Makine Mühendisleri Odası Keşan Temsilcisi Tanju Şapçı, dün yaptığı açıklamada, hava kirliliğinin önlenmesine alternatif olarak kullanılması önerilen ve bazı binaların bacalarına takıldığı görülen sulu baca filtre sisteminin son derece tehlikeli bir uygulama olduğuna dikkat çekerek, “Sulu baca fitresinde duman ile buluşan su sülfürik asit oluyor. Bu suyun doğrudan doğaya bırakılması tüm börtü böceğin, yeşilliklerin, ağaçların ölümüne ve çevre felaketlerine neden olur. Bu sistem belki kirli havayı tutuyor ama çevreyi mahvediyor. Bu günkü şartlardaki hava kirliliği ile biz öleceğiz. Ancak sulu baca filtresi sitemi yaygınlaşır ve suyu gelişigüzel doğaya bırakılırsa çocuklarımız ölecek, doğa katledilecek.” dedi.

BELEDİYE YASAKLAMALI

Sulu baca sisteminin bacadan çıkan kirliliği gayet başarılı bir şekilde çözümlediğini ancak bunun tek başına değerlendirilmemesi gerektiğini belirten Şapçı, Ancak bu sistem kullanılacaksa da kalorifer ile baca arasında bir yerde olmalı ve elde edilen su mutlaka ayrı bir yerde biriktirilerek ayrı bir arıtma tesisinde arıtılıp doğaya bırakılmalı. Sistem kirli havayı tutuyor ama çevreyi maaf ediyor.  Bu su doğrudan şehir kanalizasyonuna verildiğinde sistemi kullanılmaz hale getirir. Bu nedenle bu sistemin kullanılması kesin kesin olarak hem belediye tarafından yasaklanmalı, hem de zararlarını bilmeden bir şeyi yapmak yanlış bir uygulama olur.” diye konuştu.        

YANLIŞ BİR SİSTEM

Sulu baca fitresinden çıkan suyun insan vücuduna temas etmesi halinde, tahrişlere ve yaralara neden olduğunu çünkü duman ile buluşan suyun sülfürik aside dönüştüğünü kaydeden Şapçı,  şöyle konuştu: “Bu suyun doğrudan doğruya doğaya bırakılması kanunlarla da yasak. Sistem yanlış bir sistemdir. Çünkü dumanla buluşan su asite dönüşüyor. Bu asitte hem çocuklarımızın hem de doğanın geleceğini mahvedecektir. Bu konu belediye yetkilileri tarafından dikkatle takip edilmeli ve kesinlikle yasaklanmalıdır. Burada önemli olan bizim şu anki kirli havayı soluyarak sadece kendimizi zehirlememiz. Ancak sulu baca filtresi sisteminde hava kirliliği önleniyor ama asite dönüşen suyun doğaya bırakılması ile geleceğimizi zehirlemiş oluruz.”