Mecidiye Beldesi’nin Kurucu Belediye Başkanı Rasim Sorut, yaptığı açıklamada AK Parti İl Genel Meclisi Üyesi Hüseyin Boyalık’ın açıklamalarını değerlendirirken, Mecidiye Beldesi’nin borçlarının bu kadar yüksek olmasının sebebinin kötü yönetim olduğunu söyledi.

ÇOK BÜYÜK BORÇ DEVREDİLDİ

 Sözlerine AK Parti Edirne İl Genel Meclisi üyesi Hüseyin Boyalık’ın  geçtiğimiz günlerde yerel basında yer alan açıklamalarına değinerek başlayan Sorut, şöyle konuştu: İl Genel Meclisi Üyesi arkadaşımız, yaptığı açıklamada kapanan beldelerin devredilen borçlarından ve alacaklarından bahsetmiş. Ama burada dikkat çeken konu herhangi bir alacaktan bahsedilmemesi.  Burada borç ve alacaklar ile araç gereçler devrediliyor. Ben kendi belediyemden biliyorum. Devredilen araçlarında büyük bir kısmı hurdaya ayrılabilecek araçlar. Sonuçta çok alacak devredilmedi ama belediyelerden çok büyük miktarda borç devredildi. Bu ara Mecidiye Belediyesi dikkatimi çekti. Mecidiye Belediyesi’nin 1.7 milyon TL civarında borcu var. Çamlıca’nın ve Hacı Beldesi’nde 2 milyon TL civarında borcu var. Ama bu belediyelerin de bir özel durumu var. Hacı Beldesi’nde belediye inşaatı sırasında bir işçi elektrik akımına kapılıp ölmüştü. Hacı Beldesi’nin borcunun büyük bir kesimi oraya dayanıyor. Çamlıca Belediyesi’nin de 1998 yılında yaptığı Sazlıdere ve Gökçetepe’de sahillere bir imar planı çizdirmişti. O Belediyenin borcunun da büyük bir kısmı o işi yapan mühendislikle ilgili firmadan kaynaklanıyor.”

BİZ MECİDİYE’Yİ ÇOK CİDDİ ÇALIŞMALARLA BELDE YAPTIK

Kapatılan diğer beldelerin Mecidiye Beldesi’ne göre daha az gelirli belediyeler olduğuna dikkat çeken Sorut,  büyük emekler harcanarak kurulan bir belediyenin böyle büyük bir borçla kapatılmasının üzüntü verici olduğunu belirti. Sorut, şöyle devam etti; Diğer belediyelere baktığımızda geliri çok az olan beldeler olarak gözüküyor. Ama Mecidiye Belediyesi’nin ciddi bir geliri var diğerlerine göre. Ancak burada çok ciddi bir borç var. Bende Mecidiye Belediyesi’nin kurucu Belediye Başkanıyım. 1996 yılında yaptığımız çok ciddi çalışmalarla Mecidiye’yi belde yaptık. Ama bu tür şeyleri duyunca üzülüyoruz. Birçok emek vererek biz burasını belde yaptık. Beldenin kurulması aşamasında köylüler ve belediye personeli tek bir vücut olarak çalıştı. İnsan bir emeğin böyle yanmasıyla, yok olmasıyla ve ciddi bir borç içinde devredilmesinde üzüntü duyuyor. Bu anlamda Hüseyin Boyalık’ın dile getirdikleri de çok önemli şeyler. Mecidiye Belediyesi gelirleri olan bir belediye olmasına rağmen ciddi bir borç devretmesi, belgelerin teslim edileceği günün akşamı, Çiftçi Malları Koruma Başkanlığı’nın belgeleriyle birlikte 1996 yılından bu yana Mecidiye Beldesi’ne ait olan tüm belgeler yandı ve kullanılmaz hale geldi. Buna tabii ki üzülür insan. Sonuçta büyük çabalarla oluşturulmuş bir bina, araç gereç parkı çok büyük olan bir belediyenin böyle büyük bir borçla devredilmesi, belgelerinin yanması insanı üzüntüye sevk ediyor.”

