AYGÜL KONAR

Hububat tarımında mantari hastalıklar ile mücadelenin önemli olduğunun altını çizen Açar, sürecin başından itibaren gerekli tedbirlerin alınmaması durumunda önemli verim kayıplarının oluşacağına dikkat çekti.

“MANTARLAR, İLK DEVREDE KÖK BOĞAZI BÖLGESİNDE ZARARA BAŞLAR”

Hububat tarımında önemli bir devreye gelindiğini hatırlatan Açar, açıklamasında şunları söyledi: “Özellikle hububat üretiminde mantari hastalıkların bitkiler üzerinde oluşmaya başlanılan devreye gelinmiştir. Mevsim itibari havaların ısınmaya başladığı, rutubet ortamının olduğu bu devrede toprak şartlarında mevcut olan mantarlarda hareketlenerek bitkilere bulaşarak bitkilerin gelişmesi olumsuz etkilenmekte neticesinde de önemli verim kayıplarına sebebiyet verilmesine neden olunmaktadır. Mantarlar, bitkiler üzerinde ilk devrede köklerine bulaşarak kök boğazı bölgesinde zarar etkisini göstermeye başlar. İlerleyen zaman içerisinde de yeşil aksam üzerinde pas hastalıkları şeklinde görülmektedir. Bütün bu süreç içerisinde sürecin başından itibaren gerekli tedbirler alınmaz ise neticesinde önemli verim kayıpları oluşmaktadır. Bu itibar iledir ki hububat tarımında mantari hastalıklar ile mücadele önemli bir faaliyettir.”

AÇAR, 3D KURALINA DİKKAT ÇEKTİ!

Bitkisel üretimde 3D kuralı olduğunu söyleyen Açar, “Nedir bu 3D kuralı denildiğinde ise, bu 3D kuralı; ‘doğru zamanda, doğru girdiyi, doğru bir şekilde’ kullanılması kuralıdır. Önemli bir kuraldır. Fakat yanlış girdi kullanmak değil, doğru zamanda doğru girdinin doğru bir şekilde uygulanması kuralıdır. Bu son derece önemlidir. Bu anlamda hububat tarımında mantari hastalıklar ile mücadelenin gelindiği doğru zaman devresine gelinmiştir. İkinci önemli doğru ise doğru girdilerin kullanılmasıdır. Oluşması muhtemel mantari hastalıklara karşın ruhsatlandırılmış ürünlerin özellikleri dikkate alınarak doğru teşhis yapılarak doğru ilaç tercihi yapılmalıdır. Üçüncü ve en önemli doğru ise girdilerin doğru bir şekilde kullanılması kuralıdır. Girdi uygulamalarının doğru yapılması önemlidir. Ancak uygulamalardan kaynaklanan yanlışlıkların uygulamalar esnasında yapıldığı görülmektedir. İlaçlar, doğru dozda uygulanmadığı gibi ilaç karışımlarından kaynaklanan yanlışlıklar da bu uygulamalar esnasında yapılmaktadır” ifadelerine yer verdi.

Bitkisel üretimin her devresi önemli olduğunu söyleyen Lütfü Açar, “Girdilerin doğru kullanılmasının diğer bir kuralıda bilgidir. Bu itibar iledir ki teknik bilgiye yetkili konu uzmanlarından öğrenerek ilaçlamaları doğru yapmaları kesinlikle uygulayıcıları menfaatlerine olacaktır. Çünkü kim ne derse desin girdi pahalıdır. Kurallara riayet edilmelidir. Edilmediği takdirde maliyetlerin artması demektir. Ürün kaybı demektir. Kazanç kaybı demektir. Bu itibar iledir ki, kurallara ne kadar riayet edilirse kesinlikle riayet edenlerin menfaatine olacaktır” şeklinde konuştu.