SONGÜL KONAR

Dün saat 13.30 sıralarında Keşan TSO Meclis toplantı salonunda gerçekleştirilen toplantıya Keşan TSO Meclis Başkanı Orkun Özkaya, Keşan TSO Yönetim Kurulu Başkan Yardımcıları Murat Arıkan ve Kadir Mutaf katıldı.

Toplantıda ilk olarak söz alan Orkun Özkaya yaklaşık bir yıl önce hayata geçen kısa çalışma ödeneğinin 31 Mart tarihinde sona erdiğini hatırlatarak uygulamadan iş dünyasını memnun olduğunu ve devam ettirilmesi gerektiğini söyledi.

ARIKAN: “PANDEMİ DÖNEMİNDE HER BEŞ KİŞİDEN BİRİ İŞİNİ KAYBETMİŞ DURUMDA”

Özkaya’dan sonra söz alan Murat Arıkan, koronavirüs ile mücadelede 14 ayın geride kaldığını kaydederek: “Salgın, sağlık krizi haline gelmiş durumda. Bu durumdan tüm işletimlerimiz olumsuz etkileniyor. Vaka sayılarımız her geçen gün artıyor ve pandemi döneminde her beş kişiden biri işini kaybetmiş durumda. Pandemi A’dan Z’ye herkesi çok derinden etkiledi. Kısa çalışma ödeneğinin işletmelerimize, istihdamı devam ettirmek adına çok olumlu bir etkisi vardı. Yaklaşık 3,7 milyon çalışan bu ödenekten faydalandı. 31 Mart itibarı ile son buldu. Yüksek riskli bir bölgedeyiz ve yasaklar devam ediyor. Yasaklar devam ettiği zaman da halk hareketi olmuyor. Halk hareketi olmayınca özelikle hizmet sektörü işletmeler bu durumdan olumsuz bir şekilde etkilendi. Bu süreçte üyemiz, işverenimiz kendi başına işini nasıl devam ettirebilecek? 31 Martta son bulan kısa çalışma ödeneği, 2021 yılının sene sonuna kadar ivedilikle devam etmesi gerekiyor. Bu olmazsa olmaz. Bu uygulama eğer devam etmezse 1,3 milyon kişinin işsiz kalabileceği konuşuluyor. Çok korkunç bir rakam. Bu süreçte herkes olumsuz etkilendi ama her işletme istihdamı devem ettirebilmek için elini taşın altına koydu. Desteğin tekrar devam etmesini istiyoruz. Hepimiz zor durumdayız, özellikle hizmet sektörü zor durumda. Biz Keşan TSO olarak, kısa çalışma ödeneğinin pandemiden olumlu etkilenen sektörlerin ayrı tutularak en çok zarar gören diğer sektörlere yönelik devam edilmesi gerektiğini düşünüyoruz. 31 Mart itibarı ile son bulan desteğin inşallah 1 Nisan itibari ile devam etmesi sağlanır. ” ifadelerini kullandı.

Arıkan’ın konuşmalarının ardından sözü, Yönetim Kurulu Başkan Yardımcısı Kadir Mutaf aldı.

MUTAF: “KISA ÇALIŞMA ÖDENEĞİNİN TEKRAR GÖZDEN GEÇİRİLEREK EN AZINDAN YILSONUNA KADAR UZATILMASINI İSTİYORUZ”

Sözlerinin başında pandemi sürecinde olabildiğince üyelerinin yanında olmaya çalıştıklarını belirten Kadir Mutaf, sözlerine şöyle devam etti: “14 aylık pandemi ile mücadele süreci içerisinde olabildiğince üyelerimizin yanında, onların taleplerini ilgili kurumlara iletme noktasında çalışmalarda bulunduk. Tüm kurumlarla işbirliği içinde bu sürece katkıda bulunmak istedik. Bugün geldiğimiz noktada görüyoruz ki yaklaşık 1 yıldır devam eden kısa çalışma ödeneğinin 31 Mart itibarı ile son bulması ve salgınla ilgili yeni tedbirlerin açıklanması, bazı kısıtlamaların gelmesi, iş dünyası olarak bizi oldukça endişelendiriyor. Bu süreçte yaklaşık 4 buçuk milyon kişi iş kaybına uğradı. Bunun da %85’i kısa çalışma ödeneği ile kısmen de olsa işletmelere devam etti. Kısa Çalışma Ödeneğinin 31 Martta son bulması ile beraber işten çıkarılma söz konusu olması yaklaşık 1,3 milyon kişinin işten ayrılması gibi iş dünyasında konuşmalar var. Bugün pandeminin yeni tedbirlerle ilerleyeceğini düşünürsek, iş dünyası ve sektör temsilcileri olarak buradan uyarıda bulunmak istiyoruz. En azından yılsonuna kadar kısa çalışma ödeneğinin devam etmesi, işletmelerin ayakta kalabilmesine bir nebze de olsa katkı sağlar. Bunu ilgililerden özellikle istirham ediyoruz. TOBB Başkanımız Rifat Hisarcıklıoğlu’nun bu konuda defalarca çağrıda bulunmasından dolayı bizler de Keşan’da iş dünyasını temsil edenler olara dikkat çekmek istedik. Bu konu, birçok sektörü ilgilendiren önemli bir konu. Yetkililerin bu konuyu gözden geçirerek en azından yılsonuna kadar Kısa Çalışma Ödeneğinin devam etmesini sağlamalarını kendilerinden bekliyoruz. Özellikle yerel işletmelerimizi göz önüne alırsak bölgemiz turizm sezonu ile hareketlendiği için kısmen ciro kaybı desteklerinden de yararlanamadık. Yaz sezonunda işletmelerimiz açık ama kış sezonunda faaliyetlerine devam edilemedi. Ramazan ayı ile beraber bazı sektörlerde tekrar kapanıp, işletmelerin özellikle gıda sektöründe ve hizmet sektöründe yeniden paketlemeye geçilmesi burada oranı oldukça arttıracak ve iş kaybına neden olacağını düşünüyoruz. Bu nedenle yetkililere tekrar seslenmek istiyoruz, 31 Mart itibari ile son bulan kısa çalışma ödeneğinin tekrar gözden geçirilerek en azından yılsonuna kadar uzatılmasını istiyoruz.”

