BÜLENT SAYLAM

Keşan Aheste Müzik Organizasyon ve Müzik Aletleri yetkilisi Olcay Kuvancı, velilere, çocuklarına karne hediyesi olarak birer enstrüman almasını önererek, çocuklarını Halk Eğitim Merkezi’nin açacağı müzik kurslarına göndermeleri konusunda tavsiyede bulundu.

Olcay Kuvancı, dövizdeki artışın, müzik aletleri satışında ciddi anlamda düşüşler yaşanmasına sebep olduğunu da dile getirdi.

“ENSTRÜMAN HEDİYE EDİN”

Olcay Kuvancı, velilere, çocuklarına karne hediyesi olarak birer müzik enstrümanı almalarını tavsiye etti ve şunları söyledi: “Okulların kapanmasına yakın, veliler karne hediyesi arayışına geçmiş bulunmakta. Biz müziğe gönül vermiş kişiler olarak, müzik eğitiminin özellikle küçük yaşlarda başladığını ve müzik sevgisinin küçük yaşlarda kazanılacağına inanıyoruz. Çocuklarınıza ‘karne hediyesi ne alacağım’ diye düşünmek yerine, bir enstrüman hediye edin ve sonrasında bırakın, araştırsınlar ve öğrenmek istesinler. Yaz dönemi bunun için çok önemli bir dönem. Öncelikle Keşan’da olmak üzere, tüm ülke genelinde böyle bir adım atılsa, her çocuk enstrüman çalmayı bilerek yetişir. Ve gelecekte daha özgüvenli bireylerin yetişmesi sağlanabilir. Ve aileler çocuklarını sadece gitar kursuna yönlendirmesinler. Keşan’da şuan aklınıza gelebilecek her türlü enstrümanın kursu mevcuttur.”

“ÇOCUK ENSTRÜMANI MERAK EDERSE ÇALMAYI ÖĞRENMEK İSTER”

Olcay Kuvancı, çocuğun gelişim döneminde enstrüman çalmayı öğrenmesinin, gelişimi için faydalı olacağını belirterek, “Çocuğun gelişim döneminde bir enstrüman çalmasını öğrenmesi, çocuğun gelişimine %100 katkı sağlayacaktır. Enstrüman çalmaya başlayan bir çocuk, öncelikle kendi çevresinde sosyalleşmeye başlıyor. Özgüveni artıyor. İnsanlar karşısında kendini daha iyi ifade edebilmeye başlıyor. Hem okuldaki arkadaşlarına hem de ailesine karşı, kendini daha iyi ifade edebilir. 8 yaşındaki bir çocuk, bir enstrüman çalmaya başladığında, hem sosyal hem de zihinsel zekâsı farklı çalışmaya başlar. Bir müzik eğitmeni olarak, ailelere tavsiyem, çocuklarına bir enstrüman hediye etmeleridir. Çocuk enstrümanı ancak merak ederse çalmayı öğrenmek ister. Bir çocuğun kendi kendine müziğe ilgi duyması daha zordur, fakat ona bir sebep verilirse, yetenekleri daha kolay ortaya çıkarılabilir.” diye konuştu.

“MÜZİK, ÇOCUĞUN KENDİNİ BİREYSEL OLARAK İFADE EDEBİLMESİNİ SAĞLAR”

Keşan’daki ailelerin, çocuklarını yeterince müziğe yönlendirip yönlendirmedikleri konusundaki bir soruya da yanıt veren yerel müzisyen Kuvancı, şunları dile getirdi: “Yardımcı oluyorlar ama daha fazla vakit ve bütçe ayırabilirler. Önceliklerini çocuklarının yeteneklerini keşfetmesine yardımcı olmaya verebilirler. Aileler genelde çocuklarını spor gibi etkinliklere yönlendiriyorlar. Spor da çok önemli bir sosyal aktivitedir. Çocuğun fiziki gelişimi açısından da iyidir fakat spor, çocuğun takım içinde kendini ifade etmesidir. Müzik ise çocuğun kendini bireysel olarak ifade edebilmesini sağlar.”

“DOLARIN ARTMASIYLA SATIŞLARIMIZ DÜŞÜYOR”

Keşan Aheste Müzik Organizasyon ve Müzik Aletleri yetkilisi Olcay Kuvancı, müzik yapmayı öğrenmenin sadece küçükler için olduğu algısının tamamen bir yanılma olduğunu, enstrüman çalmayı öğrenmenin her yaşta mümkün olabileceğini, başlamak ve başarmak için ise yapılması gereken tek şeyin iyi bir enstrüman satın almaktan geçtiğinin altını çizdi.

Kuvancı dövizdeki artışın enstrüman satışlarını ciddi derecede etkilediğini belirterek, “Daha önceki senelere göre satışlarımız kötü. Her geçen gün doların artmasıyla satışlarımız düşüyor kar marjımız düşüyor. Satış da düşüyor. Günlük olarak zamlara fiyatları yansıtmadığımız için bu partide aldığımız mala zam yansıtmıyoruz. Fakatsonraki partide alacaklarımıza yansıtmak zorundayız. Bu da satışları sürekli düşürüyor. Fiyat artınca çeşidimizi de artıramıyoruz. Elimizde olan malları satmak zorunda kalıyoruz.” dedi.

“HALK EĞİTİM MERKEZİ KURSLARINI ŞİDDETLE TAVSİYE EDİYORUM”

Olcay Kuvancı, son olarak velilere, çocuklarını yaz tatilinde Halk Eğitim Merkezi’nin açacağı müzik kurslarına yönlendirmelerini tavsiye etti ve şunları söyledi: Keşan’da Anasınıfı çağındaki çocuklarda piyanoya karşı bir eğilim gözlemliyoruz. Ve başarılı oldukları da aşikâr. Bu güzel bir gelişme. Ailelerin yaz döneminde çocuklarını Halk Eğitim kurslarına göndermelerini öneririm. Halk Eğitim Merkezinde her geçen gün gelişen bir kadro oluşmaya devam ediyor. Şiddetle tavsiye ediyorum.  Keşan’da iki üç tane müzik aleti satan dükkân var. Kesinlikle, enstrümanlara dokunun ve öyle alın. Yerelden alışveriş yapın. İnternetten aşk olmaz. Hem kargoda karşılaşılan problemlere de önlem alınmış olur. Fotoğraftangörerek enstrüman almayı doğru bulmuyorum.”