KONSİAD (Konyalı Sanayici ve İşadamları Derneği)’ın, bu yıl Trakyalı işadamlarıyla 3.’sünü düzenlediği “Başkentler Buluşuyor” adlı kahvaltılı toplantısı, dün Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu’un katılımıyla Keşan’da gerçekleştirildi.

Toplantı, saat 09.30’da, Bahçeköy Kavaklık Restaurant’ta başladı. Toplantıya, Kurtulmuş ve Müezzinoğlu’nun yanı sıra Edirne Valisi Dursun Ali Şahin, Keşan Kaymakamı Bekir Dınkırcı, İpsala Kaymakamı Eyyup Özdemir, Keşan Belediye Başkanı Mehmet Özcan, İpsala Belediye Başkanı Mehmet Kerman, belde belediye başkanları, KONSİAD Başkanı Abdullah Başcı ve yönetim kurulu üyeleri, oda ve borsa yönetim kurulu başkanları, daire amirleri ile işadamları katıldı.

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş ve Sağlık Bakanı Mehmet Müezzinoğlu, toplantı öncesi  “Paralel Yapı Operasyonu” ile ilgili soruları yanıtladı. Operasyonun teferruatını ve hangi gerekçelerle yapıldığını şu an bilmediğini ifade eden Kurtulmuş, “Yapılan işlemlerin sonucunu göreceğiz. Bir şey söylemeyi bu aşamada uygun görmüyorum” dedi. Müezzinoğlu ise Türkiye'nin bir hukuk devleti olduğunu dile getirerek, şöyle konuştu: Gerekli değerlendirmeleri süreç içerisinde zaten kamuoyu da yapar. Yanlış yapan yanlışının bedelini öder. Ama şu anda haberler daha çok yeni, bakalım.” diye konuştu.

CEYLAN: ELİMİZDEKİ İMKANLARI KULLANMAK İSTİYORUZ

Toplantının açılış konuşmasını yapan Bahçeköy Muhtarı Ali Ceylan, şunları kayıt düştü: “Toplantılarımızı 3 senedir Konyalı işadamlarımızı Keşan’daki iş adamlarımız ile görüştürerek bölgemize nasıl katkıda bulunabiliriz konusunda iş birliğine girdik. Kahvaltının Edirne’ye bir faydası olduğunu düşünüyorum. Edirne’miz sadece turizm, tarımsal ve hayvansal ürünleri pazarlayabiliyor. Çok kısıtlı imkânlarımız var. Trakya’nın GAP’ı Hamzadere yakın gelecekte tamamlanacak. Bu konuda da sivil toplum kuruluşlarımız gerekli çalışmaları yapıyor ve 2017 yılına hazırlıklar yapılıyor. Zengin topraklar üzerinde fakir değil, zengin yaşamak istiyoruz. Bu yüzden elimizdeki imkânları kullanmak istiyoruz.”

BAŞÇI: EDİRNE’DE 2 BİN KİŞİ İSTİHDAM EDİLECEK

Ceylan’dan sonra konuşan Abdullah Başcı, “Dernek üyesi bir arkadaşımız Edirne’de 2 bin kişi istihdam edecek şekilde bir fabrika kurdu. Fabrikamız şu anda faaliyete geçti. 50 milyon TL’lik bir yatırım. İnşallah bunun devamını getireceğiz. Artık KONSİAD Edirne’de var.”  dedi. 

HELVACIOĞLU: BÖLGEDE BİRLİK VE BERABERLİK İÇERİSİNDE ÇALIŞIYORUZ

Keşan TSO (Keşan Ticaret ve Sanayi Odası) Yönetim Kurulu Başkanı Mustafa Helvacıoğlu da, bölgeye kurulma sözü verilen Gıda İhtisas OSB (Organize Sanayi Bölgesi)’den bahsederek, şunları söyledi: “Hazırladığımız OSB dosyasını, tüm kamu kuruluşlarıyla olan birlikteliğimizin gücünü kendisiyle paylaşacakken ‘Bu işle ilgilenen Bakanımız toplantıya katılsın’ dedi. Fikri Işık bakanımız ayağımıza geldi ve Gıda OSB konusunda ‘Hayırlı olsun’ dedi. Bu nedenle Sayın Bakanımız, Sayın Başbakan yardımcımız ve hükümetimize teşekkür ediyorum. Bölgede birlik ve beraberlik içerisinde çalışıyoruz.” Helvacıoğlu, daha sonra Kurtulmuş ve Müezzinoğlu’na, İpsala pirinci hediye etti.

