HABER MERKEZİ

Her aracın olduğu gibi motosikletin de bakımının yapılması gerektiğinin altını çizen Kuleli, “Özellikle yaz aylarına girildiğinde uzun süre kullanılmayan motosiklete yaz bakımı kesinlikle yapılmalı. Kış yüzünü gösterdiğinde gerekli bakımlarını yaparak garaja çektiğimiz motosikletimizi, yaz ayının başlangıcında garajdan çıkartırız. Ancak uzun süre kullanmadığımız motosikletimiz kesinlikle bakıma muhtaç bir halde olacak. Bu nedenle motosikleti kullanmadan önce gerekli bakımları yaparak kullanmalıyız. Aksi takdirde yazlık bakımı yapılmamış ve aylarca çalıştırılmamış motosiklet başımıza daha büyük sıkıntılar açar. Bu büyük sıkıntıları yaşamamak ve uzun ömürlü bir motosiklete sahip olmak için yaz bakımlarını kesinlikle yaptırmalıyız.” ifadelerini kullandı.  

AKÜLER UZUN SÜRE ÇALIŞMAYINCA AKÜYÜ DEĞİŞTİRMENİZ GEREKLİDİR

Eski akülerin iş göremeyebileceğini aktaran Kuleli, “Kış ayında motosikletinizi kullanmamanız nedeniyle akünüz işlev görmeyebilir. Bunun nedeni ise akü çalıştırılmadığından peteklerde sertleşme meydana gelir. Bu da elektrik akımının iletilmesini tam gerçekleştirmez. Motosikletinizin aküsünü uzun süreli şarj ederek bu problemden kurtulabilir. Ancak eski aküler uzun süre çalışmayınca aküyü değiştirmeniz gereklidir.” dedi.

MOTOR YAĞI MOTOSİKLETİNİZİN DÜZGÜN ÇALIŞMASI İÇİN BAKIMLI OLMALIDIR

Motor yağının da motosiklet için çok önemli olduğunu belirten Kuleli, “Motor yağı motosikletinizin düzgün çalışması için bakımlı olmalıdır. Uzun süre kullanmadığınız motosikletinizin motor yağına bakmalısınız. Motosikletin kilometresi ile motor yağı değişim süresi dolmuş ise kesinlikle değiştirilmeli. Yağ filtreleri de bakılmalı ve uygun görülürse kesinlikle değiştirilir. Soğuk kış ayları motosikletinizin lastiklerinin havasını indirecektir. Bu nedenle direkt motosikletinizin üzerine binmeyin ve hatta sert bir zeminle de temas ettirmeyin. Daha büyük hasar meydana getirmemek için lastiklerinize uygun havayı hemen basmalısınız. Uzun bir süre zincirler kullanılmayacağı için kesinlikle çıkarılıp temizlenmeli ve yağlanmalıdır. Radyatörün suyu eksilmiş ise gerekli seviyeye kadar takviye yapılmalıdır. Ancak su yerine tamamen anti-friz doldurulmalı. Uzun süre kullanılmayan motosikletin deposundaki benzin yanıcı özelliğini yitirir. Bu nedenle depodaki benzin tamamen boşaltılıp yeni benzin dökülmeli. Kış boyunca motosikletinizi çalıştırmadığınız için bujiler ateşlemeyebilir. Bunun için hiç çalıştırmadan bujiler temizlenmeli. Eğer gerekli görülürse bujiler değiştirilmeli. Kâğıt hava filtreleri uzun süren beklemelerden sonra rutubetlenir. Bu nedenle kâğıt hava filtresi sökülüp temizlenmeli ve kuru yerde korunmalı. Ayrıca sünger hava filtreleri de mutlaka temizlenmeli. Gaz ve debriyaj teli, kumanda butonları, sinyal, far ve kontak anahtarı kontrol edilip kesinlikle yağlanmalı. Fren hidrolik yağları kontrol edilip, tamamlanmalı.”  şeklinde konuştu.

Erol Kuleli, son olarak motosiklet kullanıcılarının kurallara uyarak dikkatli bir şekilde araçlarını kullanmaları gerektiğini söyledi.