAYİDEKİ, ŞANLIURFA’YI TURİZMDEKİ BAŞARILARI NEDENİYLE TERCİH ETTİK

Gezinin ardından dün bir basın toplantısı düzenleyen Kadir Mutaf, 2 gün süren programın başarılı geçtiğini söyledi. Sedat Yılmaz, Okan İnan, Serkan Şen ve Ahmet Can Kaya’nın da katıldıkları toplantıda Mutaf, Gaziantep’i sanayideki başarısı, bir marka şehri olması ve projecilikteki hızlı gelişmeleri, Şanlıurfa’yı da daha çok yöresel ürünlerin markalaşması ve turizmdeki başarısı nedeniyle tercih ettiklerini kaydetti.

ODALAR ARASI İŞBİRLİĞİ İÇİN GÖRÜŞMELERİMİZ DE OLDU

Bu iki şehrin de ticaret ve sanayi odaları temsilcileri ile görüşüp Keşan Ticaret ve Sanayi Odası ile işbirliği geliştirilmesi çalışmalarında bulunduklarını da ifade eden Mutaf, ayrıca markalaşma çalışmalarında son aşamaya gelinen bölgemiz pirincinin ulusal ve uluslar arasıpazarlarda yer alabilmesi için Gaziantep ve Şanlıurfa odalarından destek istediklerini ve bu taleplere de olumlu yanıt aldıklarını kaydetti. Mutaf, aynı zamanda Keşan Satır Eti’nin ve diğer bölgesel ürünlerimizin sunumu konusunda bölgemiz için çok olumlu gözlemler gerçekleştirdiklerini de belirtti.

Şanlıurfa’da ise kent turizminin tarih ile birleştirilerek başarılı bir şekilde nasıl sunulduğunu gördüklerini ve bu başarının ardında Edirne Valisi Hasan Duruer’in çok büyük çabalarının olduğunu öğrendiklerini ifade eden Mutaf, “Sayın Valimiz Şanlıurfa’da valilik yaptığı dönemde kent turizmi konusunda çok başarılı çalışmalara imza atmış. Oralarda hala ismi unutulmamış. Biz de bu gördüklerimizden sonra sayın valimizden bölgemizi bu anlamda canlandırmak amacıyla daha çok çalışma yapmamız gerektiğini ve kendisinden daha çok destek almamız gerektiğini gördük” dedi.

YILMAZ: ANTEP’TE SANAYİ ÇOK GELİŞMİŞ, ŞANLIURFA ALDIĞIU TEŞVİKLERİ ÇOK İYİ DEĞERLENDİRMİŞ

Sedat Yılmaz da yaptığı değerlendirmede, Antep’te sanayinin çok geliştiğini, burada İstanbul ve Bursa gibi gelişmiş illerde gördüğümüz düzeydeki fabrikalar bulunduğunu ve bu fabrikaların daha çok ihracata yönelik üretim yaptıklarının görüldüğünü söyledi.  Yılmaz, Şanlıurfa’nın ise aldığı teşvikleri ve yatırımları çok iyi değerlendirdiğini ifade ederek, “Şanlıurfa bugüne kadar sanayide yoktu ama turizm gelişmiş, buna bağlı olarak da arkeoloji daha da gelişmiş. Bu anlamda buraya büyük yatırımlar yapılıyor” diye konuştu.

Üç gün süren gezinin ilk gününde Gaziantep Ticaret Odası ziyaret edilerek burada Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Rıdvan Köksüzer, Meclis ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile Genç Girişimciler Komite Başkanı tarafından karşılanan heyet, Antep ve Türkiye'nin önde gelen firmalarından Beşler Makarana A.Ş. ,Sanat Halı, Prestij Ayakkabı A.Ş.’yi ziyaret ederek temaslarını sürdürdü. Gezinin 2. Gününde Gaziantep Şehir Turu gerçekleştiren ve Zeugma Mozaik Müzesi’ni gezen heyet ardından Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası’nı ziyaret etti. Şanlıurfa'da Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sabri Ertekin ve Meclis Üyeleri tarafından sıcak bir şekilde karşılanan
heyetin, gezinin son gününde Balıklı Göl ve Tarihi Göbekli Tepe Tapınağı’nı ziyaret etmesiyle gezi sona erdi.