ŞAHİN: HAMZADERE BARAJI’NIN BİTİMİ BÖLGEYİ ZIPLATACAKTIR

Dursun Ali Şahin ise  Ekonomik açıdan 81 il içerisinde 12. sırada bulunan Edirne bu gidişle 5-6. sıralara gelecek. Yani Türkiye’deki iller arasında ekonomik gelişmede sırası yükselecektir. Bugün Keşanlılar bu güzel yörede kendilerini bulamadı. Bu güzel yöreye hizmet etmek, hizmetlerin en güzelidir. Hamzadere Barajı’nın bitimi bölgeyi zıplatacaktır. Yarınımız güzel olacak.” şeklinde konuştu.   

MÜEZZİNOĞLU: ÖNEMLİ OLAN BÖLGE İNSANIMIZ KAZANSIN

Mehmet Müezzinoğlu ise bölgeye ciddi yatırımların olduğunu ifade ederek, şunları kayıt düştü: “Bölgenin kendine ait zenginlikleri daha iyi noktalara taşınacak. ‘Biz birlikte siyasi partileri önplana çıkarmadan ortak aklını oluşturarak bölgenin yarınlara güçlü yürümesini arzu ediyoruz’ dedik. Bugün başarının her geçen gün basamak basamak yukarı çıktığını görüyoruz. Bölgenin değerlerini ortak vizyona dönüştürebilmenin, yarınlara ait umutları, planlarının yapılabilir noktaya gelmiş olmasında da mutluluk duyuyoruz. Yerel yönetimler anlamında hem AK Partili hem de CHP’li belediye başkanları burada. Önemli olan bölge insanımız kazansın. Bölgenin hak ettiği zenginliklerini yarınlara daha güçlü taşıyabilelim. Trakya bölgesinde tarım, ticaret ve turizm çok önemli. Bunların 3’ünde marka olacak değerler var. Elimizin altında 15 milyon nüfuslu İstanbul ve 5 milyon nüfuslu Balkanlara merkez olacak bir konumdayız. Hamzadere Barajı, Çakmak Barajı ve Ergene Nehri’nin temizlenmesi konusu önümüzdeki 2 yıl içerisinde tamamlanacak. Bu anlamda Çakmak ve Hamzadere barajları tamamlanacak.”

KURTULMUŞ: TÜRKİYE, ÖNEMLİ BİR NOKTAYA GELDİ

Başbakan Yardımcısı Numan Kurtulmuş da Türkiye’nin önemli bir noktaya geldiğini vurgulayarak, “Son 12 yıldır eş zamanlı olarak gerçekleştirdiği siyasi ve ekonomik reformlar sayesinde fevkalade ciddi mesafe kazanmış, lig atlamıştır. Bir üst lige geçmiştir. Türkiye ekonomi alanındaki reformları siyasete ve hukuk alana yapmış olduğu reformlarla birlikte yaptığı için bunu başarmıştır.” dedi. Mehmet Müezzinoğlu, toplantı sonunda gazetecilerin doğalgazla ilgili yönelttiği soruyu yanıtlayarak,  şunları söyledi: “Türkiye genelindeki sistemin dinamiklerini bölge insanının da takip etmesi gerekir. Ticari ve ekonomik dinamikleri güç olan bir ilçemiz. Belirli bir müracaat talebi var ve o müracaat talebine kaymakamımız, belediye başkanımız ve valimiz öncülük yapacak. Müracaatlar tamamlanınca bu işi yapmak istiyoruz. Sorunu hükümetin sorunu gibi değil talebin dinamikleri sorunu gibi görmek lazım. Problemin olduğu gün konuşan değil, problemi çözme anlayışıyla normal zamanda yapılması gerekenleri yapmak gerekir. Bu Keşan’ın sivil dinamiklerine düşen görev.”

Numan Kurtulmuş, toplantının ardından Çanakkale’ye hareket ederken, Mehmet Müezzinoğlu ise AK Parti Keşan İlçe Kongresi’ne katıldı.