CHP (Cumhuriyet Halk Partisi) Edirne Milletvekili Erdin Bircan’ın Keşan Mecidiye’de Saros Körfezinde yapılmak istenen taş ocağı ile ilgili vermiş olduğu soru önergesini yanıtlayan Çevre Bakanı, Mecidiye katliamına Turizm Bakanlığı’nın da onay verdiğini açıkladı.

CHP Edirne Milletvekili ve Çevre Komisyonu Üyesi Erdin Bircan’ın Keşan İlçesi Mecidiye köyünde yapılmak istenen taş ocağı ile ilgili vermiş olduğu soru önergesine Çevre ve Şehircilik Bakanı Fatma Güldemet Sarı yanıt verdi. Bakan Sarı Mecidiye’yi katledecek olan taş ocağı için Kültür ve Turizm Bakanlığından görüş istendiğini ve Bakanlığın olumlu görüş bildiğini iddia etti.

Keşan İlçesine bağlı Mecidiye Köyü Ayazma Bayın Tepesi mevkiinde Devlet Su İşleri 11. Bölge Müdürlüğü tarafından açılmak istenen taş ocağına Edirne İl Çevre ve Şehircilik Müdürlüğü taralından 29 Nisan 2015 tarihinde “ÇED gerekli değildir” karan verildiğini hatırlatan Bircan, taş ocağını engellemek için yöre halkı ile birlikte protesto organize etmiş ve konuyu Meclis gündemine taşımıştı. 25. Dönemde dönemin bakanı İdris Güllüce’ye konuyu soran Bircan, önergesine yanıt alamamıştı. 26. Dönemde önergesini yenileyen Bircan’a yanıtı yeni Bakan Sarı verdi.

TURİZM CENNETİNE KATLİAM

Önergede Bircan, “Söz konusu alanı da içinde barındıran Saros Körfezi, 8 Aralık 2006 tarihinde Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından ‘Turizm Koruma ve Gelişme Bölgesi’ ilan edilmiştir. Mevcut alanda 5 adet taş ocağı çevreye zarar verirken yeni taş ocaklarına da onay verilmesi doğa ve turizm cennetinin katliamının devamı anlamına gelmektedir. Ocağın açılması turizme büyük zararlar verecektir. Bölgedeki endemik bitkilere de zarar verecek taş ocağını yöre halkı da istememektedir. Halkımız günde 230 büyük damperli kamyonun geçtiği köyde çocuklarım sokağa çıkaramamaktan şikâyetçidir.”  bilgilerini vererek ocak için Kültür ve Turizm Bakanlığı ile Orman ve Su İşleri Bakanlığından görüş alınıp alınmadığını sordu. 

Bakan Sarı’nın vermiş olduğu yanıtta, “Kültür ve Turizm Bakanlığının görüşünde, faaliyetin yapılmasında salanca olmadığı belirtilmiştir. Kültür ve Turizm Bakanlığınca anılan bölgede ‘Kalker Ocağı ve Kırma-Eleme Tesisi’ faaliyetinin yapılmasında salanca bulunmadığına ilişkin görüş verilmiştir” denmiştir.

ORMAN VE SU İŞLERİ BAKANLIĞI: ENDEMİK TÜRLERİ KORUYUN

Sarı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı görüşü ile ilgili olarak da “Proje Tanıtım Dosyasının ekinde "yer almakta olup, anılan 13.01.2015 tarih ve 9627 sayılı yazıda iki endemik türün tespit edildiği, yayılış alanları olan kayalık bölümün proje alam dışında tutulması kaydıyla faaliyetin yapılmasında sakınca olmadığı belirtilmiştir. Proje Tanıtım Dosyasındaki görüş kapsamında çalışma yapılmayacak koruma alam dosya eki haritalarda ve dosya içeriğinde belirtilmiş olup, konuya ilişkin gerekli taahhütler alınmıştır.” iddiasında bulunmuştur.

EDİRNE 224 ADET OCAK İLE DELİK DEŞİK

Bircan’ın sorusuna verilen yanıt bir başka felaketi de ortaya koydu. Erdin Bircan’ın sorusunu yanıtlayan Bakan Sarı, Edirne’de toplam 224 adet ocağın faaliyette olduğunu açıkladı. Önerge yanıtında Çevre Bakanı, “Edime İli için 2000 yılından günümüze kadar; 46 adet kum-çakıl, 32 adet kil, 24 adet kalker, 24 adet kömür, 17 adet bentonit, 21 adet ariyet malzemesi, 13 adet taş, 12 adet kuvars, 8 adet kum, 8 adet tras, 5 adet kireçtaşı, 4 adet bazalt, 2 adet kumtaşı, 2 adet kaya malzeme, 1 adet zeolit, 1 adet kalsit, 1 adet şist, 1 adet andezit, 1 adet kaolen ve 1 adet manganez ocağı için ÇED karan verilmiştir” açıklamasında bulundu.


BİRCAN: KATLİAM

CHP’li Bircan soru önergesi üzerine bir açıklama yaparak, 2006’da ‘Turizm Koruma ve Gelişme Bölgesi’ ilan edilen alandaki taş ocağına onay veren Kültür ve Turizm Bakanlığını ağır bir şekilde eleştirerek, “Doğa ve turizm harikası Mecidiye’ye yapılacak katliama Turizm Bakanlığı da ortak oluyor. Böyle bir olay bir tek Türkiye’de yaşanır” dedi.

Orman ve Su İşleri Bakanlığı’nın endemik türler olduğunu ifade ettiğini de belirten Bircan, “Bakanlık ‘iki endemik türün tespit edildiği, yayılış alanları olan kayalık bölümün proje alam dışında tutulması kaydıyla faaliyetin yapılmasında salonca olmadığı belirtilmiştir’ diyor. O kayalıklar proje dışına çıkarıldı mı? Bakanlık bunu açıklamıyor” diyerek doğa katliamına dikkat çekti.

Edirne ilinin tamamında 224 ocak ile delik deşik edildiğinin ortaya çıktığının altını çizen Bircan, “En vahimi de hiçbir ocağın başvurusunun reddedilmemesidir. Turizm Bakanlığı turizmi yok edecek projeye onay veriyor, Çevre Bakanlığı çevreyi yok eden ocakların bir tanesini bile reddetmiyor. Doğamız ve turizm alanlarımız AKP hükümetinin rantçıl bakışı ile yok oluyor” dedi.