Mahmut Yıldırır, sinekle mücadele konusunda bilgi verdi

Keşan Belediyesi Veteriner İşleri Müdürü Mahmut Yıldırır, dün yaptığı açıklamada, sivrisinekle mücadele kapsamında yapılan çalışmalar hakkında bilgi verdi.

Yıldırır,  2015 yılından itibaren larva mücadelesini hiç kesmediklerini ifade ederek “Normalde kış ayları çok sert geçince Ocak-Şubat aylarında çalışmalarımıza ara veriyorduk ancak bu kış sert geçmediği için mücadelemiz hep devam etti. Su sıcaklığı 14 dereceyi bulduğu zaman larva için uygun bir ortam oluyor. Sineklerin 15 gün suda kalma evreleri var, sonrasında kanatlanıyorlar. Bir sivrisinek 200-300 adet yumurta bırakabiliyor. Önlem alınmadığı takdirde başarısız bir mücadele olacaktır. Bunları bildiğimiz için de larva üreyebilecek yerlere önce biyosidal uygulama yapıyoruz.” diye konuştu.

BURADA İŞİN FİZİKSEL KISMINI ÇÖZMEYE UĞRAŞIYORUZ

Uygulama yaparken Keşan’ın etrafına 5 kilometrelik bir daire çizdiklerini belirten Yıldırır, “Bu daire içinde kalan dere, göl, su birikintisi, gereken neresi varsa buralara biyosidal uygulama yapıyoruz. Sineğin üremesini engelleyerek sinekle mücadele konusunda % 80 oranında başarı sağlıyoruz. Sivrisinekler 3 kilometre rüzgâr ile 5 kilometre uçabildikleri için çok kolay yayılabiliyorlar. Daire içinde kalan bölgeyi sürekli temiz tutmaya çalışıyoruz. Bir yere biyosidal uygulama yaptığımız zaman belli bir zaman sonra tekrar uygulama yapmak gerekebiliyor. Sürekli sinek popülâsyonu oluyor. Bunlara önlem olarak Keşan, Yayla, Erikli, Danişment’te çalışmalar yapıyoruz. Karanlıkdere mevkiinde de çalışma yapıyoruz. Dere ıslahlarını yaparken aynı zamanda sinekle mücadele uygulamasını da yapıyoruz. Bu derelerde su aktığı zaman sıkıntı yok ama suyun birikinti oluşturduğu yerlerde larvalar üreyebiliyor, ilaçlama yaparak da kimyasal kısmını çözüyoruz. Mezbahanın altında bulunan çeltik tarlalarının olduğu bölgede de uygulama yapıyoruz. Sorumluluk sahamız olmamasına rağmen buralar sineklerin çoğalmasına elverişli olduğu için buralarda da uygulama yapıyoruz. Çeltik sahası çeltik komisyonunun, Kaymakamlığın sorumluluğunda. Cevizlik deremiz kanalizasyonun karıştığı alan ve oradan da su çekiliyor. Biz mücadele kısmındayız ve bizi yoruyor. Konuyla ilgili yazışmalarımızı yapıyoruz. Sivrisinek 5 kilometre uçuyorsa çeltik sahaları en az 3 kilometre dışarıda olmalı diye düşünüyorum. Bu alanlarda larva zamanında mücadele olmalı. Yapılmadığı için ekiplerimizi koyuyoruz. Mesafe de yakın olduğundan sinek hemen şehir merkezine geliyor. İlaçlama yaparken 5 kilometrelik bir daire çiziyoruz.”  şeklinde konuştu.

ORADA BİR SORUNUMUZ KALMADI

Yıldırır, sahillerde de sivrisinek mücadelesinde bulunduklarını söyleyerek, “Yayla Sahili’nde yeni arıtmamız oldu. Orada bir sorunumuz kalmadı gibi. Ancak fosseptikler ve sahildeki dere ilaçlanacak. Danişment Sahili’ndeki fosseptikler de ilaçlanacak. Larva mücadelesi bittikten sonra karasinek ilaçlamasına dönüyoruz. Erikli Sahili’ndeki tuz gölünün etrafında ilaçlamaları yaptık.” dedi.

ÖNCELİK SİNEĞİN ÜREMEMESİNİ SAĞLAMAK

Vahşi çöp depolama sahasının ıslah edilmesinin mücadele açısından önemli bir gelişme olduğunu ifade eden Yıldırır, son olarak şunları söyledi: “Şu anda sineğin ürememesi için tüm sistemi kontrol altına aldık. Ancak yine de şehir merkezine sinek gelecektir. Şehir içerisinde araçla ilaçlama yapmak için belli bir potansiyel olmalı. O havada uçan sineği yakalıyor. Bu potansiyel şu an için yok. 12 personelimiz ve 3 aracımız var. Gerektiğinde kullanacağız. Bu sene haftada 2 gün deniz, haftada 2 gün Keşan olarak programa aldık. Şu anda rüzgârın dinmesini bekliyoruz. Araç üstü mücadele işin %15’ini kapsıyor. Öncelik sineğin ürememesini sağlamak.”