Uzman Tarım Danışmanı, Tarımsal Yayım ve Danışmanlık Hizmetleri Derneği Muhasip üyesi Lütfü Açar, dün yaptığı açıklamada 2015-2016 yılı kışlık ürün ekilişleri ve bu ekilişlerde dikkat edilmesi gereken hususlar hakkında bilgi verdi.

 İlk önce içinde bulunduğumuz şu günlerde bölgemizdeki ekim çalışmaları büyük bir oranda gerçekleştirilen kanola ile 2015-2016 üretim sezonunun başladığının söylenebileceğini belirten ve yeni üretim sezonunun bölgemiz çiftçilerine hayırlı uğurlu olmasını ve bol kazanç getirmesini dileyen Açar, “Bölgemizde önümüzdeki yıl için kanola ekimi başladı ve halen devam ediyor.  Kanola ürününün ekiminde geç kalınması halinde kış aylarına güçlü bir şekilde girmesi mümkün olmuyor. Kasım ve Aralık aylarında görülen aşırı soğuklarda zarar görme ihtimali var. Onun için kanola özellikle kışa en azından üzerinde 4-5 yapraklı bir şekilde girmelidir.  Şayet kanola bitkisi bu şekilde kışa güçlü bir şekilde girerse  -10 derecenin üzerindeki soğuklara bile direnç gösteriyor. Eğer kışa zayıf girerse -1,-2 derece soğuklardan bile etkilenme şansı yüksek olur.  Bu anlamda kanola ekiminde bu hususlara dikkat edilmesinde fayda var.  Kanola, bölgemiz çiftçisi için her geçen yıl biraz daha fazla önemli olmaya başlayan bir ürün.  Kanola her şartlarda değerlendirilebiliniyor. Özellikle yazlık ekilişlerde mevsim şartlarından ve yaz sıcaklarından etkilenen arazilerin kanola ekimi ile değerlendirilmesi önemli.  Bu açıdan da kanola ekilişi çiftçiler için çok önemli” dedi.

BUĞDAY EKİMİ İÇİN EN UYGUN TARİHLER 15 EKİM 15 KASIM ARASI

 Sözlerinin devamında buğday üretiminin bölgemiz çiftçisinin birinci ürünü olduğunu ve geçtiğimiz günlerde açıklanan bir istatistikî sonuca göre Edirne’nin Türkiye hububat üretiminde 8. sırada yer aldığının açıklandığını kaydeden Açar, şöyle konuştu: “Bu açıklamadaki verim ortalamasına da bakıldığında Türkiye ortalamasının üzerinde bir yerdeyiz.  Bu nedenle hububat ekimi bölgemizde çok önemli ve şu anda doğru yapılması gereken işler var.  Üreticilerimiz, ekim yaparken yapılması gereken işlerin başında ekiliş, tohum ve gübre konusunda son derece dikkatli olmalı.  Maliyet hesaplarını buna göre yapmalı, doğru bir ekim ve gübre kullanımı yapmalı.  Önümüzdeki günlerde bölgemizde görülmesi muhtemel olan yağışların ardından buğday ekimi hızlanacaktır.  Genelde bölgemiz için 15 Ekim, 15 Kasım tarihlerinin ekim için en uygun tarihler olduğu yapılan bilimsel çalışmalar sonucunda da ortaya çıkmıştır.”

KÖK KARARMASI HASTALIĞINA KARŞI DUYARLI OLUNMALI

Son yıllarda ortaya çıkan bir olumsuzluk nedeniyle bölgemiz hububat üreticilerini bekleyen bir tehlike olduğunu kaydeden Açar,  “Bu da 2013-2014 yılı hububat ekilişlerinde bölgemizde görülen kök kararması olarak tabir edilen hastalıktır.  Bu hastalık geçen yıl bölgemizde pek görülmemekle beraber yaptığımız çalışmalarda topraklarımızın bu hastalığa karşı bulaşıcı olduğunu biliyoruz.  Üreticimiz bu konuda dikkatli olmalı. Kültürel tedbir olarak erken ekimden ve sık tohum kullanmaktan kaçınmalıdır ayrıca kullanılacak gübre de çok önemlidir. Ayrıca kesinlikle ve kesinlikle anız üzerine buğday ekimi yapılmamalıdır.  Buna özellikle dikkat edilmelidir.  Bunun yanında bu hastalık ile yapılacak mücadelede 2’li değil, 3’lü münavebe önerilmektedir.  BU hastalık ilaç ile mücadelesi olmayan bir hastalıktır.  Yapılabilinirse biraz maliyetinin yüksek olmasına rağmen tohum ilaçlaması yapılmalıdır.  Bu dönemde yani hububat ekiminde yapılacak olan doğrular, hedef olan üretimle paralel olarak yürüyecektir.  Ekim sırasında yapılacak olan eksiklikler ileride ürün için giderilmesi çok zor oluyor. Çiftçilerimizin yeni üretim sezonunun tekrar hayırlı olmasını temenni ediyor dikkat çektiğim hususlar konusunda duyarlı davranmaları kendi menfaatlerine olacağını da ifade ediyorum” diye konuştu.