ARIKAN: “EĞİTİM, TURİZM, HİZMET SEKTÖRLERİ AŞI OLAMADI”

Mutaf’ın konuşmalarının ardından yeniden söz alan Arıkan, koronavirüste aşılama çalışmaları hakkında konuşarak şunları söyledi: “Güncel rakamlara baktığımızda bugüne kadar Türkiye’de 18 milyon 777 bin kişi aşılanmış. Bunun 11 milyon150 bini birin doz, 7 milyon 627 bini de iki doz olarak aşılanmış. Edirne’de ikinci doz olan sayısı 64 bin kişi. Bu da Edirne’nin toplam nüfusunun %16’ sı yapıyor. Amerika’ya baktığımızda bir günde 4 milyon kişiye kadar aşılama yapılabiliyor. Uzmanlar bize aşının 6 ay koruduğunu açıklamıştı ve ilk doz aşılar Şubat ayında başladı. Dolayısıyla ilk aşı olanlarının ağustos ayında ikinci aşı süreleri gelecek ama bizler daha aşı olamadık. Eğitim, turizm, hizmet sektörleri aşı olamadı. Bir an önce işlerimizi yapmak istiyoruz, işletmelerimizi ayakta tutmak istiyoruz. Yetkililerden aşılama konusunda daha hızlı hareket etmeleri ve daha güçlü önlemler almalarını rica ediyoruz. Bugün tarım, ticaret, turizm bölgesi olan Edirne’nin sadece %16’sı aşılanmış. Turizm sezonu açılmak üzere. Ramazan Bayramıyla beraber birçok işletmemiz hazırlık yaptı ve umutları büyük. Zaten sıkıntılı günlerden geçiyor %20’lere vardığını düşünsek %20’li aşılamalar ile eski ticari günlere geri dönülemez.”

Arıkan’ın konuşmalarının ardından söz yeniden Kadir Mutaf aldı.

MUTAF: “EN BÜYÜK BEKLENTİMİZ, ÖNCELİKLİ SEKTÖRLERDE AŞININ BİRAN ÖNCE TAMAMLANMASI”

Aşılama çalışmalarının biran önce tamamlanması gerektiğini önemle vurgulayan Mutaf, “Her zaman önceliğimiz sağlık. Pandemi nedeniyle kimsenin hayatını kaybetmemesini istiyoruz. Herhangi bir hastalığa maruz kalmadan hayatlarına devam etmesi en büyük temennimiz. Burada bahsettiğimiz konular sadece iş dünyasını değil, bu insanların ailelerini de kapsarsa toplumun büyük bir kesimini ilgilendiriyor. Bazı sektörlerde aşılamanın biran önce tamamlanmasını bekliyoruz. Eğitim sektörü, turizm sektörü, bölgemizde tarım sezonu başlıyor, bu sektörlerde faaliyet gösteren işletmelerimizin çalışanlarının bu kapsama alınması bizim en büyük beklentimiz. İş dünyasının tamamen durması, faaliyetlerine devam edememesi pandemi ile beraber dibe vurmayı ortaya çıkaracak. En büyük beklentimiz, öncelikli sektörlerde aşının biran önce tamamlanması” diye konuştu.

ÖZKAYA: “ALIŞVERİŞLERİMİZİ YEREL ESNAFIMIZDAN YAPALIM”

Daha sonra söz alan Orkun Özkaya ise, “Bugün Ramazan Ayı başlıyor. Ramazan Ayı’mız mübarek olsun. Buradan tüm vatandaşımıza sesleniyorum, alışverişlerimizi yerel esnafımızdan yapalım. Zor geçen bu dönemlerde birbirimize destek olalım” ifadelerine dikkat çekti.