Sonay CAN

Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi tarafından Keşan’da düzenlenen Madenlerde İş Güvenliği Çalıştayı geçen cumartesi günü yapıldı.

10.00-16.00 saatleri arasında, Keşan Ticaret ve Sanayi Odası Konferans Salonu’nda gerçekleştirilen ve Maden Mühendisleri Odası İstanbul Şubesi Yönetim Kurulu Üyesi Maden Müh. İş Güvenliği Uzmanı Burhan Erdim, Baş İş Müfettişi Şeref Özcan, avukatlar Onur Deniz ve Yıldız Ertuğ Ünder’in konuşmacı olarak katıldığı çalıştaya, Keşan, İpsala ve Enez bölgesinde görev yapan maden mühendisleri katıldı.

Çalıştay öncesi gazetecilere kısa bir değerlendirme yapan Erdim şöyle dedi: “Bugün maden sektörü başta olmak üzere, iş güvenliği konusunda bir çalıştay gerçekleştireceğiz. Maden kazaları başta olmak üzere, iş güvenliği konuları üzerinde durulacak. Maden sektöründe iş kazalarının bölgemizde ve ülke çapında sıkça olması nedeniyle, iş güvenliği konusunda işletmelere düşen yükümlülükler, üyelerimizin yaşadığı hukuksal sorunlar dile getirilecek. Yükümlülükler ve işin hukuksal boyutu ön plana çıkıyor. İş güvenliği konusu 2014 yılı başında yeni bir boyut kazandı. Yeni duruma özellikle küçük işletmelerin uyum sağlaması gerekiyor. Şu anda küçük işletmeler bu konuya ciddi bir uyum sağlayamadılar. Bu nedenle çeşitli sıkıntılar yaşanıyor. Dolayısıyla, uyum konusunda kendilerini bilgilendireceğiz. İş güvenliği konusunda düzenlenecek organizasyonlara adaptasyon sağlanması konuları ele alınacak. İş kazalarını gidermek için maden sektörü çok ciddi çalışmalar yapıyor. Bunun için en başta toplumda bir bilinç gerekiyor. İşveren ve çalışan kesim açısından durum böyle. Ancak ülkemizde bu konu bir prosedür olarak görünmekten öte gitmiyor. Gerçek manada bunun sistematik olarak artması ve bilincin oluşması gerekiyor. Yaşanan bir başka sıkıntı da iş güvenliği eğitiminin ticarileşmesi. İş güvenliği konusu ticari bir yapıya büründü. Ortak sağlık ve güvenlik konularında çeşitli kurumlar oluştu ve bunlar da işleri tamamen ticari boyutta yapıyorlar. Ancak, iş güvenliği böyle bir alan değil. İşçiler, işveren ve devlet burada üç ayağı oluşturuyor. Ama işçiler maalesef, iş güvenliğine en az sarılanlar. Sendikaları da buna dahil edebiliriz. Sendikaların bu işin içine biraz daha katılması lazım. Eğitimler de burada temel işlevlerden bir tanesi oluyor.”  

Açıklamanın ardından çalıştaya geçildi. Çalıştayda; Özcan, Deniz ve Ünder, iş güvenliği konularında söyleşiler gerçekleştirdi.