YANGIN OLAYI KAFALARDA SORU İŞARETİ YARATTI

Belediye binasında çıkan yangına da değinen ve burada çıkan yangının köy halkının kafasında bir takım soru işaretleri yarattığını da ifade eden Sorut;Burada yangının ne için çıktığını bizler bilemeyiz. Bu kolluk kuvvetlerinin işi. Köydeki genel kanı elektrik kontağından falan burasının yanmayacağından yana. Zaten bina da çok eski bir bina değil. Bu binanın imalat tarihi 1998’dir. Kullanılan malzeme çok kötü bir malzeme değildir. Bizzat köylüler olarak bizler yaptık bu binayı. Kullanılan malzemeler de iyi malzemeler ama teknik bir konu bu yangın işi. Mutlaka kendi şahsi görüşlerimiz de var. Ama bunları doğru bilgi olmadan söylemek çok doğru olmaz.”

KÖTÜ YÖNETİLDİ

Mecidiye Belediyesi’nin çok borçlu bir belediye olması, kötü yönetildiği anlamına geliyor.  Ben kendim kurucu belediye başkanı olarak 3 yıl belediye başkanlığı yaptım. Bu süreçte belediye binasını yaptık, düğün salonunu yaptık. Sahillere ücretsiz tuvaletler yaptık. Yeni bir sürü araç gereç elde edildi. Ben kendi belediyem için söylüyorum. Buradaki borcun sebebi, belediye başkanlarının beceriksizliğinden kaynaklanıyor. Bu kadar borcun olmasını kötü yönetime bağlıyorum. Kendi dönemimle şimdiki dönemi kıyaslıyorum. Bu dönemde 52 bin TL’lik Belediye Binası’nın üstüne çatı yapıldı. O da son giderken yapıldı. Onun dışında daha önce düzenlemesini yaptığımız bir parkımız vardı. Onu kısa süre önce düzenlediler. Onun dışında başka bir çalışma yapılmadı. Araç parkında da herhangi bir genişleme olmadı. Kanalizasyon yapılıyor. Ancak bunu zaten İller Bankası yapıyor. 1996 yılında Mecidiye Belediyesi ilk kurulduğunda o zaman Keşan’da bizim aldığımız makine yoktu. Ben belediye başkanlığını bıraktığımda; Çamlıca, Beyendik ve Yenimuahcir’ın araç parkı toplamı, Mecidiye Belediyesi’ninki kadar yoktu. 3 toplam belediyenin araç parkına eşit bir parkımız vardı.  Bizden sonra sadece kepçe ve ikinci el otobüs alındı” dedi.

TEKRAR KÖY OLDU

Mecidiye Beldesi’nin bir belediye olmanın avantajını bir türlü kullanamadığını belirten Rasim Sorut, sözlerini şöyle tamamladı: Mecidiye belediye olma avantajını bir türlü kullanamadı. Köylerin bir çoğunda kanalizasyon varken, Mecidiye Beldesi’nde kanaliazsyon yok. Altyapı yok. Yani belediye olmanın hiçbir avantajını kullanamadı. Tekrar köy oldu. Başlatılan bir arıtma tesisi var. Bu arıtma tesisinin suyunun salınacağı alanda bizim tek temiz su kaynağımız olan Çınarlıdere’ye akacak. Bu da tek temiz su kaynağımız olan Çınarlıdere’yi kirletecek ve buradaki su denize akacak. Ayrıca bu alanda rüzgar nedeniyle koku ve sağlık açısından da bir takım sıkıntılar ortaya çıkıyor. O nedenle burası çok doğru bir seçim değil. Zaten bu yatırımda yarım kaldı. Sonuç olarak bu kadar borcun kalması tamamen başarısız bir belediye başkanından kaynaklanıyor. Tabii ki her belediye başkanı da borç bırakmaz.”