HABER MERKEZİ

Keşan FM Yayın Sorumlusu Buket Birsen Çayır’ın moderatörlüğünde, saat 14.10’da başlayan programın stüdyo konuğu, Keşan Muhtarlar Derneği Başkanı ve Yayla Köyü Muhtarı Mehmet Onur oldu.

Çayır, programdan önce bazı köyleri ziyaret ederek muhtarlarla görüştüklerini ve köylerin sorunları hakkında bilgiler aldıklarını aktardı. Telefonla görüştükleri bazı muhtarların kayıt vermek istemediğini ifade eden Çayır, “Muhtarlarımızın bazıları kayıt vermeyi değil programın canlı yayın konuğu olmayı istediler. 45 köyümüz var. Tamamını 45 dakika süren bir programda konuşmak imkansız. Son programda köylere yer vermekteki amacımız; köylerimizin sorunlarına da olabildiğince kulak vermekti. Daha sonra, ilerleyen günlerde sadece köylerimizi konuşacağımız bir program da yapabiliriz. Ancak şu an için köylerimizi bu projenin dışında tutmak istemedik ve son programı köylerimizin sorunlarına ayırdık.” şeklinde konuştu.

GÖKÇETEPE VE SAZLIDERE, YAYLA KADAR ŞANSLI DEĞİL!

Sözlerine, Yayla Köyü’nün, coğrafi olarak Keşan’a 32 Km.,  Saros Körfezi’ne 1 Km. mesafede yer aldığını, geçim kaynaklarının; kuru tarım, hayvancılık ve balıkçılık olduğunu dile getirerek başlayan Mehmet Onur, tüm köyler ele alındığında; köy yollarının iyileştirilmesiyle birlikte daha fazla parke taş döşenmesi işinin gerekliliğine dikkat çekti.

Sahil köyü olan Yayla’nın bu sebeple bazı avantajlara sahip olduğunu dile getiren Onur, Gökçetepe ve Sazlıdere gibi yine sahilde olan bazı köylerin ise aynı şansa sahip olmadığını kaydetti. İmar planı dışında kalmalarının bu iki köyü olumsuz etkilediğini bildiren Onur, imar konusunun bu köyler için en kısa sürede çözüme kavuşturulması gerektiğine vurgu yaptı.

MERİÇ: BU YANLIŞTAN DÖNÜLMELİ

Canlı yayın sırasında, programdan önce röportajları gerçekleştirilen Akhoca Köyü Muhtarı Emrullah Meriç ve Gökçetepe Köyü Muhtarı Abdullah Kemik’in köylerinin sorunlarına yönelik verdikleri bilgiler ve Keşan Muhtarlar Derneği ile ilgili eleştiri ve görüşleri de yayınlandı.

Muhtarların görevinin kolay olmadığını kaydeden Meriç, “Vatandaşımız sorunlarının çözümü için bize geliyor. Her konuda çabalıyoruz fakat her zaman gerekli çözümü üretemiyoruz.” şeklinde konuştu. Emrullah Meriç, Akhoca’nın sorunlarını şöyle sıraladı: “Eğitim öğretim döneminde taşımalı sistemle ilgili sıkıntı yaşıyoruz. Bu durum öğrencileri ve öğrenci velilerini üzüyor. Şu ana kadar bu sorunumuzu aşamadık. Vatandaşımız çöp toplama bedeli olan 5 TL’yi ödemekte rahat davranıyor. Ödemiyor. Bunun gerekliliğini anlatmakta güçlük çekiyoruz. Geçim kaynağımız tarım, çiftçilik yapıyoruz. Toprak, göç veren bölgemiz için değerli. Bu noktada yapılan tarımda toplulaştırma çalışmaları halkımızı son derece memnun etti. Topraksız aileler 40’ar dönüm toprak sahibi oldu. 107 vatandaşımız çok yakında belgelerini alacak. Akhoca’ya 3 bin 500 metrekare parke taşı döşendi ama bu bize az geliyor. Elbette diğer köylerimiz de ihtiyacı olanı alsın fakat Akhoca’nın da hak ettiğini alması bizi mutlu eder. Bir de biz orman köylüsüyüz. Devletimiz bu yıla kadar zati yakacak ihtiyacımızı diğer orman köylerimizle birlikte karşılıyordu. Ancak bu yıl, yakacağımızın siter karşılığı paralı olarak verilmesi kararlaştırıldı. Orman köylüsü olmayan köyler de bu kapsama alındı. Burada bir hata yapılıyor. Halkımız tepkili. Bu yanlıştan en kısa sürede dönülmesini arzu ediyoruz.”