Gaziantep Ticaret Odası Ziyareti (11:00)

Programın ilk günü saat 11:00’da Keşan TSO Heyeti Gaziantep Ticaret Odasını ziyaret etti. Burada Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Mehmet Rıdvan Köksüzer, Meclis ve Yönetim Kurulu Üyeleri ile Genç Girişimciler Komite Başkanı tarafından karşılanan heyetimiz önce tanışma toplantısı gerçekleştirdi.

Halı Sektörü başta olmak üzere birçok sektörde Dünya'ya kafa tutan Gaziantep'in ihracat potansiyeli ve üretkenliği ülkede ve dünyada takdir görüyor. Ortak akıl ile yönetilen bir kent olan Gaziantep, sanayide ve marka şehir olmada bölgemize ve geziye katılan iş adamlarımıza rol model oldu. Gaziantep, yıllık 6,5 Milyarlık ihracat rakamıyla ülkenin en büyük 6 ihracatçı şehiri arasında yer alıyor. Gaziantep Ticaret Odası Yöneticileri ile yapılan görüşmeler faydalı izlenimlerle sonuçlanırken iş adamlarımız ve oda yöneticileri bölge adına yapılacak birçok örnek çalışma konusunda fikirlerini paylaştılar.

Oda yöneticilerimiz öğlenki yemekli toplantıda ise Gaziantep Ticaret Odası Yönetim Kurulu Başkanı Eyüp Bartık ile bir araya geldi. İş adamlarımız toplantıda bölgemizi tanıtarak oluşturulabilecek bölgesel iş birlikleri konusunda Gaziantep Ticaret Odası Yöneticilerine bilgi sundular.

 

İş adamlarımız günün ikinci etabında Antep ve Türkiye'nin önde gelen firmalarını ziyaret ederek temaslarını sürdürdü.

 

Beşler Makarana A.Ş.

 

İş adamlarımız ve oda yöneticilerimiz günün ikinci ayağını firma ziyaretleri ile sürdürdü. İlk firma ziyaretini Türkiye'nin ve Gaziantep'in gururu Beşler Makarna Fabrikası'na gerçekleştiren iş adamalarımız, makarna üretiminde kullanılan buğdayın bölgemizden temin edilmesi konusunda firma yetkilileri ile görüşmelerde bulunarak üretim tesisleri hakkında bilgi aldılar. Türkiye'nin en büyük 2. makarna üreticisi Beşler, sektörde farklılık yaratarak "Makarna Cips" üreten ilk firma. Türkiye’nin en büyük 1000 ihracatçı firması arasında yer alan Beşler Makarna yaklaşık 100 ülkeye ihracat gerçekleştiriyor.

 

Sanat Halı Ziyareti

 

Firma ziyaretlerinin ikincisini Dünyada halı sektöründeki en büyük 5 firma arasında yer alan Sanat Halı’ya gerçekleştiren Keşan TSO Heyeti, aylık 800 Bin m2 üretim ile sektörünün lideri Sanat Halı’da üretim aşamalarını yerinde inceledi. Avrupa’ya halı ihracatında bölgemizin köprü olarak kullanılması konusunda destek vermeye hazır olduklarını ifade eden oda yöneticilerimiz ihracat aşamaları ile ilgili firma yetkililerinden bilgi aldı.

 

Prestij Ayakkabı A.Ş

 

Heyet günün son ziyaretini Gaziantep Ticaret Odası Meclis Üyesi Ramiz Uncuoğlu’na ait Prestij Ayakkabı Fabrikası’na gerçekleştirdi. Türkiye’nin dev firmalarına ayakkabı üretimi yapan Prestij Ayakkabı’nın marka yaratma konusunda verdiği bilgiler iş adamalarımıza güzel bir örnek oldu. Üç kuşaktır aile şirketi olarak faaliyetini sürdüren Prestij Ayakkabıcılık günlük 600 çift ayakkabı üretimiyle Türkiye'deki 6 büyük markaya tasarım ve koleksiyon yaparak sektörde modayı belirliyor.

