SONGÜL KONAR

Saat 09.30 sıralarında, Keşan Belediyesi Çok Amaçlı Konferans ve Tiyatro Salonu'nda başlayan seminere; Keşan Kaymakamı Nuri Özder, Keşan Belediye Başkanı Mustafa Helvacıoğlu, Keşan İlçe Jandarma Komutanı J.Bnb. Ahmet Barış Ulucanlı, Keşan İlçe Emniyet Müdürü Mehmet Tekin, bazı daire amirleri, muhtarlar, lise 1 ve 2. sınıf öğrencileri ile öğretmenler katıldı.

ÇETİNTAŞ: "EN ÖNEMLİ NOKTA, ‘BİR KEREDEN BİR ŞEY OLMAZ’ YANILGISIDIR"

Seminerin sunumunu gerçekleştiren Polis Memuru Umut Cem’in, seminerdeki amacın; gençleri madde ve tütün bağımlılığından uzakta tutmak ve konuya dikkat çekerek farkındalık yaratmak olduğunu söyledi. Seminer, Psikolog İrem Çetintaş'ın sunumu ile devam etti.

Madde bağımlılığının Keşan’ın kanayan bir yarası olduğunu belirten Çetintaş, "Tütün en sık kullanılan bağımlılık yapıcı madde olarak karşımıza çıkıyor. Sigaranın içinde bir sürü bağımlılık yapıcı madde var. Sigara kullanımı kanserin en önemli sebeplerinden birisi olarak görünüyor. Hücre yenilenmesini engellediği için erken yaşlanmaya sebep oluyor. Çeşitli uyuşturucu maddeler sağlığımızı ciddi anlamda tehdit ediyor. Bir şeye bağımlıysanız kendinize güveniniz azalıyor. Akli dengenize bile zarar veriyor. Ailenize de zarar veriyor. Bağışıklık sistemini zayıflatıyor. Birçok ölümcül hastalığa yakalanma riski artıyor. Korku, nefes darlığı, kalp krizi gibi durumlara sebep oluyor. Bu sonuçları bile bile madde bağımlısı olmayalım. En önemlisi madde kullanımına hiç başlamamak diyebiliriz. Dış görünüşte bozulmalar da karşımıza çıkıyor. Bu da özgüvenimizi ciddi şekilde yaralayabilir. Burada en önemli nokta, ‘Bir kereden bir şey olmaz’ yanılgısıdır. Aslında tam da bir kereden bir şey olur. Bir sonraki aşama artık bağımlılık oluyor. Bir sonraki aşama artık hayati risk oluyor. ‘Bırakırım bir daha başlamam’ dendiği anda da döngü yine en başına sarıyor. Madde bağımlılığında en çok dikkat edilmesi gereken noktalardan birisi ise buna davet eden insanlardan uzak kalabilmek. Eğer etrafınızda, ‘Hadi bir kere dene, bir kere içsen ne olacak, iç yoksa küserim.’ diyen kişiler varsa onlara net bir şekilde ‘Hayır’ deyin. Gerekirse onlarla aranıza mesafe koyun. Sizin net tavrınızı görmelerine izin verin. Asla unutmayın ki, tek bir kullanım bile madde bağımlılığına sebep olur." dedi.

NARKOTİK KÖPEĞİNİN GÖSTERİSİ İLGİ İLE İZLENDİ

İrem Çetintaş'ın bu bilgilendirmesinin ardından, Edirne Emniyet Müdürlüğü Narkotik Şube'de görevli polis memuru ve narkotik köpeği tarafından gösteri yapıldı. Sahnedeki sandalyelerden birine gizlenen uyuşturucu maddenin, narkotik köpeği tarafından kısa sürede bulunması, öğrenciler tarafından ilgi ile izlendi. Seminer, Keşan HEM (Halk Eğitimi Merkezi) Müdürlüğü Tiyatro Grubu'nun, madde ve tütün bağımlılığının zararlarını işlediği tiyatro oyununun ardından sona erdi.