Meriç, Kılıçköy sınırları içerisinde bulunan şehit mezarlığına da şu sözlerle dikkat çekti: “Burada, Osmanlı-Rus harbi zamanında Bulgar çeteleri tarafından katledilen askerlerimizin olduğu söyleniyor. O döneme canlı şahit olanlardan duyuyoruz. Buranın tarihçilerimiz tarafından araştırılmasını ve düzenleme yapılarak hak ettiği fiziksel ve manevi yapıya kavuşmasını istiyoruz.”

KEMİK: İMAR SORUNUMUZ ACİLEN ÇÖZÜLMELİ

Gökçetepe Muhtarı Abdullah Kemik, ana sıkıntılarının, Sazlıdere de dahil olmak üzere imar konusu olduğunu söyledi. İmar planlarının ivedi şekilde hayata geçirilerek Gökçetepe ve Sazlıdere’nin canlandırılması gerektiğinin altını çizen Kemik, “Turizm ile ilgili yapılan toplantılarda da dile getirdim. Bu bölgeye bir şeyler yapılabilmesi için bu sorunu çözmemiz gerekiyor. 2 bin 500 dönüm arazi satılmış ancak bu sorun çözülmeden direk dahi dikemiyorsun araziye.” dedi.

İL GENEL MECLİS ÜYELERİ, EDİRNE’YE HAZIRLIKLI GİTMELİ

İl Genel Meclis üyelerinin, Edirne’de gerçekleştirilen toplantılara hazırlıklı gitmeleri gerektiğini belirten Abdullah Kemik, “Ben şimdi buradan soruyorum, ‘Arkadaşlar, siz hangi köye gittiniz, hangi noksanları tespit ettiniz de gittiniz toplantılara?’ Köyleri gezip, sorunları belirleyerek, 45 köyümüzün sorunlarını rapor haline getirerek görüşmelere gitmek lazım. İl Genel Meclis üyeliği böyle olmalı. Gönlümüz bunları istiyor. Köyden, muhtardan, köylünün ağzından noksanları yazıp veya derleyip toplayıp Edirne’de buna göre proje yapılmalı veya bütçe buna göre hazırlanmalı diye düşünüyorum.” şeklinde konuştu.

MUHTARLIKLARIMIZ, SAHİLLERDE OLUŞTURACAKLARI BİRİMLERLE, KİMLİK BİLDİRİMİNE YARDIMCI OLABİLİR

Programda, 1774 Sayılı Kimlik Bildirme Kanunu’nda, OHAL kapsamında yapılan düzenlemeyi hatırlatan Mehmet Onur, “Yapılan düzenleme ile bu kanunun ilgili maddesine ‘günübirlik kiralanan evler’ de eklenmiş. Kanunun ilgili maddesinde sayılan özel veya resmi her türlü konaklama tesisinin tüm kayıtlarını bilgisayarda günü gününe tutması, kolluk kuvvetlerinin veri kayıt sistemine tüm güncellemeleri anlık olarak iletmeleri gerektiği bir zorunluluk olarak ifade ediliyor. Bu konuda gerekli itinayı göstermeyenlere ise 10 bin ile 5 bin TL arasında idari para cezası verileceği, durumun, işletme ruhsatının iptaline kadar varabileceği vurgulanıyor. Halkımızın, kimlik bildirimi konusuna duyarlı davranması, işletmelerimizin güncellemeleri hassasiyetle takip etmeleri gerekiyor. Bizler de muhtarlar olarak, henüz bu konuyu bir araya gelerek konuşmadık ama, vatandaşımıza yardımcı olmak adına sahillerimizde muhtarlık birimleri oluşturabilir, halkımızı bilgilendirebiliriz.” dedi.