 

2.Gün

 

Gaziantep Şehir Turu ve Zeugma Mozaik Müzesi Ziyareti

 

Şehircilik anlamında son derece gelişmiş olan Gaziantep’te kısa bir şehir turunun ardından 13 büyük müze ile adeta müze şehri olan Gaziantep’in en önemli tarihi müzelerinden biri olan Zeugma Mozaik Müzesi'ni inceleyen heyetimiz yetkililer ile yaptıkları görüşmelerde müzecilik konusunda fikir aldılar. Tarihi ve kültürel Müzelerin şehirlere büyük katma değer ve prestij kattığı konusunda hem fikir olan heyetimiz, müzeciliğin bölgemizde de öncelikli düşünülmesi gereken konulardan biri olduğu konusunda fikir beyan ettiler.

ŞANLIURFA

 

Şanlıurfa Ticaret ve Sanayi Odası Ziyareti

 

Gaziantep’ten olumlu ve faydalı izlenimler ile ayrılan iş adamlarımız, iş gezisi programının ikinci gününde Urfa'ya doğru yola çıktı. İş adamlarımız Peygamberler Şehri Şanlıurfa'da Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Sabri Ertekin ve Meclis Üyeleri tarafından sıcak bir şekilde karşılandı. Şanlıurfa TSO'da bölge ile ilgili brifing alan iş adamlarımız, Gıda, Tekstil ve Turizm Sektöründe oldukça gelişmiş olan Urfa'nın özellikle turizm deneyiminden yararlanmak istediklerini belirttiler. Yakın zamanda 3. Organize Sanayi Bölgesine kavuşacak olan Şanlıurfa Türkiye'de devlet teşviklerinden yararlanan en avantajlı şehir durumunda. GAP ile 1,300 Bin hektar alanın sulandığı Urfa'da, Bölgemizin GAP'ı Hamzadere Barajı ile ürün deseninin belirlenmesi ve alternatif tarım konusunda istişarelerde bulunan iş adamalarımız Urfalı iş adamalarımıza bölgemiz ile ilgili bilgi verdiler.

 

Yıllık doğum oranı Türkiye ortalamasının da üzerinde olan Urfa’nın nüfusu 2 milyon civarında ve yakın süreçte Türkiye’nin en büyük 5 şehri arasında yer almak istiyorlar. Türkiye’de üretilen pamuğun ve fıstığın yarısı Urfa’da üretiliyor. Devlet teşvikleri ile seracılık konusunda yeni eğilimler oluşmuş durumda. Birçok yöresel ürün ve lezzet ile ün yapmış Urfa’nın en bilinen yöresel ürünlerinden biri de isot. İsotun üretildiği bir fabrika yok çünkü her ev bir isot üretim fabrikası gibi. Evlerde yapılan isotlar ve acılı salçalar hemen her dükkânda gelen yerli ve yabancı turistlere satılıyor.

 

3. Gün

 

Balıklı Göl

 

2 günlük yoğun iş gezisi programının yorgunluğunu Urfa Şehir turu ile atan iş adamlarımızın programın 3. Günündeki ilk ziyaret yeri tarihi Balıklı Göl oldu. Urfa şehir merkezinin güneybatısında yer alan ve İbrahim Peygamberin ateşe atıldığında düştüğü yer olarak bilinen bu göl, kutsal balıkları ve çevrelerindeki tarihi eserler ile Urfa’nın en çok ziyaretçi çeken yerlerinden. Bölgenin cazibe merkezi durumunda olan Balıklı Göl Urfa ekonomisine önemli katkı sağlıyor.

 

Tarihi Göbekli Tepe Tapınağı

 

Dünya tarihinin sıfır noktası 12 Bin yıllık Göbekli Tepe'de belki de insanlık tarihindeki ilk ressamlık çalışmalarına şahit olan iş adamlarımız buradaki muazzam yapıları inceledi. Mimarlık tarihinin başlangıcı olarak kabul edilen Göbekli Tepe Tapınağı henüz tamamlanmasa da önümüzdeki günlerde bölgenin en önemli turistlik merkezi olma yolunda.