SONGÜL KONAR

Sabah saatlerinde alımlara başlayan TMO-TOBB LİDAŞ Keşan Şubesi'ne giden; AK Parti Edirne Milletvekili Dr. Fatma Aksal, Keşan TB (Ticaret Borsası) Yönetim Kurulu Başkanı Necmi Kaymaz, Keşan Ziraat Odası Başkanı Hasan Şen, alımları yerinde inceledi. Alımlar ile ilgili olarak TMO-TOBB LİDAŞ Keşan Şubesi Müdürü Ali Gücüyeter ile şirket Eksperi Sinem Karayel'den bilgi alan Aksal, Kaymaz ve Şen, çiftçiler ile yeni sistem hakkında görüş alışverişinde bulundu.

İlk ürün getiren çiftçilerden biri olan Mustafa Ayaz, Adilhan Köyü'nden getirdiği 34 ton ürünü, TMO-TOBB LİDAŞ'a teslim ettiğini dile getirerek, "Yeni sistem, eskiye göre çok güzel. Yeni sistemin bize sağladığı avantajlar arasında, kesintinin olmaması ve desteklemeler bulunuyor. Bu anlamda üreticiler olarak çok memnunuz. Yeni sistem çiftçilerimize hayırlı olsun. Bu yıl elde ettiğimiz verimin de geçen yıla göre iyi olduğunu eklersek, şimdiye kadar durumun gayet iyi gittiğini söyleyebiliriz." dedi.

AKSAL: “TARIMDA GELECEK, LİSANSLI DEPOCULUKTA OLACAK”

Yaptıkları incelemenin ardından alımlara başlayan TMO-TOBB LİDAŞ'ın tüm bölgeye hayırlı olması temennisinde bulunan Fatma Aksal, TMO-TOBB LİDAŞ'ın alımlara başlamasında tüm çiftçi kuruluşlarının katkısı olduğunu belirterek, "Tarımda gelecek, lisanslı depoculukta olacak. Bugün itibari ile alımlar başladığı için herkese teşekkür ederim. Gecesini gündüzüne katarak çalışan başkanlarıma da emeklerinden dolayı ayrıca teşekkür ederim. Hem TMO adına hem de üreticimiz kendi adına ürününü teslim ediyor. Üreticimiz kendi adına ününü teslim etmek istediğinde buraya gelip sertifikasını alıyor ve yüzde 75'e kadar ürününün karşılığında sıfır faizle 9 ay kredi kullanıyor. Bu çok büyük bir imkan. Önceden birine ürün veriliyordu ve fiyatlar artığında hayal kırıklığı yaşanıyordu. Üreticinin paraya ihtiyacı var ve bu anlamda ürününü satmak zorunda kalmadan buraya koyabiliyor. ‘Ben ürünümü satmak istiyorum' diyorsanız gelip buraya TMO adına ürününüzü dökebiliyorsunuz. Fiyat çok önemli olsa da, verimlilik her şeyin üstünde geliyor. Bereket ve verim olmadıktan sonra fiyatın bile anlamı kalmayabiliyor. Herkese iyi verimler diliyorum. Bu sabah gönül rahatlığı ile alımlarımıza başladık, herkese hayırlı bir sezon diliyorum." dedi.

KAYMAZ: “ÜRÜN GARANTİSİ VE KALİTESİ HAKKINDAKİ TÜM SORUMLULUK YÖNETİME AİT”

Alımlar ile ilgili olarak değerlendirmelerde bulunan Necmi Kaymaz da, tüm üreticilere, sabırlarından dolayı TMO-TOBB LİDAŞ adına teşekkür ederek, "Bugün (Cumartesi) itibari ile de alımlarımızı gerçekleştirdik. Bölgedeki üreticilerimize bol bereketli bir sezon diliyoruz. Lisanslı depoculuk bugün itibari ile alımlara başladı. Elverişli şartlar için ne gerekiyorsa, bu sabah hepsi tamamlandı. Bu sistem herkesin lehine bir sistem. Öncelikle üreticimizin TÜRİB'e kayıt olması gerekiyor. Bu kayıtlar Ticaret Borsası’nda yapılıyor. Şifresini alan üretici buraya gelip analizini yaptırıyor ve fiyat kendisine bildiriliyor. Şartlar uyarsa depolama başlıyor. Ürün teslim edildikten sonra fiyat üretici tarafından beğeniliyorsa, TMO'ya satışı yapılıyor ya da üretici ‘benim umudum var bekleyeceğim’ dedikten sonra lisanslı depocuya ürününü emanete bırakabiliyor. Üretici o yıl içinde süspansiyonlu kredi kullanmadıysa, teslim etmiş olduğu ürünün yüzde 75'i kadar Ziraat Bankası’ndan sıfır faizle 9 ay kredi kullanma imkanına sahip olabiliyor. Randevulu sistem olmadığı için, sıradan kim geliyorsa, ürünü alınacak. Rutubet sıkıntısı yaşanmaması için üretici, ürününü biraz beklettikten sonra getirirse, hiçbir sıkıntı yaşanmayacaktır. Üretici bize ürününü 100 ton bıraktıysa, 100 ton olarak alır. Ürün garantisi ve kalitesi hakkındaki tüm sorumluluk yönetime ait." şeklinde konuştu.

GÜCÜYETER: “HER ŞEY ÜRETİCİNİN YARARINA”

TMO-TOBB LİDAŞ Keşan Şube Müdürü Ali Gücüyeter, yeni sistemin tüm çiftçilere hayırlı olması temennisinde bulunarak, "Tüm çiftçilerimize bol verimli bir sezon diliyoruz. Artık yeni sistem ile çiftçilerimize çok daha hızlı bir şekilde hizmet etmeye çalışacağız. Yeni sistem, nakliye, kira, analiz desteklerinin yanı sıra vergi muafiyetleriyle çiftçilerimize birçok avantaj sağlıyor. Her şey üreticinin yararına. Çiftçimiz, ürününü istediği zaman satabilir." diye konuştu.

KARAYEL: “BURADA ÜRÜN GARANTİSİ VAR”

TMO-TOBB LİDAŞ Keşan Şubesi Eksperi Sinem Karayel ise bu sistemde çiftçiler için birçok avantajın söz konusu olduğuna dikkat çekerek, şunları söyledi; "Ürününü teslim eden üretici birinci sınıf kaliteli ürün getirdiyse, biz o ürünü aynı kalitede ona vermek zorundayız. Burada ürün garantisi var. Ürün, girdiği andan itibaren sigortalanıyor. Fire kaybı da bize ait."

TMO-TOBB LİDAŞ Keşan Şubesi, ilk alım yılında yaklaşık 20 bin ton hububat alımı yapacak. Bu oran, gelecek yıl, 28 adet silonun da tamamlanmasıyla birlikte 90 bin tona çıkacak ve tüm bölgeyi kapsayacak.