Keşan TB (Ticaret Borsası) eski Başkanı Ender Mağden, geçtiğimiz hafta içinde Keşan TB’ye ait Migros kavşağındaki 2 adet arazinin satışıyla ilgili yazılı bir açıklama yaptı. Mağden, açıklmasında yeni yönetime satış ile ilgili sorular sordu. Eski başkan Ender Mağden’in yazılı açıklaması şöyle:

“23.11.2015 tarihinde Keşan Ticaret Borsasından kamuoyuna açıklama yapıldı.                                         ‘Uzun süredir Keşan gündemini meşgul eden, Keşan Ticaret Borsasına ait Migros kavşağındaki 2 adet arazinin satışı 12.900 milyon TL’ye satışı yapılmıştır’ diye. Hayırlısı olsun. Bu arsaların Keşan Ticaret Borsasına kazandırılmasında ve ciddi bir kar elde edilmesinde katkım var ise, bazı soruları da sormaya hakkım var diye düşünüyorum.

Bu araziler 27.10.2011 tarihinde ihaleye çıktı ve 72.741 m2 olan arazi 8.500 milyon TL’ye Turkmall isimli firmaya satıldı. 26.017 m2 ise Keşan Ticaret Borsasına kaldı.

1 ADET ARSANIN (72.741 m2) SATIŞ RAKAMI: 8.500.000,00 TL.                                                                          2 ADET ARSANIN (72.741+26.017 m2) TOPLAM MAALİYETİ : 5.698.928,87 TL.                           

KEŞAN TİCARET BORSASI NET KARI: 2.801.073,13 TL. + 26.017 m2 ARSA

26.017 m2 arsamızı da 27.10.2011 tarihli ihalede gerçekleşen fiyat üzerinden hesaplarsak 3.040 milyon TL yapar. (Dikkat edin bu günkü fiyatlardan demiyorum bile, dolar bazında hiç demiyorum.)  27.10.2011 tarihinde 2 adet arsamızın değeri (8.500+3.040 milyon TL) = 11.540 miyon TL imiş. Bugün ise basına çıkıp diyorsunuz ki ‘’Gündemi meşgul eden araziler satılmıştır.’’ Nasıl satılmış, nerede satılmış, satılırken kimlere haber verilmiş, rekabet kurallarına uyulmuş mu? Hiçbir bilgi yok. Hiçbir üyenin haberi yok, gizlice sessizce satıldığı doğru mudur? Sizler yönetimi devralırken Keşan Ticaret Borsası böyle bir sorunu zaten yoktu, Keşan’ın merkezinde (Köşk Düğün Salonunda) yaptığımız karlı ihaleyi keyfi olarak, kıskançlıktan bozarak, bu durumu ‘SORUN’ haline getiren sizler değil misiniz? Eski yönetim size 1TL dahi borç bıraktı mı?

İhaleyi bozmayıp da 26.017 m2 arsamız üzerinde borsamıza sosyal tesis ve yeşil alanlar kazandıramaz mıydınız? TURKMALL’ın kuracağı alışveriş merkezinin bitişiğindeki bu arazimiz daha değerli hale gelmez miydi? Bu alış veriş merkezi bölgemizi bir çekim merkezine dönüştürülüp, sosyal ve kültürel hayatımıza katkısı olur muydu? Kurulacak alış veriş merkezinde 1000 kişinin istihdam edilmemesi sizleri üzmüş müdür? Ama siz tutturdunuz bu arsaları Keşan’a kazandırdık dediniz. Şimdi ne oldu? Soruyorum;

- İhaleyi bozdunuz, niye Keşan’a kazandırmak için dediniz. Arsaların ikisini de sattınız, peki şuan bu yerler Keşan’a kazandırıldı mı? Arsaları alan Keşanlı mı?

- Keyfi olarak ihaleyi bozduktan sonra, Keşan Ticaret Borsası varlıklarını ve kendi şahsi kefaletinizi vererek kredi çektiniz. Turkmall’ın parasını geriye verdiniz. Kredi çektiğiniz bankaya kaç TL faiz ödediniz?  Bu faizleri Keşan Ticaret Borsası kasasından mı yoksa şahsi olarak mı ödediniz?

- 29 ay, ayda 51.000 TL faiz ödediğiniz doğrum udur?

- 2 Adet arsayı 12.900 milyon TL’ye sattınız. Yaptırdığınız değer tespitinde ve basına yaptığımız açıklamada yeri 14.000 milyon TL’nin üzerinden satacağız dediniz mi?

- Yaptığınız masraflar ve faiz ödemelerini düşünce, Borsa kaç TL net kar elde etti? Deloitte denetleme firmasına, ‘’eski yönetimin açıklarını bulun bize’’diye verdiğiniz 50.000 TL. ücreti masraftan sayacak mısınız? 

- Madem talep var arsalara niçin bizim gibi Keşan’ın merkezin de halka açık bir şekilde ihale yapmadınız? Üyelerinize duyurmadınız?

- İhaleyi alan kişi kimdir? Nerelidir? Bu kişinin bu arazilere KONUT yapmak istiyorum dediğini, bizim gibi sizlerde duymuşsunuzdur. Sizlerden böyle bir talebi oldu mu? Burası konut alanı olursa, değeri 13 milyon değil, 50 milyon TL olacağını herkes bilir. Sessizliğiniz niçin çıkıp açıklayın. Söylentiler büyümesin.

Bu arazilerin maliyeti budur. Net karımız budur deyin. Bizlerde kar mı ettiniz, yoksa kurumu zarara mı uğrattınız bilelim. Hadi uzatmayın, çıkın açıklayın…

Bizim dönemimizde saçma sapan şeyler için her gün basına çıkıyordunuz, unutmayın. Göreve geldiğinizden beri neredeyse 3 yıl geçti Keşan Ticaret Borsası veya bölgeniz için hangi faaliyetleri gerçekleştirdiniz? Çıkın anlatın bizler bir şey göremiyoruz, yoksa faaliyetlerinizi basından gizliyor musunuz? Anlatın…

Almanya ya fuara gittik deyin, Paşayiğit’teki, Enez’deki, İpsala’daki üyelerimiz için çok faydalı bir gezi oldu deyin, anlatında bizde bilelim. Öyle kendinizi gezdirme ile olmuyor bu toplumsal işler, bunu bilesiniz.

Allah haksızlığı yarına bırakır; ama yanına bırakmaz. (TAKVA)”