Keşan’da 30 yılı aşkın süredir televizyon tamirciliği yapan Ahmet Bozdoğan, son dönemde LCD televizyonların yaygınlaşmasıyla birlikte televizyon tamiri işinin de yok olmaya yüz tutan meslekler arasına girmeye başladığını söyledi.

Terziler Sitesi’nde TV ve Elektronik tamirciliği yapan Bozdoğan, vatandaşların artık 50-100 TL’ye televizyon veya beyaz eşya tamirini yaptırmaktansa 500-600 TL’ye yenisini aldıklarını kaydetti.

Tüketicilerin, LCD televizyonları ve yeni modelleri tercih etmeye başladığını ifade eden Ahmet Bozdoğan, “Bu da bizim gibi tamirci esnafının işlerini olumsuz etkiliyor. İnsanlar yeni ürünlere ve modellere yöneldi. Tüplü televizyonların yerini plazmalar aldı, radyolar dijitalleşti. Tabii bu durum, tamirci esnafının işlerini aksattı. Beyaz eşyadaki fiyat düşüşleri vatandaşın yararına ancak tamirci esnafını zor durumda bıraktı.” dedi.

“AİLENİN TEK EKRANDA KÜMELENDİĞİ ZAMANLAR GEÇMİŞTE KALDI”

Bozdoğan, ailelerin tek ekranda kümelendiği zamanların geçmişte kaldığını, şimdi ailedeki tüm çocukların bilgisayarları ve ayrı odalarının olduğunu vurgulayarak, “Tek kanallı yıllardı. Dolayısıyla uzaktan kumanda hayatımıza girmemişti henüz. Ekranlar ise siyah beyazdı. Evin en nadide eşyasıydı televizyonlar. El emeği göz nuru dantellerle örtülürdü üzerleri. Aile fertleri ve komşular bir araya gelirdi film izlemek için. Önce ekran renklendi. Sonra kanal sayısı arttı. 1990'lı yılların başlarında özel televizyonların kurulmasıyla devlet kuruluşu TRT'nin tekeli bitti. Şimdi yerli ve yabancı yüzlerce kanala ulaşabiliyoruz kumandanın tuşlarına basarak. Teknoloji aldı başını gitti bu arada. Artık tüplü televizyon çok az kaldı. Şu an plazma, LCD ve LED televizyonlarla dolu her yer. Neredeyse her odada bir televizyon var. Ailenin tek ekranda kümelendiği zamanlar geçmişte kaldı.” şeklinde konuştu.

“ESKİDEN TV’NİN BOZULMASI EVDEKİ NEŞEYİ KAÇIRIRDI”

Eskiden TV'nin arızalanmasının evde yas havası oluşturduğunu belirten Ahmet Bozdoğan, sözlerine şöyle devam etti: “O yıllarda TV bozulması günlük yaşamı çok etkilerdi. Şimdi televizyon bozulsa internet var. O yıllarda TV’nin bozulması evdeki neşeyi kaçırırdı. Yenisini almak veya düşünmek dahi imkansızdı. Hemen tamirciye götürülürdü. TV tamirciliği çok önemli meslekti. Arka kapağı açmak ve karma karışık yapıyı inceleyerek arızayı bulmak zor işti bize göre. Tüplü cihazları onarmak hiç de ekonomik değil bugünlerde. Çünkü büyüklerin tabiriyle <Astarı yüzünden pahalı.> Zaten tamir masrafına yenisini almak da mümkün. Tüplü TV'lerle birlikte koca bir meslek de yok oluşun eşiğinde. Hatta şimdi televizyon tamiri yerine kanal ayarlaması yaptığımız oluyor. TV tamirciliğinde emek olayı bitti.

“SIRF GÖSTERİŞ AMAÇLI ALINAN TEKNOLOJİNİN SON ÜRÜNLERİ, HEMEN ARZALANIYOR”

Bozdoğan, sözlerini şöyle tamamladı: “Tüplü televizyonlar diğer çıkan son TV’lerden bütçeye daha uygun ve daha dayanıklı. Görüntü kalitesi daha yüksek ve renkleri daha nettir. Daha az arızalanır ve tamir kolaylığı diğerlerine göre fazladır. Uzun ömürlü olması hala cazip bir cihaz olmasını sağlayabilir. Sırf gösteriş amaçlı alınan teknolojinin son ürünleri, hemen arızalanmakta ve yapımı için aylarca beklenmektedir. Çok az darbelere bile dayanıklılık göstermeyen bu cihazlar, tüplü televizyonların geri dönüşü olacaktır.”