MUHTARLARA, DERNEK ÇATISI ALTINDA BİRLİK OLMA ÇAĞRISI

Program sırasında yayınlanan röportajlarda, muhtarlar Meriç ve Kemik’in, dernek konusunda birlik çağrısı yapmaları dikkat çekti.

Meriç, yapılan son genel kuruldan sonra dernekte kutuplaşmalar olduğunu, bazı muhtarların dernekten kopma noktasına geldiğini vurguladı. “Meseleleri büyütmeden, hataları kusurları abi - kardeş duygusuyla değerlendirerek bir arada kalmaya devam edelim, derneğimize sahip çıkalım” diyen Meriç, muhtarlara; “Seçilmiş insanlar olarak birbirimizden üstünlüğümüz yok. Bugünden tezi yok gelin derneğimize sahip çıkalım” çağrısı yaptı.   

Kemik ise, derneğin amacına uygun yürütülmediği takdirde dernekte durma taraftarı olmadığını belirterek, şunları söyledi: “Muhtarlar Derneği’nde son zamanlarda çekişmeler olduğu doğrudur. Var olan bir şeye yok diyemeyiz. Hepimiz insanız. Bu muhtarlıklar bir gün bitecek. Akraba ilişkilerimizi, dostluk, kardeşlik ilişkilerimizi unutmadan, bu dernek çatısı altında güzel şeyler bu güne kadar yaptık, bundan sonra da yapılacağına eminim. Çok kötü günlerden alındı bu dernek. Ben istiyorum ki hep birlikte olalım. Derneğin yaşatılabilmesi için 3 TL belge parası alınıyor. Benim içim cızlıyor. Dernek amacına uygun hale gelmeli, bedel almadan işler yürütülmeli. Dernek budur. Parayla olduktan sonra başka yerde de yapılır bu.”

Dile getirilen eleştiri, öneri ve birlik çağrısı üzerine Muhtarlar Derneği Başkanı Mehmet Onur, “2 dönemdir muhtarlık yapıyorum. Herkese karşı saygı çerçevesi içerisinde ilişkilerimi sürdürdüm, sürdürüyorum. Toplamda 3 yılı kapsayan başkanlık döneminde de bir yılı doldurdum. Genel kurulumuzda benden önceki başkan Kozköy Muhtarı Kadir Uzun ile çekiştik. Başkan ben oldum. O günden bu yana da, onu destekleyen bazı arkadaşlarımız dernekten ayrılma kararı aldı. Hatta yeni dönem muhtar olan arkadaşlarımızın bazılarıyla  oturup çay kahve dahi içmeden küs olduk.” dedi.

51 üyesi olan derneğin belirli giderleri olduğunu kaydeden Onur, şunları söyledi: “Abdullah Kemik’in ifade ettiği 3 TL belge parasını almayı, Kemik’in de dahil olduğu bir ortamda ortak bir karar olarak belirledik.  En azından derneğe faydası olur düşüncesi ile alınsın denildi. Ben de istemiyorum bu bedelin alınmasını. Haliyle derneği yaşatmak için gelire ihtiyaç duyuyoruz. 100 TL. aidat bedelimiz var. Bunu düzenli ödeyen de 22 muhtar arkadaşımız.”

Programın sonunda Çayır,  Mahallem Konuşuyor’un değerlendirilmesi kapsamında, Keşan Belediye Başkanı Opr. Dr. Mehmet Özcan’ı da davet ettiklerini, tarihi henüz belli olmamakla birlikte, en kısa süre içerisinde Başkan Özcan ile bir program yapacaklarını dile getirdi. Mahallem Konuşuyor programının kayıtlarına, Keşan FM’in resmi internet sitesi www.kesan.fm adresinden erişilebiliyor.