HÜSEYİN ÜNSAL YÜCEL

Makine Mühendisi Yalçın Kaya, dün yaptığı açıklamada, Türkiye’de 2 Mayıs’tan itibaren mevcut binalar için Enerji Kimlik Belgesi zorunluluğunun başlayacağını bildirdi.

Enerji Kimlik Belgesi’nin iskan alınmayan yeni binalarda makine mühendisleri tarafından iskanı bulunan eski binaların ise akredite olmuş firmalar tarafından verildiğini belirten Kaya, “Enerji Kimlik Belgesi binalarda enerji performansı tespit edilerek yeni binalar için proje ile birlikte belediyeye sunuluyor. Ancak program şöyleydi, 2 Mayıs’tan eski olan binalar yani iskan almış binalar, iskan almış binalarında 2 Mayıs’tan sonra enerji kimlik belgesi alması zorunluydu. Konut sahipleri enerji kimlik belgesini yaptırmazsa ne olur? Alım satım yapamazlar. Ayrıca belge olmadan binalarda kullanmak üzere bankadan kredi de çekemezler. Şimdi hazırlanan bu Enerji Kimlik Belgesi, a, b, c, d, e, f, g gibi sınıflandırmaları bulunmaktadır. Enerji verimliliği en fazla olan a en düşük olan g gibi sınıflardır. Yeni binalarda a, b, c, sınıflarına uygun enerji kimlik belgesi hazırlanması lazım. Binanın da a, b, c sınıflarına uyması lazım. Ancak eski binalarda yani iskanını almış olan binalarda a’dan g’ye kadar enerji verimliliği sınıfı kabul edilmektedir.” dedi. 

BELGE 10 YIL GEÇERLİ

Belgenin amacının binanın enerji kaynaklarının verimli kullanılması olduğunu ifade eden Kaya, şunları söyledi: “Çevre kirliliğinin önlenmesi ve enerjinin asgari olarak binalarda kullanılması hedefleniyor. Bu belgeye sahip bir binadan ev alacak olan kişi konutun ne kadar enerji harcadığını, yakacağı kömür miktarı, elektrik miktarı vb. şeyleri öğrenebiliyor. Bu belge tüm binayı kapsayacak şekilde veriliyor. Sadece bir ve birkaç dairenin talebiyle olmuyor. Bu enerji kimlik belgesinin hazırlanışından sonra 10 yıl geçerliliği var. 10 yıl sonra Enerji Kimlik Belgesi’nin yenilenmesi gerekiyor. Enerji kimlik belgesi bir A4 kağıdı boyutunda, üzerinde bina enerji verimliliğini sele gazı emisyonunu gösteren şema ile binanın tamamının fotoğrafının görüldüğü bir belgedir. Belge üzerinde numarası olup, internette Enerji Kimlik Belgesi sayfasında bina ile ilgili enerji verimliliği bilgilerine ulaşılabilir.”  

YALITIM TAVSİYELERİ

Yalçın Kaya, binalarda yalıtım konusunda bulunulan tavsiyeleri de aktararak,“Yalıtımla ilgili şu tavsiyelerde bulunuluyor. Bina duvarlarında yalıtım yapılması. Mevcut mekanik sistemlerin özellikle vana gövdelerinde yalıtım yapılması. Pencerelerin yenilenerek, kontrolsüz hava sızmasının ve iletiminin azaltılması. Aydınlatma ile ilgili manyetik balastların, elektronik balastlarla değiştirilmesi. Belli bölgelerde zamana, harekete ve gün ışığına bağlı kontrol yapılması. Radyatörlerde otomatik vana uygulanması. Mekanik sistemde otomasyon ve genel hatlarda enerji izleme sisteminin kurulması. Elektrik motorlarında verimsiz motorların sınıflarının yükseltilmesi. Öngörülen motorlarda değişken hız sürücü uygulanılması. Yenilenebilir enerji sistemleri ile sıcak su üretiminin güneşten desteklenmesi. Isı geri kazanımı ile ilgili atık ısıdan sıcak su üretiminin desteklenmesi. Sürekli takip edilecek enerji yönetim sisteminin tesisi. Bir enerji yöneticisinin atanması. Personelin enerji verimliliği ile ilgili konularda bilgilendirilmesi. Teknik ve ilgili idari personelin mevzuat ve enerji verimliliği konularında eğitilmesi.” şeklinde konuştu.  

BELGE NASIL ALINACAK?

Enerji Kimlik Belgesi’nin Keşan’da makine mühendislerinin verdiğini ancak iskan almış binaların akredite olmuş firmalar aracılığıyla bu belgeyi alabileceğini dile getiren Kaya, şunları söyledi: “İskanı olmamış binaların Enerji Kimlik Belgesi’ni bizler çıkartıyoruz. Keşan’da şu an akredite olmuş bir firma yok. Ancak biz makine mühendisleri bazı akredite olmuş firmaların bayiliği aldık. Onların bünyelerinde sözleşmelerimiz oldu. Bu şekilde Enerji Kimlik Belgesi’ni biz veriyoruz. Biz gerekli projelendirmeleri ve belgeleri hazırladıktan sonra firmaya gönderiyoruz. O firma da Enerji Kimlik Belgesi’ni bize gönderiyor.”

DOĞAL GAZ İÇİN DE DÜŞÜNÜLMELİ

Yalçın Kaya, Keşan’daki eski binaların hemen hemen hiçbirinde Enerji Kimlik Belgesi bulunmadığını kaydederek, “Aranan şartların hepsi uygulandığında aşağı yukarı % 50-60 tasarruf sağlanıyor. Daha önce ısı yalıtımıyla ilgili bir düzenleme oldu. Ev sahipleriyle görüştüğümüzde ciddi yakıt ve enerji tasarrufları sağlandığını söylediler. Şunu da düşünelim, doğalgaz gelecek. Doğalgaz ucuz bir şey değil. Bina yalıtımını yaparsan ve tavsiyelere de uyulursa doğalgazın daha ekonomik olduğunu göreceğiz. Şöyle düşünelim, bir araç alırken motor hacmine, beygir gücüne ve yakıt tüketimine bakıyoruz. Bunları değerlendirerek bütçemize göre araç alıyoruz. Ev alırken de Enerji Kimlik Belgesi sayesinde evin ne kadar yakıt ve enerji gideri olacağını öğrenebileceğiz.” dedi.