Vali Duruer: “Enez’e gümrük açılması için

elimizden geleni yapacağız”

 

 

ÖMER ÇAKICI - ENEZ

 

Marmara Açık Deniz Yat Kulübü'nce düzenlenen "MAYRA 2013 Yat Rallisi" kapsamında, MAYRA ekibinden 9 yelkenli yat, geçtiğimiz cumartesi günü saat 11.00 sıralarında E nez Limanı'na demir attı.

Amatör Denizcilik Federasyonu Başkanı Teoman Arsay'ın da aralarında bulunduğu yarışçıları, Edirne Valisi Hasan DuruerEnez Kaymakamı Fatih BaysalEnez Belediye Başkanı Ahmet Çayır, Enez Jandarma Komutanı, Ütğm. Hakdan Öztürk, İlçe Emniyet Müdürü Murat Açar, Sahil Güvenlik  Bot Komutanı S.G. Üstğm. Gökhan Sayar ile bazı kurum amirleri ve vatandaşlar ile çok sayıda gazeteci karşıladı.

Vali Duruer, yatları incelemesinin ardından gazetecilere yaptığı açıklamada, "MAYRA 2013 Rallisi"ne katılanların  Enez'e ilk kez geldiklerini söyledi.

Yat rallisi ve denizcilikle ilgili etkinliklerin turizme büyük katkı sağladığını belirten Duruer, "Yatçı arkadaşlar keşke Enez'de Gümrük Limanı olsa diyorlar. Yunanlı yatçıların Enez'e geleceklerine inandıklarını da söylediler. Bu konuda girişimde bulunacağız. Öte yandan, Enez biliyorsunuz antik bir kentimiz. Çok önemli eserler var burada" dedi.

Amatör Denizcilik Federasyonu Başkanı Teoman Arsay ise, Enez'de bulunmaktan büyük mutluluk duyduklarını belirterek, "Ralli kapsamında yatçılarımız ayrıca Marmara Denizinde yeni limanlar tanıdı. 15 Haziran'da denizlere yelken açtık ve bu sefer değişik bir rota izleyerek Marmara limanlarına uğradık. Ralli, Gökçeada Limanı'nda sona erecek.” şeklinde konuştu.

Edirne Valisi Hasan DuruerEnez Limanı'nın yat turizmine uygun olduğunu ve bir an önce Enez'e gümrük açılması durumunda Enez Limanı'nın yat sahipleri tarafından vazgeçilmez bir yer haline geleceğini söyledi.

VALİ DURUER: “GÜMRÜK AÇILMASI İÇİN ELİMİZDEN GELENİ YAPACAĞIZ”

Enez Limanı'nın güzel bir liman olduğunu söyleyen Duruer, "Enez Limanı çok güzel bir limanımız. Keşke burada arkadaşlarımızın da dediği gibi gümrük olsa da Yunanistan'dan da birçok kişi buraya gelmiş olsa. Bunun için biz elimizden gelen çabayı vereceğiz. Enez bizim için çok önemli bir antik kent. Ama biz Enez'in ve Edirne'nin deniz yönünün kalkınması açısından yat kulübünün bu tür faaliyetinin çok önemli olduğunu düşünüyoruz ve kendilerine teşekkür ediyoruz" dedi.

TEOMAN ARSAY: “ENEZ LİMANI YAT TURİZMİNE UYGUN”

Amatör Denizcilik Federasyonu Başkanı Teoman Arsay ise, Enez Limanı'na ilk kez geldiklerini ancak yat turizmine uygun bir yer olduğunu belirterek, Enez Limanı'na açılabilecek bir gümrük ile yurt dışından çok sayıda kişinin buraya gelebileceğini söyledi.

Arsay, Marmara Yat Ralli'sinin Gökçada ayağı öncesi Enez Limanı'na gelerek, burayı duyurmak istediklerini belirtti ve Edirne Valisi Duruer ile diğer yetkililere teşekkür etti.

Hasan Duruer, daha sonra ise yatları gezerek, bilgi aldı. Arsay tarafından Duruer'e çeşitli hediyeler verilirken, yatların kamaraları da gezdirildi. Yat sporcuları, Enez'de tarihi gezide bulunduktan sonra, Ralli'nin Gökçeada ayağı için Enez’den ayrıldı.

SAHİL GÜVENLİK BOTU İLE GEZİ

Yatlara yapılan ziyaretin ardından Sahil Güvenlik Bot Komutanı S.G. Üsteğmen Gökhan SayarEdirne Valisi Hasan Duruer ile etkinliğe katılanları, Enez Sahil Güvenlik Komutanlığı'na ait TCSG 308 botunu tanıtmak amacıyla bir deniz turu yaptırdı.

BOTA BİNENLER DÜŞME TEHLİKESİ GEÇİRDİ

Bota binmek isteyenler arasında bulunan Enez Belediye Başkanı Ahmet Çayır ve diğer görevliler, seyyar iskelenin kırılması nedeniyle denize düşme tehlikesi geçirdi. Çayır, orada bulunan Sahil Güvenlik görevlilerince herhangi bir yara almadan karaya ayak bastı. Vali Duruer ile beraberindeki heyet, daha sonra Enez açıklarında Sahil Güvenlik botu ile tur atarken, botun manevralarıyla ve teknik özellikleriyle ilgili bilgilendirildi. Botun yaptığı manevralar, ilgiyle izlendi.