“Barınma, sağlık, eğitim ve işsizlik mahallemizin başlıca sorunları”

HABER MERKEZİ

Keşan FM’de, 15 günde bir yayınlanacağı duyurulan ve Keşan merkez mahallerinin durumlarının konuşulacağı “Mahallem Konuşuyor” programının ilki dün gerçekleştirildi.

Yenimescit Mahalle Muhtarı Fikret Kantar’ın stüdyo konuğu olarak katıldığı ve Medya Keşan Gazetesi Editörü Bahar Çetin Çalen’in moderatörlüğünde canlı yayınlanan programda, mahalle halkıyla yapılan sokak röportajlarına da yer verildi.

Halkın, Yenimescit Mahallesi hakkında dile getirdiği konular, ağırlıklı olarak; işsizlik-istihdam, uyuşturucu kullanımı, eğitim, barınma, mahalle halkı üzerinde oluşan önyargı, Karanlıkdere TOKİ’lerin sorunları, doğalgaz talebi, sosyal alan eksikliği, okullara Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemine göre öğrenci alınması ve bunun doğurduğu sonuçlar, erken yaşta evlilikler, ulaşım şeklinde sıralandı.

178’i iş yeri olan ve toplam 2.029 haneden oluşan, 76 sokağı bulunan Yenimescit Mahallesi’nde; 3.213’ü kadın, 3.257’si erkek olmak üzere toplam 6.470 kişi yaşıyor.

Mahalle sınırları içerisinde, muhtarlık haricinde, kamu kurum ve kuruluşuna ait sağlık ocağı hizmet binası, okul vs. yer almadığını dile getiren Muhtar Fikret Kantar; “Barınma, sağlık, eğitim ve işsizlik mahallemizin başlıca sorunlarıdır. Son yıllarda temel sorunlarımızın bazılarının hafiflediğini de söylememiz gerekir. Barınma konusunda, TOKİ tarafından yapılan toplu konutlar insanların nefes almalarını sağlamıştır ancak hala tek odalı evlerde yaşamlarını sürdüren onlarca aile vardır.” şeklinde konuştu.

LİSEYE BAŞLAYAN 200’DEN FAZLA ÖĞRENCİDEN ANCAK 35 – 40’I MEZUN OLABİLİYOR

Mahallede genel çoğunluğun ilkokul mezunu olduğunu ve okuma – yazma bilmeyenlerin oranının

% 4-5 civarında gözlendiğini ve bu oranın daha çok yaşlı nüfusu kapsadığını ifade eden Kantar, “İlköğretim okulu mezunları sayısı son yıllarda artış göstermiştir. Yine son yıllarda 200’den fazla öğrencimiz liseye başlamış ancak bunların sadece 35 – 40 tanesi liseden mezun olabilmiştir.” dedi.

Yüksekokul ve üniversite bitiren öğrencilerin de olduğunu fakat sayılarının beklentilerin altında gerçekleştiğini vurgulayan Fikret Kantar, eğitim konusunda devamsızlığın bir sorun olarak karşılarına çıktığını ve ailelerin bu sorunu aşmak adına yeterli duyarlılığı göstermediklerini düşündüğünü kaydetti.

“ÇOCUKLARIMIZ AYRIŞMADAN, ESKİDEN OLDUĞU GİBİ EĞİTİM GÖRMELİ”

Adrese Dayalı Kayıt Sisteminin bazı olumsuzlukları da beraberinde getirdiğinin altını çizen Kantar, şunları söyledi: “Karma eğitimin mutlaka olması gerektiğini, çocuklarımızın ayrışmadan, eskiden olduğu gibi bir arada eğitim görmesini istiyoruz. Bugünkü sistemde eğitim gören çocuklarımız, liseye geldiğinde bocalıyor ve uyum sağlamakta zorlanıyor.”

Mahallede gerçekleştirilen röportajlarda uyuşturucu kullanımın da şikayet konusu olduğunun gözlendiği programda, uyuşturucunun sadece Yenimescit’in sorunu olmadığını, şu anda tüm Keşan’ın bu sorunla karşı karşıya kaldığının ve bunun zamanla ciddi tehlikeler doğurabileceğinin altını çizdi.

İnsanların, uyuşturucu adı altında temin ettikleri bazı maddelerin alsında çok kolay hazırlanan fakat bir o kadar zehirli, hatta öldürücü maddeler olduğunu bildirdi.

Keşan OSB’nin istihdam açısından bölge için umut verici olduğunu kaydeden Kantar, mahallenin sorunlarının aşılabilmesi için her alanda önemli projeler hazırlanarak hayata geçirilmesi gerektiğini ifade etti.

26 OCAK’TA AŞAĞI ZAFERİYE MAHALLESİ KONUŞULACAK

“Mahallem Konuşuyor” programının 26 Ocak 2017 Perşembe günü Aşağı Zaferiye Mahallesi ile devam edeceğini bildiren Keşan FM yetkilileri, saat 14.10’da canlı yayınlanan programların, aynı gün Keşan FM’de 21.05’ten itibaren tekrar edileceğini ve Keşan FM Internet sayfası www.kesan.fm üzerinden de dinlenebileceğini dile getirdi.