Lütfü Açar, hububatta bahar gübrelemesinin önemine dikkat çekti

“Çok gübre kullanmak, çok verim almak anlamına gelmez”

 

Ziraat Yüksek Mühendisi Uzman Tarım Danışmanı Lütfü Açar, geçen Cumartesi günü yaptığı yazılı açıklama ile hububat tarımında bahar gübrelemesinin önemine dikkat çekti ve bu konuda çiftçilere tavsiyelerde bulundu.    

BU KONU ÖNEMLİ

Açıklamasının başında, bitkisel üretimde gübrelemenin önemi kadar gübre çeşidinin ve uygulama zamanı ile uygulama şeklinin de çok önemli olduğunu belirten Açar, açıklamasında şu görüşlere yer verdi: “Özellikle hububat tarımında gübre ve gübreleme zamanı ve de  miktarı önemlidir.  Bu itibar ile bu konuda dikkatli olmak gerekmektedir. Şunu hemen ifade etmek isterim ki kesinlikle çok gübre kullanmak çok verim almak anlamına gelmez. Bu konu önemlidir. Bu itibar ile üretici bazı kuralları bilmeli veya teknik kurum ve de kuruluşlardan konu uzmanlarından faydalanmalıdırlar. Aksi durumda yaptıkları işin maliyetini artırıcı uygulamalarda bulunmuş olurlar.

TOPRAK TAHLİL SONUÇLARI DİKKATE ALINMALI

Hububat tarımında üç devrenin çok önemli olduğunu da kaydeden Açar, açıklamasına şöyle devam etti: “Bu üç devrede ne kadar doğru iş yapılır ise verime ve de ürünün kalite ile randımanına o derece olumlu katkı verilmiş olunur. Hedeflenen ürün üretim miktarı için ilk etapta atılması gereken fosfor(P) ve potas(K) makro bitki besin elementleri ile Çinko(ZN) gibi mikro bitki besin elementleri bitkinin ihtiyaç duyduğu miktarın tamamı ekimle birlikte atılmalıdır. Azot(N)’un ise takriben 1/3’ü ekim devresinde verilmelidir. Geri kalan Azot(N) ihtiyacı ise bitkilerin kardeşlenmesine müteakip ve de sapa kalkma başlangıç devresinde verilmelidir. Kardeşlenmeye müteakip uygulanacak ikinci Azot (N) uygulanması;  hava ve çevre şartlarına bağlı olarak genel olarak şubat ayı ortalarından itibaren yapılmalıdır.

Bu devrede kullanılacak ÜRE veya Amonyum Sülfat gübresi genel olarak alınması hedeflenen ürün miktarlarına bağlı olarak hesaplanmalıdır. Genel bir fikir oluşması için bu devrede dekara 15-20 Kg ÜRE veya 30-35 Kg Amonyum Sülfat gübresi kullanılmalıdır Bu iki gübre arasındaki tercih genelde toprağın PH’sı ile ilgilidir. Bu itibar ile ekim öncesi kurallara uygun alınan toprak numunelerinin, teknik donanımı iyi olan ve de güvenilir bir toprak tahlil laboratuarı analiz sonuçlarına göre karar verilmesi en doğrusudur. Analiz sonuçlarına göre; Asit ve Nötr karakterdeki topraklarda ÜRE, bazik karakterdeki topraklarda ise AMONYUM SÜLFAT gübresi kullanılmalıdır”

KARDEŞLENME DÖNEMİNDE AZOTLU GÜBRELER UYGULANMALIDIR

“Kardeşlenme dönemine müteakip bitkilerin sapa kalkma dönemleri başlangıcında ise son Azot(N) uygulaması yapılmalıdır. Bu devrede de tavsiye durumuna göre NİTRAT formundaki Azotlu gübreler uygulanarak yapılmaktadır. Bu devre ise genelde mart sonları nisan başlarına tekabül etmektedir. Bu devrede genel olarak 33’lük ve de 26’lık formundaki nitrat gübreleri kullanılmaktadır. Buna karar vermek içinde yine toprak tahlil sonuçlarına göre karar verilmesi en doğrusudur. Bu itibar ile toprak tahlilinin önemi görüldüğü gibi bitkisel üretimin her devresinde karşımıza çıkmaktadır. Bunun için toprak tahlili önemlidir diyoruz.

Uygulanan ve de uygulanacak yaprak gübreleri için ise şunu söyleyebilirim: Yapılacak yeşil aksam analiz sonuçlarına göre ihtiyaç duyulan bitki, besin elementlerini karşılayacak şekilde bakanlıktan ruhsat almış yaprak gübrelerinden biri bitkilerin genelde 2/3 devresinde kullanılmalıdır.”